Öcalan ile 10 yıldır görüşemeyen avukatlardan CPT'ye çağrı: Acil görevini yap
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, müvekkillerine yönelik avukat, aile ve vasi görüş yasağının son bulması için CPT’ye başvurarak, görevini yapmaya çağırdı.
Asrın Hukuk Bürosu, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan avukat, aile ve telefon görüş yasağının son bulması için Avrupa İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi'ne (CPT) başvuru yaptı. Başvuruda, yasakların Mart, Nisan Mayıs ve Haziran ayı boyunca sistematik bir şekilde devam ettiğine, durumun anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna işaret edilerek, CPT’yi derhal durumun son bulması için göreve çağırdı.
Avukatlar, ayrıca 28 Şubat ile 20 Haziran 2021 tarihleri arasında İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutulan Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a dair yaptıkları başvurular ve alınan yanıtların yanı sıra tecridin son bulması için bir dizi talebe de yer verdi.
BAŞVURULAR SONUÇSUZ BIRAKILIYOR
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvurulara verilen yanıtların yer aldığı başvuru metninde, 4 ay boyunca herhangi bir görüşmeye olumlu bir yanıtın verilmediğine dikkat çekildi. Bu süre zarfında her defasında en az 4 avukatın 68 başvuru yaptığı, Öcalan’ın kardeşi ve vasisi ile diğer başvurucuların kardeşleri tarafından yapılan başvuru sayısının ise 20 olduğu belirtilen metinde, bayramlara dair de özel başvuruların olduğu kaydedildi. Ancak tüm bu başvurulardan herhangi bir sonuç alınmadığına vurgu yapılan başvuru metninde, "Fiili ve hukuk dışı bir şekilde uygulanagelen ziyaret yasakları devam etmiş ve tek bir aile veya avukat ziyareti gerçekleştirilememiştir. 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana avukat, 3 Mart 2020 tarihinden bu yana ise aile ziyareti gerçekleştirilememektedir" denildi.
O ‘HAL’ SÜRÜYOR
Mart’ta Öcalan’ın yaşamına dair kimi vahim haberlerin kamuoyuna yansıması ardından infaz koşullarının incelemesi için başvuruda bulunulduğu ancak başvuruya dair bugüne kadar herhangi bir cevabın verilmediği, devam eden durumun hukuksuz olduğu kaydedilen metinde, yansıyan gelişme ardından her gün aile ve avukat görüş taleplerinin iletildiği anımsatıldı. Ancak taleplerin sistematik bir şekilde reddedildiği ifade edilen metinde, durumun ardından ancak Öcalan’ın ve Hamili Yıldırım’ın telefon görüşmesi yaptığı hatırlatıldı. Başvuru metininde, "Sn. Öcalan’ın kardeşi ile yapmakta olduğu görüşme çok kısa süre sonra kesintiye uğramış ve görüşmeye devam edilememiştir. Telefon görüşmesi yapabilen bir diğer isim Sn. Hamili Yıldırım olmuş; ancak onun da görüşmesi oldukça kısa sürmüştür. Sn. Ömer Hayri Konar ve Sn. Veysi Aktaş’ın tecrit koşullarını protesto ettiklerinden bahisle telefona çıkmadıkları ilgililer tarafından aileye sözlü bir şekilde beyan edilerek gerçekleşmemiştir" ifadelerine yer verildi.
YARGI İKTİDAR TECRİTTE EL ELE
Tek tek tecrit uygulamaları ile genel anlamda infaz koşullarının yarattığı ihlallerin insan haklarına uygun hale getirilmesine dair kanundan kaynaklanan araştırma yetkisi ve sorumluluklar yerine getirilmediğinin, tecrit uygulamaları belli bir dönemin aksine süreklileşerek derinleştiği, geçmişten bu yana olduğu gibi sistematik hale geldiği belirtilen metinde, bu aykırılıkları önleme sorumluğunun yerine getirilmediği ve reddedildiği ifade edildi. Başvuruların reddinde, görevin kötüye kullanılması suçunun işlendiğinin paylaşıldığı metinde, "Ancak bu konuda da herhangi bir kaygının güdülmemesi, taleplerimize rağmen sorumlular hakkında işlem yapılmaması yargı ve hükümet arasındaki ‘güven ilişkisini’ gözler önüne sermekte, tarafsız ve bağımsız yargı ilkesi ihlal edilerek, hukuka olan güven yerle bir edilmektedir" diye belirtildi.
TALEPLER
Asrın Hukuk Bürosu başvurusunda, işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için şu taleplerin karşılanması için CPT'yi göreve çağırdı:
"* Komitenizin acil bir şekilde İmralı Adası'na ziyaret gerçekleştirmesi,
* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,
* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,
* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,
* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,
* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,
* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep olunur." (MA / Mehmet Aslan - Diren Yurtsever)