Paris İklim Anlaşması hükümlerinin hayata geçirmesi için Türkiye'ye 3 milyar 100 milyon Euro gündemde

Paris İklim Anlaşması'nı geçen hafta onaylayan Türkiye, BM Sözleşmesi'nde "gelişmekte olan ülke" statüsüne çekildi. Gelişmekte olan ülkeler fon ve teknolojik yardım alabiliyor.

Paris İklim Anlaşması hükümlerinin hayata geçirmesi için Türkiye'ye 3 milyar 100 milyon Euro gündemde

Paris İklim Anlaşması hükümlerini hayata geçirebilmesi için Türkiye'ye 3 milyar 100 milyon Euro fon verilmesi gündeme geldi. G20 ülkeleri arasında bulununn Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan en son ülke oldu. Türkiye anlaşmanın onaylanması için uzunca bir süre beklemesi sebebiyle, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nde "gelişmiş ülke" kategorisinin bir süre gelişmekte olan ülke sınıfına alınması talebinde bulunuldu. Sözleşmeye göre gelişmekte olan ülkeler iklim hedeflerine ulaşmak için fon ve teknolojik yardım alabliyor.

Reuters'in haberine göre; 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde İskoçya'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde bir mutabakat zaptı imzalanması için çalışıldığı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi halinde Ankara'nın statüsü değişmeden para yardımı alabileceği ifade edildi. Plana göre yardımın 2 milyar Euroluk kısmı Dünya Bankası'nca, yaklaşık 1 milyar Euroluk kısmı Fransa ve 200 milyon Eurodan fazlası da Almanya tarafından karşılanacak.

Görüşmelerde yer alan bir kaynak, "Miktar ve usuller üzerine olan anlaşma çoktan sonuçlandırıldı, o da Türkiye Paris sözleşmesini imzaladığı için" dedi. Ajansın konuştuğu dört kişi ise mutabakat üzerinde henüz anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve tüm taraflar imzalayana kadar da hiçbir şeyin kesin olmadığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Paris İklim Anlaşması