Rize'de sel ve heyelan sonrası kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürerken Erdoğan'dan açıklama

Rize'de sel ve heyelan sonrası kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları sürerken Erdoğan'dan açıklama
Rize'de önceki gün meydana gelen, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin kaybolduğu, 5 kişinin yaralandığı sel ve heyelan felaketi sonrası arama çalışmaları devam ediyor.

Rize'nin Güneysu ilçesi Ballıdere köyünde heyelan sonucu çöken evin enkazının altında kalan Nuri Cemal Mert (67)  Batuhan Delihasan'ın (45) Ayşe Karali ve Aynur Karali (66) ile oğlu Mustafa Karali’nin (40) cansız bedenlerine ulaşılırken, ölenlerin sayısı, 6’ya yükseldi. Kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları ise sürdürülüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sel felaketine ilişkin yaptığı açıklamada, "Eskiden dikey köklü ağaçlarımız vardı şimdi onlar kalmadı, söküldü. Yerlerine çaylıklar yapıldı" ifadelerini kullandı.

Rize'de önceki gün 7 saatte metrekareye yağan 220 kilogram yağışın ardından meydana gelen sel ile heyelanlarda can ve mal kayıpları yaşandı, altyapı ve üstyapıda ağır hasarlar oluştu. Sel ve heyelan afetinde mahsur kalan 103 kişi kurtarılırken, Muradiye beldesinde çöken evin enkazı altında kalan Hacere Mert, eşi Cemal Mert, Güneysu ilçesi Ballıdere köyünde çöken evin enkazında kalan Ayşe, oğlu Mustafa ve kızı Aynur Karali hayatını kaybetti. Sele kapılan Adem Yanık’ın da cansız bedenine ulaşıldı.  

KAYIP 2 KİŞİ ARANIYOR

Muradiye beldesinde çöken evin enkazı altında kalan Batuhan Delihasan ile Güneysu ilçesinde sele kapılarak kaybolan Hasan Arıcı aranıyor. Delihasan'ın, evin enkazında otomobiline ulaşılırken, kendisinden ize rastlanılmadı. Enkazda sonlandırılan arama çalışmaları, dere yatağında yoğunlaştırıldı. Arama çalışmalarında; bölgeye ulaşan 120 kişilik personel ile Trabzon, Giresun ve Samsun’dan 4  köpekli arama timi görev aldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı; 30 gemi personeli ile 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 dalıcı personeli ile Taşlıdere mevkisinde aramalara eşlik ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopter de havadan tarama yapıyor. AFAD’a bağlı 29 dalgıç ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen 10 dalgıç da dere ve denizde arama gerçekleştiriyor.  

SEL GİTTİ, ÇAMUR KALDI

Sel afetinin en çok etkilendiği Güneysu ilçesi ile Muradiye ve Büyükköy beldelerinde yaralar sarılmaya çalışılıyor. Belediyeler, İl Özel İdaresi ile Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları ekipleri, cadde ve sokakları selin sürüklediği moloz ve balçıktan arındırıyor, temizlik çalışması yürütüyor. 91 ekipte, 802 kişinin görev aldığı sel afetinde çöken yollar onarılıyor; elektrik, telefon, su ile altyapı ve üstyapıdaki hasarlar gideriliyor. Selin izlerinin silinmeye çalışıldığı kentte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri de psikososyal destek için çalışma başlattı.  

HASAR TESPİTİ SÜRÜYOR

Rize’de merkez ile 9 yerleşim yerinde meydana gelen sel ve heyelanlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Defterdarlık ekiplerinin başlattığı hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. İlk tespitlere göre 3 ev yıkıldı, 6 konut ağır hasar aldı, 15 araç kullanılamaz hale geldi, 110 noktada ise hasarlı yapılar tespit edildi. 72 köy yolunun kapalı olduğu yerleşim yerlerinde haberleşme ve enerji ağı da hasar gördü. Tarım arazilerinin de zarar gördüğü Rize’de 440 dekar tarım alanı sel ve heyelandan etkilendi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: DİKEY KÖKLÜ AĞAÇLARIMIZ KALMADI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğahn ise, "Rize'deki sel felaketinde de şuan itibariyle 2 kaybın dışında 6 tane vefatımız var. Çay bitkisi ve gübreleme tekniği sebebiyle de aldığı o yağmurla azot bir balçığa dönüştü. Balçığa dönüşmesi de yatay kök olan bitkiyi aşağı doğru indiriyor. Ağaçlama çay arasında yok. Eskiden dikey köklü ağaçlarımız vardı şimdi onlar kalmadı, söküldü. Yerlerine çaylıklar yapıldı. Şu an itibariyle de çaylıkların kendi dayılarımın evlerinin altındaki yerler de olmak üzere onlar da kaydılar. Ciddi manada onlarda da zarar söz konusu" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar