Öğrenci Sendikası: Milli Eğitim neden sessiz?

İktidarın eğitim alanında uyguladığı politikaları eleştiren öğrenciler, YÖK’ün üniversiteye giriş sınavını kaldırmasının işsizliği arttıracağını söyledi.

Öğrenci Sendikası: Milli Eğitim neden sessiz?

+GERÇEK-Türkiye’de eğitim sistemi ile ilgili sorunlar artarak devam ediyor. Yurtlarda yer bulamayan öğrencilerin yaşadığı barınma sorunu devam ederken, eğitim alanında yaşanan sorunlara yenileri eklendi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanlarını kaldırması, artan sınav ücretleri, TYT puanlarının bir sonraki yıl kullanılmaması, yetersiz müfredat, tarikat ve cemaat yurtları, yurt ve üniversitelerdeki yemek porsiyonlarının küçültülerek fiyatların arttırılması, yurtlardaki güvenlik problem ve artan vakalara rağmen yüz yüze eğitime ara verilmemesi öğrencilerin yaşadığı sorunların başında geliyor. Diyarbakır’da Öğrenci Sendikası üyeleri öğrencilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

BARAJIN KALDIRILMASI İŞSİZLİĞİ ARTTIRACAK

Diyarbakır’da Dünya Kavşağında bir araya gelen öğrenciler, "Eşit, parasız, nitelikli eğitim" istedi. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Öğrenci Sendikası üyesi Nazlıcan Derin, ülkede oluşan her sıkıntının öğrencilerin yaşamını daha da zor hale getirdiğine dikkat çekti. Ülkedeki sistematik ekonomik ve siyasal krizlerin öğrencilerin eğitim hakkını her geçen gün daha da kısıtladığını ifade eden Derin, "Ekonominin eğitime karşı açtığı savaş ile boğuşuyoruz. Öğrencilerin çoğu üniversite eğitimlerini devam ettirebilmek için çalışmak zorunda kaldığı bilinmektedir. İş saatlerinden arta kalan sürelerde eğitimini devam ettirmeye çalışan binlerce öğrenci niteliksiz eğitim ile başka bir handikapla karşılaşmaktadırlar. Eğitimi yapboz tahtası haline getirenler şimdilerde ise üniversite barajlarını kaldırıp boş kalan binlerce kontenjanı doldurmaya çalışmaktadırlar. Üniversite eğitimini tamamlayan milyonlarca gencin işsiz kaldığı bir ülkede barajların kaldırılması milyonlarca yeni üniversite mezunu işsizin ortaya çıkmasına hizmet edecektir" dedi.

MİLLİ EĞİTİM NEDEN SESSİZ?

"Daha çok üniversiteli daha çok işsiz" tutumundan vaz geçilmesini isteyen Derin, "Sistemin bizleri daha zor duruma düşürdüğü şu sıralarda ise 850 TL sözde burs parası ile geçinen öğrenciler son zamlardan sonra öğrenci yurdundaki yemekleri bile alamaz hale sokmuştur. Kendilerinden kısarak sosyal hayatlarını tamamen bitirmek zorunda kalan ailelerin bu çabası bile yetersiz kalmaktadır. Birçok öğrenci bu sorunlardan dolayı üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Milli Eğitimin öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar karşısında sessiz kaldığını ifade eden Derin, öğrencilerin taleplerini sıraladı: "Niteliksiz eğitim yetersiz müfredat düzensizliğinden çıkılmalılar. Eğitim kurumu toplumsal fayda odaklı yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitimin ticarileştirilmesinin önüne geçilmelidir. Değerli sıra arkadaşlarım bizlerin sessizliği bozuk düzeni daha da cesur kılmaktadır. Birlikte hareket edersek, ‘Eşit parasız bilimsel eğitim’, ‘Ücretsiz ve nitelikli yurtlar’, ‘Yaşanılabilir oranda burs’, ‘Ücretsiz sınav ve ulaşım’, ‘Ana dilde eğitim’ hayal değildir. Gelin bu mücadeleyi birlikte omuzlayalım. Hakkımız olanı alalım."

diyarbakır eylem Öğrenci Sendikası