Okul harçlığı için çalışan oğlunu Torun’da kaybeden baba: AİHM’e gideceğim
10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center davasındaki cezalara ilgili konuşan acılı baba ‘Şirketten kimse mahkemeye getirilmedi. Peşini bırakmayacağız, davayı AİHM’e taşıyacağız’ dedi.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK-İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Holding’e ait Torun Center inşaatındaki asansörün, içinde bulunan işçilerle birlikte 32’inci kattan zemine çakılması sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.
6 Eylül 2014’te yaşanan iş cinayetiyle ilgili davanın sonucunda 2’si Torunlar, 4’ü asansör firması, 3’ü iş güvenliği firması personeli olmak üzere 9 kişiye 8 yıl 4 ay hapis cezası veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "iyi hal" gerekçesiyle bu cezayı her bir sanık için 60 bin 800 TL adli para cezasına dönüştürmüştü.
Torunlar, Geda Majör ve NCA iş güvenliği firmalarının bir kısmı yönetici konumdaki diğer personeliyle ilgili ise beraat kararı verilmiş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi de mahkemenin verdiği bu kararı geçtiğimiz günlerde onamıştı. Verilen bu ceza ve ardından gelen onama kararı, Türkiye’de işçi canına değer verilmediğinin de bir göstergesiydi.
OKUR HARÇLIĞI İÇİN YANINDA ÇALIŞAN OĞLUNU İŞ CİNAYETİNDE KAYBETTİ
Torun Center’daki iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerden biri de Hıdır Ali Genç’ti. Genç, stajını bitirmiş babasının yanına çalışmaya gelmişti. Babasına da o günlerde "okula bir ay daha var, ben bir ay çalışırım. Okul harçlığımı toplar giderim" diye söylemişti. Baba Genç bunu kabul etmese de oğlu Hıdır, okul harçlığı için çalışmak zorundaydı. Ancak Hıdır Genç, okul harçlığı için başladığı işte sadece beş gün çalışabildi.
‘BİRİLERİ BUNLARI KORUDU’
Oğlunun ölümüyle ilgili cinayetin başından beri takipçisi ve dava açan tek isim olan baba Mustafa Genç, gerçek sorumluların yargılanmadığına işaret ederek "Bu işin içinde birileri bunlara destek verdi. Davanın baştan beri böyle olacağını, kimsenin ceza almayacağını mahkeme heyetinin davranışlarından biliyorduk" dedi.
‘HEYET HER GİDİŞİMİZDE DEĞİŞİYORDU’
"Mahkemeye her gidişimizde mahkeme heyeti değişiyordu" ifadelerini kullanan acılı baba Genç, heyetin birden fazla kez değiştiğine dikkat çekti.
‘DAVAYI AİHM’E KADAR GÖTÜRECEĞİM’
"Başından bu yana davanın peşini bırakmadık, en son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim" diyen baba Genç, "Peşini bırakmayacağım. Sonuç ne olursa o sonuca katlanacağım. Avukatlarım gerekeni yapacak, davadan vazgeçmek yok" dedi.
‘NEREDEYSE BENİ SUÇLU ÇIKARIYORLARDI’
Oğluna eğitim verilmediğini, bununla ilgili raporları mahkemeye sunduklarını belirten Genç, asansör fren sisteminin söküldüğünü, bununla ilgili makina mühendisleri raporunun olduğunu ve yüzde yüz suçlu olmalarına rağmen neredeyse kendisini suçlu çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti.
‘ŞİRKETTEN HİÇ KİMSE MAHKEMEYE GETİRİLMEDİ’
Genç, "Suçlu kimse onun ceza almasını istiyorum. Burada kimseyi suçlayamam. Ama ortada bu olayın sorumluları var, onlarını yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
Olayda şirket hakkında takipsizlik kararı verildiğini ve şirketten hiç kimsenin mahkemeye getirilmediğini belirten Genç, gerçek sorumluların yargılanmadığını, onların yerine tekniker, mühendis gibi çalışanların getirilip yargılandığını söyledi.
‘SUÇSUZ İNSANLARIN YARGILANMASINI KABUL ETMİYORUM’
"Suçsuz olan sıradan bir işçinin getirilip yargılanarak ona ceza verilmesini vicdani olarak kabul etmiyorum" diyen baba Genç, "Onların cezaevinde yatmasını istemiyorum" diye ekledi.