Ormanda büyük vurgun iddiası: 'Değerinin altında bedelle yandaşlara pay edildi'
AKP hükümetinin milyarlarca liralık orman ürününü değerinin çok altında satarak büyük bir vurguna imza attığı iddia edildi.
Türkiye’nin orman yangınlarıyla sarsıldığı 2021 yılında resmi verilerle 178 bin hektar, son üç yılda ise 210 bin hektar orman alanı yandı. Bir yılda yanan ormanlık alanın son 20 yılda yanan ormanlara denk olduğu belirtilirken, milyarlarca liralık orman ürününün değerinin çok altında satılarak büyük bir vurguna imza attığı ileri sürüldü. AKP hükümeti, Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarını devre dışı bırakmış, orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalmış, binlerce hektarlık yeşil alan, içindeki tüm canlılarıyla yok olmuştu.
Türkiye yitirdiği ‘ciğerlerinin’ acısını yaşarken, yanan alanlar hızla ihaleye açıldı. Bu kapsamda "orman emvali" denilen odun, direk, kereste gibi ürünlere dönüşen orman değerlerinin satışında büyük vurgun yapıldığı öğrenildi. Metreküpü 2 bin 500 TL olan tomruğun, 1600 TL olan telefon direğinin, 1500 TL olan kâğıtlık oduna rağmen milyonlarca metreküp emvalin, ortalama 100 TL’den satıldığı öğrenildi.
Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberine göre yanan orman alanlarının temizliğini sağlamak için yapılan ihalelerde Kamu İhale Kanunu ve Rekabet Kanunu hiçe sayıldığı kaydedildi. Orman Genel Müdürlüğü’nün ‘alışılmışın dışında’ ihaleye çıktığı, piyasadaki en büyük firmaların girdiği ihalelerde, küçük işletmelerin, orman köylülerinin ve kooperatiflerin önünün kesildiği öğrenildi. İhalede satılan değerlerin metreküp miktarının yani emval oranının da düşük gösterildiği, yanan orman alanlarındaki 20 milyon metreküp emvalin, 13 milyon olarak hesaplanıp yandaşlara pay edildiği belirtildi.
25 KAT DÜŞÜK BEDELLE VERİLDİ
Emvalin metreküp fiyatı 20-25 kat düşük bedelle verildiği gibi 7 milyon metreküp ekonomik değerin, kamunun elinden yandaş firmaların kasasına aktarıldığı aktarıldı.
ADRESE TESLİM İHALELER
Yanan orman alanlarının kendiliğinden yeşermesi için içindeki emvalin bir yıl içinde taşınması/temizlenmesi gerekiyor. Dönemin Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, o günlerde bir yıl geçmeden bu alanları rehabilite edeceklerini söylemişti. Yandaş firmalara adrese teslim yapılan ihaleler sonrasında şirketlerin hedeflenen zamanda yanan orman alanlarını temizleyemediği, şu ana kadar kesilen ağaçlarla temizlenen alanın yanan alanların sadece yüzde 30’unu oluşturduğu öğrenildi.
ORMANLAR DEPO OLDU
Bunun bir yıllık kritik yaşam döngüsünü olumsuz etkilediği, ormanların kendiliğinden yeşermesi olanaksız hale getirdiği belirtiliyor. Firmaların ihtiyaçları kadar emvali kesip fabrikalarda işlediği, kalan ürünleri ise depo gibi kullandıkları orman alanlarında beklettiği bildirildi. Gereken zamanda temizlik yapılmadığı gibi orman tabanının depo muamelesi gördüğü için verimsizleştiği belirtiliyor.