ODTÜ mini tsunami raporunu açıkladı: Dalga boyu 1.9 metreye kadar yükseldi, 820 metre ilerledi

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi İzmir depreminde yaşanan mini tsunamiyi analiz etti.

ODTÜ mini tsunami raporunu açıkladı: Dalga boyu 1.9 metreye kadar yükseldi, 820 metre ilerledi

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İzmir depreminde bölgede yaşanan mini tsunamiye ilişkin verileri açıkladı. ODTÜ açıklamasında, "Deniz tabanında meydana gelen çökmeye bağlı oluşan tsunami 15-20 dakika içerisinde kıyıya ulaşmış ve Akarca ile Sığacık arasındaki bölgede kıyılarda hasara neden olmuştur. Dalga, bu bölgede kıyıdan içeriye doğru 820 m kadar ilerlemiş ve deniz suyu sakin seviyesine göre 1.9 m kadar yükselmiştir" denildi.

Depremin, ilk çözümlemelere göre depremin Ege Denizi'nde Sisam Adası'nın kuzeyinde yer alan doğu-batı doğrultusunda uzanan normal mekanizmalı bir fay üzerinde meydana geldiği değerlendirilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

DENİZ SEVİYESİ 1,9 METRE YÜKSELDİ, KARADA 820 METRE İLERLEDİ

"Hasarın deprem merkez üssüne 70 km mesafede bulunan Bayraklı ilçesinde yoğunlaştığı, yıkılan binaların çok katlı betonarme yapılar olduğu, bölgedeki yerel yumuşak zemin koşullarının ve yapısal yetersizliklerin gözlemlenen hasar üzerinde etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, deniz tabanında meydana gelen çökmeye bağlı oluşan tsunami 15-20 dakika içerisinde kıyıya ulaşmış ve Akarca ile Sığacık arasındaki bölgede kıyılarda hasara neden olmuştur. Dalga, bu bölgede kıyıdan içeriye doğru 820 m kadar ilerlemiş ve deniz suyu sakin seviyesine göre 1.9 m kadar yükselmiştir."

'YER İVMESİ DEĞERİ MAKSİMUM DEĞERİN YARISINDAN DAHA DÜŞÜK, BAYRAKLI'DA DAHA DA DÜŞÜK'

AFAD verilerine göre, İzmir-Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde ana şoku saptayan 33 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonu bulunduğu bildirilen açıklamada, depremin merkezine 43 km mesafede yer alan Kuşadası istasyonunda Kuzey-Güney bileşeni 0.18 g büyüklüğünde olan yer ivmesi ölçüldüğü aktarıldı. Bu değerin, mevcut deprem tehlike haritasına göre verilen tasarım depremi maksimum yer ivmesi değerinin yarısından düşük olduğuna dikkat çeken ODTÜ Deprem Merkezi açıklamasında, "Bina hasarlarının en fazla yoğunlaştığı İzmir Bayraklı'da bulunan iki AFAD istasyonunda ölçülen maksimum yer ivmesi değerleri 3513 nolu istasyonda (alüvyon) 0.11 g ve 3514 nolu istasyonda (kaya) 0.04 g civarındadır. Bu değerler de tasarım yer ivmesi değerlerinden oldukça düşüktür" denildi.

Açıklamada ODTÜ olarak bölgede deprem kaynağı ve mekanizmasının açıklanması, yapısal hasarın dağılımının ve nedenlerinin araştırılması, zemin koşullarının yapı hasarına etkisi ve bölgedeki diğer yapı türlerinin performansının araştırılması yönünde çalışmalara başlandığı da vurgulandı. (ANKA)

deprem İzmir odtü seferihisar Kuşadası TSUNAMİ