Polis zam pankartını indirdi: ‘Vurguna kim dur diyecek?’
Urfa’da elektrik faturalarına gelen yüksek zammı protesto amacıyla esnafın cadde ve sokaklara astığı pankart polis tarafından indirildi. Esnaf 'Vurguna kim dur diyecek?' diye tepki gösterdi.
Urfa merkez Haliliye İlçesinde bulunan Bahçelievler Mahallesi esnafı da yüksek gelen faturaları protesto etmek için iş yerlerinin bulunduğu sokağa, 21 Ocak’ta "Soygun var TEDAŞ zulmüne hayır" pankartı astı. Esnafın pankartı polisler tarafından indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Elektrikte aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz" açılamasını "Sadaka" olarak değerlendiren esnaf, çözüm için zamların geri çekilmesini istedi. Esnaf, "Dükkan sahibi ve DEDAŞ dükkanıma ortak oldular" diyerek tepki gösterdi.
‘ESNAFIN DURUMU VAHİM’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Bahçelievler 114. Sokak’ta oturan ayakkabı tamircisi Hüseyin Gül, faturaların çok yüksek geldiğini söyledi. Doğalgaz faturasının 655 TL, elektrik faturasının ise 240 TL şeklinde geldiğini belirten Gül, "4 metrekarelik dükkanımda 100 TL olan elektrik faturam 200 TL oldu. İki katına çıktı. Yüksek gelen elektrik faturalarından kaynaklı elektrikli ısıtıcı kullanamıyorum. Havalar soğuk, ısınmak için bir tenekenin içinde odun yakıyorum. Esnafın durumu vahim" dedi.
‘DÜKKAN SAHİBİ VE DEDAŞ DÜKKANIMA ORTAK OLDU’
Çarşıda çiçekçilik yapan esnaflardan Eyüp Şeker de insanların temel gıda ürünlerini almakta zorlandığı için çiçeği lüks görmeye başladığını söyledi. Elektrik faturasının bir ayda 2 katın çıktığını dile getiren Şeker, "Aylık 400 TL gelen faturam 750 TL'ye çıktı. İnsanlar şuan kendi karnını doyurmanın peşinde. Kazancımızı 3’e böldük. Bir pay kiraya gidiyor, biri de elektrik faturasına. Enim aslında 2 tane ortağım var. Dükkan sahibi ve DEDAŞ dükkanıma ortak oldular. Yetkililer buna bir dur demeli" diye konuştu.
‘BÖYLE DEVAM EDERSE KEPENK KAPATIRIZ’
Elektrik faturasını yapılan zamlalar nedeniyle "ateş pahası" olarak tanımlayan Ahmet Akbaş adlı telefon dükkanı işletmecisi ise, zamların geri alınması gerektiğini söyledi. Akbaş, esnafın sıkıntılı ve kötü bir süreçten geçtiğini dile getirerek, "Faturalar almış başını gidiyor. Böyle devam ederse bizde kepenk kapatırız. Başka yapacak bir iş bilmiyoruz. Zamların geri alınması gerek" ifadelerini kullandı.
‘BİN 500 TL ARTIŞ’
Aynı sokakta Çanta Mağazası işleten Murat Karataş, elektrik faturasının Ocak’ta bir önceki aya göre bin TL 500 TL fazla geldiğini söyledi. 2 bin 500 TL elektrik faturasını ödeyecek gücü olmadığını belirten Karataş, yaz ve kış aylarına göre tarifelerin yapılması önerisinde bulundu. Karataş, "DEDAŞ'a gidip bu zamları sorduğumuzda bize tekrardan devletin proje çizdirmesi gerektiğini söylüyor. Elektrik tüketim hakkında enerji üretmemiz için bunun da tekrardan bin 500, 2 bin TL maliyeti var. Buda esnafa külfet. Esnaf zaten zor durumdadır. Bize kepenk kapatmayı dayatıyorlar. Alım gücü zaten düşmüş, kimse alışveriş yapamıyor. Bu DEDAŞ vurgununa kim dur diyecek?" diye sordu.
‘SESİMİZİ DUYSALARDA KULAK TIKIYORLAR’
Kuaför işleten Ömer Taşıyan ise daha önce 200-300 TL gelen faturanın bin TL’y yükseldiğini belirterek, şunları söyledi: "Biz burada ne kadar konuşursak yine boş, sesimizi duyan olmaz. Duyan olsa da kulaklarını tıkıyorlar. ‘Asgari ücret yükseldi’ dediler ancak onunla birlikte her şey yükseldi. Asgari ücret yapılan zamlar karşısında eridi, bitti. İnsanlar 4 bin TL maaş alıyorsa 5 bin TL harcıyorlar."
‘BERABER YANIYORUZ’
Yüksek faturalara karşı esnafların kepenk kapattığın değinen Kozmetik mağazası işletmecisi İsmet Korkmaz, yüksek faturalardan hem esnaf hem halkın etkilendiğini belirterek, "Hepimiz beraber yanıyoruz" dedi.