Prof. Yaltırak: Aktif fay haritasıyla yüzey kırıkları çakışmıyor

İTÜ öğretim üyelerinin, deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak hazırladıkları raporda, Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıklarının birbirlerini üzerlemediğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Yaltırak "Acilen yeni fay haritasına ihtiyaç var" dedi.

Prof. Yaltırak: Aktif fay haritasıyla yüzey kırıkları çakışmıyor

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen depremin 13'üncü gününde ölü sayısı 40 bin 642'ye yükseldi, binlerce bina yıkıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyeleri, depremin ardından bölgede incelemelerde bulunarak, ön rapor hazırladı.

'SORUN ESKİ HARİTANIN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜYLE İLGİLİ'

Yeni arazi izleri ve yüzey kırık haritasının yepyeni bilgiler içerdiği belirtilen raporda "Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıkları birbirlerini üzerlememekte ve farklı alanlardan geçmektedir" tespitine yer verildi. Habertürk'ten Burçak Orçun'a, bu tespitin ne anlama geldiğini anlatan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, sorunun haritanın çözünürlüğü ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Yaltırak "Deprem fay haritası ile kırıkların çakışması yüzde 10 bile değil. Bu bir çözünürlük problemidir. Elimizde 20 yıl öncenin teknik imkânlarıyla hazırlanan bir harita var. Artık bu çağda çözünürlükte bir harita olmaz" dedi.

'MEVCUT FAY HARİTASINA GÖRE KENT YERLEŞİMİ PLANLANAMAZ'

Acilen yeni fay haritasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yaltırak, şu açıklamada bulundu: "Haritanın yanlış olduğunu ben söylemiyorum, doğa söylüyor. Bu depremlerin bize gösterdiği şey haritanın baştan aşağı yeni tekniklerle yenilenmesi gerektiğidir. 20 yıl önce bilgisayarlı tomografi de yoktu ama bugün var. Bugün imkânlar değişti, buradaki pay farkının santimetre bazında olması lazım. Bu depremde aktif fay haritası ile yüzey kırığı arasında 120 m ila 3 km kadar farklar bulunmaktadır. Mevcut fay haritasına göre kent yerleşimi ve deprem afet senaryosu hazırlanmaz."