Öğretmenler 81 ilde eylem yaptı: Okulda ölmek istemiyoruz
İstanbul'da okul müdür İbrahim Oktugan’ın öğrencisi tarafından öldürülmesi üzerine öğretmenler 81 ilde iş bıraktı. Öğretmenler, okulda şiddetin önlenmesi için yasa çıkarılması için eylemdeydi.
Artı Gerçek - İstanbul'da okul müdür İbrahim Oktugan’ın öğrencisi tarafından öldürülmesini protesto eden öğretmenler Türkiye çapında iş bıraktı ve protesto gösterileri düzenledi. İstanbul ve Ankara'nın dışındak,i kentlerde de sokağa çıkan öğretmenler, okulda şiddetin önlenmesi için yasa çıkarılması talebini bir kez daha dillendirdi.
ADANA'DA KANLI ÖNLÜKLERLE EYLEM YAPTILAR
Atatürk Parkı’nda toplanan Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitimin Gücü Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen üyesi binlerce öğretmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. 'Eğitimde şiddet yasası istiyoruz' yazılı pankart açan öğretmenlerden bazıları kanlı önlükler giydi. Bazı öğretmenler ise siyah kıyafetlerle alandaydı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, "MEB ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik, söylem ve yaklaşımları, Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği mesleğimizin itibarsızlaştırıldığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir” diye konuştu.
TOKAT'TA ÇELİK YELEK VE KASKLI PROTESTO
Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen üyeleri okulda şiddeti Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto etti. Çelik yelek, kask ve biber gazı ile eyleme gelen Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanı Seyfi Karslı, "Artık yeter. Can kokusuyla çalışmak istemiyoruz. Ne yapsın öğretmenler?Çantalarında, ceplerinde biber gazı mı taşısın? Önlük yerine çelik yelekle mi okula gitsinler? Kask mı taşısınlar? Okullarda ölmek istemiyoruz. Eğitimciler ayakta, eğitimciler alanda" dedi.
ANTEP'TE ÖĞRETMENLER BAKAN TEKİN'İ İSTİFAYA ÇAĞIRDI
Eğitim Sen, Eğitim İş, Anadolu Eğitim Sen, Genç Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Öğretmenler Sendikası ve TEÇ SEN üyesi öğretmenler Kırkayak Park Meydanı'nda toplanarak 'istifa, istifa, Yusuf Tekin istifa', 'okulda ölmek istemiyoruz', 'şiddete karşı omuz omuza', 'karanlığa teslim olmayacağız', 'gerici, ırkçı müfredata hayır' sloganları atarak Maarif Kavşağına yürüdü. Burada öğretmenler adına açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı yaptı. Okullardaki şiddet ve eğitim emekçilerine yönelik saldırıların önlenebilmesi için eğitim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesini istedi. Eğitim İş Şube Başkanı Ali Arpat da eğitimde şiddetin önüne geçmek için önlem alınmasını istedi.
AMASYA: 'ACİLEN ÖNLEM ALINMALI'
Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Bir Sen yönetici ve üyeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eğitimde şiddeti protesto etti. Öğretmenler, 'eğitimde şiddete hayır', 'susma sustukça sıra sana gelecek', 'birleşe birleşe kazanacağız', 'laik, bilimsel, demokratik eğitim' sloganları attı ve 'öğretmen şiddet yasası istiyoruz', 'şiddete hayır', 'öğretmen boyun eğmez' yazılı dövizler taşıdı. Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, "Okullarımızın sık sık şiddet haberleriyle gündeme gelmesinde başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere iktidarın, bürokratların ve medya kurumları ile toplumun birçok kesiminin sorumluluğu vardır. Okulda şiddet olaylarının son bulması için Milli Eğitim Bakanlığını acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz" dedi.
HOPA'DA SESSİZ PROTESTO
HOPA: İki koldam Hopa Parkı'na yürüyen öğretmenler burada yarım saat sessiz eylem yaptı. Daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyen öğretmenler adına Eğitim Sen Hopa Temsilcisi Zeliha Yıldırım basın açıklamasını okudu. Yıldırım,
"Her fırsatta öğretmenleri, eğitim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmelidir. Okulda şiddet olaylarının durması için Milli Eğitim Bakanlığını artık sözlü uyarı ve kınamaları bir kenara bırakıp acilen somut adımlar atmaya okul içi ve dışı güvenlik önlemlerini almaya çağırıyoruz" diye konuştu.
