Ömer Çelik: AİHM'in Demirtaş kararını hukukçularımız değerlendirecek
'Sıcak bir karar. 100-150 sayfalık bir gerekçeli karar. Tabii hukuk sistemimiz bu gerekçeli kararı değerlendirecektir.'
ARTI GERÇEK- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesi gerektiği yönünde karar verdi.
Hükümet cephesinin bu karara nasıl bir tepki vereceği merakla bekleniyordu.
Bugün AKP'nin Merkez Yütütme Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin karşısına geçen AKP Sözcüsü Ömer Çelik'e bu soru soruldu.
Ömer Çelik, kararın henüz çok sıcak bir karar olduğunu, 100-150 sayfalık gerekçesi bulunduğunu ve hükümetin ilgili hukukçularının bu gerekçeli kararı değerlendirme aşamasında bulunduklarını kaydetti. Çelik, "Sıcak bir karar. 100-150 sayfalık bir gerekçeli karar. Tabii hukuk sistemimiz bu gerekçeli kararı değerlendirecektir ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir." dedi.
OSMAN ÖCALAN İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞMEDİ
Ömer Çelik ayrıca eski PKK'lilerden Osman Öcalan'ın Cumhurbaşkanı danışmanlarından biri ile görüştüğü yönündeki sözleri üzerine ise devletin resmi makamlarının bu konudaki açıklamalarının esas alınması gerektiğini söyledi ve görüşme iddiasını yalanladı, böyle bir görüşmenin kesinlikle gerçekleşmediğini savundu.
'HDP'NİN KAPATILMASI GÜNDEME GELMEDİ'
AKP Sözcüsü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP'nin kapatılmasını talep eden açıklamalarıyla ilgili de "Demokratik sistem çaresiz değil. Terörizm bağlantısı varsa kapatılması gündeme gelebilir. Demokrasi ve hukukun en büyük düşmanı terör ama bu konu MYK'da değerlendirilmedi" diye konuştu.
"Cumhur İttifakı içerisinde farklı bir yaklaşım yok. Parti kapatmaların zorlaştırılması sivil siyaseti güçlendirmek bakımından bizim getirdiğimiz bir düzenlemedir. Fakat burada esas olan vatandaş iradesinin siyasal katılım yollarına tam olarak sağlanması. Bir parti siyasi olarak terör örgütünün propagandasını yapıyor, hukukun dışına çıkıyor, hukuk devletini yok etmek için açıkça bir performans gösteriyor ve bunu açıkça söylüyorsa bu durumda demokratik sistem çaresiz değildir. Siyasi partilerin görevi demokrasiyi ve hukuk devletini korumaktır. Bu misyonun dışına çıktığında demokrasi ve hukuk devleti çaresiz değildir. Birisi Türkiye'de çıktı bir parti kurdu. Şu ifadeleri kullanıyor: "DEAŞ terör örgütü değildir. Bizim siyasi misyonumuz DAEŞ terör örgütü liderinin heykelini dikmektir." Hukuk devleti bunu seyir mi edecek? Numan Bey'in söylediği, bizim daha önce parti kapatmaların siyasi hayatta sonuç doğurmaması ve bunların sürekli olarak kendilerini yenilemesiyle ilgili. Sayın Bahçeli'nin de söylediği bunlara müsaade edilmemesi gerektiği. Bu tip terör örgütü propagandası yapanların, hazine yardımı alması engellemesi gibi örnekler var dünyada. Parti kapatmayı zorlaştıran biziz. Sivil siyaseti yok etmek için kullanıyorlardı bunu. Masum sivilleri ve kadınları kutsadığı zaman tabii ki hukuk devletinin bir çaresi olacak. Demokrasinin ve hukukun en büyük düşmanı terördür. Nasıl ki silahlı gücüyle mücadele etme yolları varsa, siyasi mekanizmaları, hukuk mekanizmaları da tedbir alacaktır".