ORÇEV: Artık fiili mücadeleye geçeceğiz

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, 'Bugün buraya Anayasa’nın 56.maddesinde yer alan ödevimizi yapmaya geldik.' dedi.

ORÇEV: Artık fiili mücadeleye geçeceğiz

Yürütmeyi durdurma' kararına rağmen OBB tarafından yapımına devam edilen balıkçı barınağı şantiyesine mahkeme kararı asan ORÇEV üyeleri, artık fiili mücadeleye geçecekleri uyarısında bulundu.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) tarafından Altınordu ilçesinde yapımına devam edilen balıkçı barınağı projesine karşı şantiye sahası önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Sahillerimizin, kumsallarımızın Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından talan edilmesine izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı. Kentte bulanan parti, sendika, dernek temsilcileri ve çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada, şantiyeye mahkemenin "yürütmeyi durdurma" kararı asıldı.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Bugün buraya Anayasa’nın 56.maddesinde yer alan ödevimizi yapmaya geldik. Anayasa’nın 56.maddesi şöyle: Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. İşte biz de bu ödevimizi yerine getirmek için geldik" dedi.

SIRA FİİLİ MÜCADELEDE

Mahkeme kararlarının ilgili kurumlara iletildiğini kaydeden Gönül, buna rağmen OBB’nin barınağı yapmaya devam ettiğini söyledi. Balıkçı barınağının gereksiniz olduğunu fakat yerinin yanlış seçildiğini belirten Gönül, "Açtığımız dava sonucu önce yürütmeyi durdurma kararı çıktı ancak OBB, çalışmayı durdurmadı. Cumhuriyet Başsavcılığına iki kez suç duyurusu yaptık. OBB ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne de mahkeme kararı nedeniyle çalışmaların durdurulmasını istedik. Ancak çalışmalar durmadı. Yasal ve hukuksal görevlerimizi yaptık. Sıra Anayasanın bizlere verdiği ödevimizi yapmaya geldi. Fiili ve meşru mücadele hakkımızı kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

OBB'YE SESLENDİLER

OBB yetkililerine seslenen Gönül, şunları söyledi: "Mahkeme kararı hoşunuza gitmeyebilir ancak uymak zorundasınız. Mahkeme kararına rağmen çalışılıyorsa suç işleniyor demektir. Burası muz cumhuriyeti değil. Valiliğe, emniyete ve yetkililere sesleniyoruz, mahkeme kararına uyulmadığında bundan sonra fiili durdurma eylemi yapacağız. Yaşanacaklardan bizler sorumlu değiliz. Bizler, yasadışı çalışma yapanlara karşı Anayasanın 56'ıncı Maddesinde bize verilen ödevi yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz."

4 YASA DIŞI ÇALIŞMA

Mahkeme kararına karşın devam eden dört bölgedeki çalışmaların durdurulması çağrısı yapan Gönül, "Buralara da mahkeme kararlarını aşacağız ve çalışmaların durdurulmasını sağlayacağız. Bu dört yer neresi açıklayalım: Birincisi, balıkçı barınağı; ikincisi, Civil Irmağı kenarında kumsala yapılan balık lokantası; üçüncüsü belediye karşısındaki iskele; dördüncüsü de belediye karşısındaki otoparkta yapılan Musumat 4 proje çalışması. Buralarda bırakın çalışmayı, araçları bile bulundurmak suçtur. Tüm araçlar buradan uzaklaşmalı, şantiye kaldırılmalıdır" diye konuştu. (MA)

anayasa ORÇEV yürütmeyi durdurma