Prof. Yalçıner: Gerçeği görüyor muyuz yoksa saklıyor muyuz?
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Artı TV'de depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ARTI GERÇEK- İzmir depreminde oluşan tsunamiye dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, depremin büyüklüğünün 6.9 olduğunu vurguladı.
İzmir'de büyük yıkıma neden olan depremin büyüklüğü AFAD tarafından 6.6 olarak kaydedilmiş ancak uluslararası kuruluşlar ve Kandili Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.9 olarak duyurmuştu. Artı TV'de yayınlanan Gündem Özel programında Altan Sancar'ın konuğu olan ODTÜ İnşat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, depremde oluşan tsunamiye dikkat çekerek, depremin büyüklüğünün 6.9 olduğunu ifade etti.
Türkiye'de bir tsunami gerçeğinin varlığını anlatan Prof. Yalçıner, 12 Haziran 2017 yılında Foça ve Limya Adaları arasında oluşan depremin küçük bir tsunamiye yol açtığını ve devamında yine 2017 yılında 20 Temmuz gecesi Bodrum ile Kos Adası arasındaki depremde de bir tsunami gözlendiğini belirtti. Söz konusu depremde, tsunaminin Gümbet Koyu'ndaki tekneleri batırmasına rağmen "Tsunami olmadı, deniz taştı" denildiğine dikkat çeken Prof. Yalçıner, "Gerçeklere göz yumuldu" dedi.
'DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 6.9'
Geçtiğimiz Cuma günü İzmir'de yaşanan depremde de bir tsunami oluşmasına dikkat çeken Prof. Yalçıner, bunun depremin büyüklüğüne ilişkin bir bilgi verdiğini söyledi. Depremin büyüklüğü 6 nokta 6 mı yoksa 6 takla 6 mı?" diyen Prof. Yalçıner, "Maalesef hala bütün kanallarda depremin büyüklüğü 6.6 olarak olarak geçiyor" şeklinde konuştu.
6.6 büyüklüğündeki bir depremin bu tsunamiyi yaratamayacağına dikkat çeken Prof. Yalçıner, "Gerçek olan; depremin büyüklüğü 6.9'dur. Gerçeği görüyor muyuz yoksa saklıyor muyuz?" dedi.
İSTANBUL İÇİN TSUNAMİ RİSKİ
İstanbul için bir tsunami riski olup olmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
"İstanbul için bir risk var ancak bu somut olarak beklediğimiz deprem tsunami yaratacak anlamına gelmez. Beklediğimiz İstanbul depremi sismik olarak olarak beklediğimiz davranışı gösterirse korktuğumuz biçimde tsunami yaratmayacaktır. Fakat, deniz tabanında belli ölçüde heyelanlar oluştuğu takdirde kıyılara hasar vereceğini bekleriz. Marmara Denizi'nde tarih boyu heyelanlar olduğunu düşünürsek, bu konuyu göz ardı edemeyiz."