Orta Doğu'nun en büyük gölü yok olmanın eşiğinde

Orta Doğu'nun en büyük tuz gölü Urumiye, kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Orta Doğu'nun en büyük gölü yok olmanın eşiğinde

İran'ın kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan ve bir zamanlar feribotlarla turistlerin gezdirildiği Urumiye Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

1990'lı yıllarda insanların yüzmeye geldiği göl, Orta Doğu'nun en büyük, dünyanın ise sayılı tuz göllerinden biriydi. O dönem 5 bin 400 kilometrekarelik bir genişliğe sahip olan gölün şu anki genişliği yaklaşık olarak 2 bin 500 km.

Urumiye Gölü, 2013 yılından önce yaklaşık yüzde 90 kurumuş ve sadece yüzde 10'luk kısmı kalmıştı. Bu tarihten sonra atılan adımlar gölü biraz canlandırsa da kuraklığın önüne geçilemedi.

Bölgede gölün yeniden su tutması için çalışmalar devam ediyor ancak son dönemde ülkenin genelini etkileyen kuraklık, çalışmalardan sonuç alınmasını engelliyor.

Uzmanlara göre gölü tehdit eden etkenlerden biri de yağmur azlığı nedeniyle tarım arazilerinin yer altı suları kullanılarak sulandırılması. Talebin sürekli artması, buna karşın yağmur sularının azalması, nehirlerin ve göllerin kurumasıyla sonuçlanıyor.

Urumiye gölü, diğer tuz göllerinde de görüldüğü gibi, sudaki tuz oranının artması nedeniyle ortaya çıkan fitoplanktonlar ve bakterilerin etkisiyle kırmızıya bürünmüş durumda.

Analistler, su kaynaklarının hızla kurumasının gelecekte birçok yeri artık yaşanmaz hale getireceği ve "tuz fırtınası" gibi çevre felaketlerine sebep olabileceği gibi siyasi kargaşalara ve çatışmalara da yol açabileceğini öngörüyor.

Türkiye'de ise Ege Üniversitesi'nde yürütülen uydu görüntüleme çalışması sonucu, Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü'nde suların tamamen çekildiği, yer altı su seviyesinin de önceki yıllarda görülmemiş ölçüde düştüğü saptandı. (Euronews)

Türkiye iran Orta Doğu tuz gölü