Rezerv alan ilan edilen Gündüz Mahallesi yerinde dönüşüm istiyor

Hatay'da rezerv alan ilan edilen Kırıkhan ilçesine bağlı Gündüz Mahallesi'nde halk yerinde dönüşüm için imza kampanyası başlattı.

Rezerv alan ilan edilen Gündüz Mahallesi yerinde dönüşüm istiyor

Mehmet MENEKŞE

ARTI GERÇEK - Hatay'ın Kırıkhan İlçesinin Gündüz Mahallesi'nde 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşandı. 63 kişinin öldüğü mahallede 1593 konuttan 800’ü yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Yerinde dönüşüm için belediyeye başvuran depremzedeler Gündüz Mahallesi'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan ilan edildiğini öğrendi.

İMZA KAMPANYASI DÜZENLENDİ

whatsapp-image-2024-05-18-at-12-44-02.jpeg

Mahalle sakinlerin bir kısmı kent merkezine yakın olan mahallenin rant için rezerv alanı ilan edildiğini belirterek yerinde dönüşüm için imza kampanyası başlattı. Toplanan yaklaşık 200 imza geçtiğimiz ay Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne iletildi. Mahalle sakinleri, muhtar Uğur Sarıfakıoğlu’nu kendilerini yanlış yönlendirmekle suçladı.

'KENDİNİZİ BİZİM YERİMİZE KOYUN EY YÖNETCİLER'

Mahalle sakinlerinden Cihangir Uçmaz, "Ömrüm bu mahallede geçti. 35 yıl gurbette çalıştım, geldim burada anneme bir ev yaptım. Seçimden önce bütün partilere gittik, milletvekillerine gittik, muhtara gittik, herkes bizi geçiştirdi. Bir gün habersiz bir şekilde kapıma gelmiş bir tebligat görmek istemiyorum. Ben içinde merhamet duygusu, vicdanı olan herkese sesleniyorum, kendinizi bizim yerimize koyun ey yöneticiler, ey bakanlar, ey yardımcılar, bu işin altında imzası olan herkes. Biz yerinde dönüşüm istiyoruz" diye konuştu.

'EVİMİZ YIKILIRSA NEREYE GİDELİM?',

Hatice Kelle, "Benim evim sağlam, evimin yıkılmasını istemiyorum. Benim beş tane öksüzüm, bir gelinim, bir de engelli, yatalak kızım var. Kızımın iki çocuğu da bizde kalıyor. Evimiz yıkılırsa nere gidelim? Hiç kimse evinden vazgeçmiyor. Burasının rezerv alan olmasını istemiyoruz, sağlam evlere karışmasınlar" dedi.

'NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK'

Emekli imam Cafer Çentel, "Ne yapacağımızı şaşırdık. Benim evim iki katlı, sapasağlam. Buraya geldim evime bakım yaptırdım, doğalgaz döşettirdim, 500 bin TL harcadım. Şimdi bu evi yıksalar, devlet bana başka bir ev verse, bu aynı zamanda devlete de bir masraf değil midir? Mahalle muhtarı ikircikli konuşuyor, bize hiç korkmayın diyor ama biz güvenmiyoruz. Bize evlerinizi yıktırın diyen muhtar yine rezerv alanda olan üç katlı binanın ikinci katını satın aldı Bir imam olarak herkesin evine gitmişimdir. Burada bütün evler tek katlı, müstakil. Evleri gelip tek tek kontrol etsinler" diye konuştu.

'BEN EVİMİ YENİDEN YAPARIM'

Fatma Uluç da " Mahallemizin rezerv alanı olmasına karşıyız, yerinde dönüşüm yapsınlar. Gelsinler performans analizi yapsınlar, evlerimiz sağlam değilse yıksınlar ama mülkiyet hakkımızı bizim elimizden almasınlar. Benim arsam yine benim olsun. Ne hakları var benim arsamda? Yapılacaksa ben evimi yeniden yaparım, lütfen evime dokunmasınlar" dedi.

MUHTAR: NE YAPILACAK BİZ DE BİLMİYORUZ

Artı Gerçek’e konuşan Gündüz Mahallesi muhtarı Uğur Sarıfakıoğulları, "Mahallede ne yapılacak biz de bilmiyoruz. Söylentiler çok, yetkili biri bir bilgi vermedi. İnsanlar çok tedirgin, endişe içinde bekliyorlar. Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik, bakanlığın önümüzdeki günlerde mahalleye bilgilendirme ofisi açacağını söyledi. Rezerv alan nereyi kapsıyor, nereyi kapsamıyor vatandaşlar bu ofisten net bilgi alabilecek. Mahallemiz 80-100 yıllık mahalle, çok eski ev var. Ben de depremi düşünmeden dört katlı ev yaptım; beş evim, bir dükkanım gitti. Geçtiğimiz günlerde Vali Mustafa Masatlı bizleri topladı, yerinde dönüşüm isteyen 102 bin vatandaş olduğunu söyledi. Vali, Hatay’ın bakanlık olarak alındığını, işlerin bakanlıkça yürütüldüğünü söyledi. Halk yetkili bir ağızdan bilgilendirilmedi, belirsizlikler var" diye konuştu.

'SÜREÇ ŞEFFAF VE ADİL YÜRÜMELİ'

Artı Gerçek’e İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık da "Rezerv alanların seçiminde bizimle bilgi paylaşımı yapılmıyor. Yıkımların yoğun olduğu yerlerde kamu eliyle bu işlerin yapılması çok mantıklı ama rezerv alanların seçimi sürecin de daha şeffaf ve adil olması gerektiğini düşünüyorum. İlkesel olarak rezerv alan veya devlet eliyle yapılmasına karşı değiliz ama çok fazla bilinmeyen var. İnsanlar doğal olarak bu konuda endişe edip, karamsarlık yaşıyor. Rezerv alan söylendiği gibi olursa aslında hak anlamında bir kayıp yok. Çünkü arsa karşılığında hak sahibine konut verilecek. Binası hasarsız olup veya sadece arsa olup da rezerv alana açılan yerler var. O kısımlarda kamulaştırma yapılabilir, takas yöntemine gidilebilir. Konutların kamu eliyle yapılması çok doğru, insanların bir araya gelip bu işleri yapma kabiliyetleri ve imkanları yok. Rezerv alan olsun ama adil olsun, hakkaniyetli olsun, süreç şeffaf yürütülsün. İnsanlar nasıl bir yer alacağını, ne kadar ödeme yapacağını bilsin. Maddi durumu iyi olmayan insanlara da konutlar bedelsiz verilsin" dedi.