BURSA: 'VURULDUK, DÖVÜLDÜK, ÖLDÜRÜLDÜK'
Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, TÖB SEN, TEÇ SEN ve Anadolu Eğitim Sen üyesi binlerce öğretmen Fomara Meydanı’nda toplanarak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü. Yürüyüşte, 'bakan istifa', 'kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz', 'Susma haykır, şiddete hayır', 'şiddet yasası istiyoruz', 'vurulduk, dövüldük, öldürüldük' sloganları atıldı. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, "Bakanın yaptığı açıklamalarda, eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların temel nedeni olarak öğretmenlerin gösterilmesi, CİMER uygulamasının velilerin elinde bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine, öğretmenleri ve idarecileri, veli ve öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması yaşananlara zemin oluşturmuştur" dedi.
EDİRNE: 'FAİL ÖĞRETMENLERİ HEDEF HALİNE GETİRENLERDİR'
Eğitim İş, Eğitim Sen ve TEÇ SEN üyesi öğretmenler Saraçlar Caddesi’nde eylemdeydi. CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan ve siyasi parti temsilcilerinin de öğretmenlere destek verdi. Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay ve Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet tarafından okunan basın açıklamasında, "Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü. Söz bitti. Cinayetin arkasındaki zihniyet, bizleri ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleğimizin itibarını ayaklar altına alanlardır Okullarda şiddeti körükleyenler, eğitime dair eleştiri ve önerilerimize yıllardır kulak tıkamakta ısrar edenlerdir" dedi.
ESKİŞEHİR: 'ÖNLÜK DEĞİL İTİBAR İSTİYORUZ'
Özel Eğitim Öğretmenleri Sendikası, Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen ve TEÇ SEN üyesi öğretmenler eğitimde şiddeti protesto için Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.
Özel Eğitim Öğretmenleri Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Yücel Karasu, "Okulda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor? Okullarımızdaki güvenlik açığının faturasını canımızla mı ödeyeceğiz? Bizleri hedef haline getirenler her fırsatta emeğimizi küçümseyenler, mesleğimizi itibarsızlaştıranlardır" dedi. Açıklamanın ardından eğitimciler, Öğretmenler Günü’nde verilen önlükleri yere atarak 'önlük değil, itibar istiyoruz' sloganı attı. Öğretmenler, Adalar Eski Migros önüne kadar, 'bakan istifa', 'bakan susuyor, öğretmenler ölüyor', 'öğretmenler yürüyor mücadele büyüyor', 'boyun eğme öğretmenine sahip çık', 'öğretmene uzanan eller kırılsın' sloganları atarak yürüdü.
MERSİN: 'CANIMIZDAN ENDİŞE EDEREK OKULA GİTMEK İSTEMİYORUZ'
Eğitim sendikaları Mersin'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ayrı ayrı eylemdeydi. Bazı öğretmenler eğitimde şiddeti protesto etmek için kanlı önlükler giydi. Eğitim İş Şube Başkanı Yakup Tekin, “Özel ya da devlet okulu ayırmaksızın, tüm okulların güvenliği derhal sağlanmalıdır" dedi. Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül de sendikaların ortak eylem yapamamasını eleştirdi. Sümbül, “Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü. Söz bitti. Cinayetin arkasındaki zihniyet, bizleri ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleğimizin itibarını ayaklar altına alanlardır" diye konuştu.
MALATYA: 'EĞİTİMDE ŞİDDETE DUR DE'
İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplana eğitimciler 'eğitimde şiddete dur de' yazılı pankart açtı. Eğitim Sen Malatya Şube Eğitim Sekreteri Ekin Simge Erdem Kutlu, "Maalesef son zamanlarda okullarımızda bu şiddet atmosferi içerisinde tehdit, taciz ve yaralama ve öldürme olayları şeklindeki zincirleme trajedinin birer parçası haline geldi. Eğitimcilere yönelik itibarsızlaştırma ve saldırı dalgasının son halkası bir eğitim emekçisi arkadaşımızı yaşamdan ve aramızdan koparıp aldı. Bu ülkede okulda bir öğretmen öldürüldü" dedi.
Öğretmenler şiddete ve itibarsızlaştırmaya karşı sokağa çıktı
Öğretmen Oktugan'ın öldürülmesi Aydın'da protesto edildi
Okul müdürünün öldürülmesine tepkiler büyüyor: Öğretmenler 10 Mayıs'ta iş bırakacak