Rize Valisi: Kentteki binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor

'Rize'de olabilecek minimum bir depremde binalarımız çok büyük risk altında. 4'ün üzerinde bir deprem Rize'de şiddet itibariyle çok yıkıcı bir etki bırakacaktır.'

Rize Valisi: Kentteki binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor

Rize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen binalarda kentsel dönüşüm başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, "Dolgu alanında 50-60 yıl öncenin tekniğiyle yapılan binalar adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor" dedi.

Rize'de 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi.

Kentsel dönüşüm projesinde ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının bulunduğu 23 dönümlük alanın güçlendirilmesi için fore kazıklı önlem alınıyor. Bu süreçte binaların tahliyesiyle birlikte yıkımı gerçekleşecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları 2 yılda tamamlanacak.
Rize Valisi: Kentteki binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor - Resim : 1‘BİNALAR ADETA BİRBİRİNE YASLANARAK AYAKTA DURUYOR’

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmasının estetik kaygısıyla yapılmadığını belirten Rize Valisi Kemal Çeber, "Kentsel dönüşüm projesindeki temel kaygımızın estetik olmadığını can güvenliği olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Özellikle sahil dolgu alanında 50-60 yıl öncenin tekniğiyle ve o günün imkanlarıyla yapılmış binalarımız var. Her birinin ilk başlangıcında ikişer üçer katlı ruhsatlandırılmasına rağmen bugün sekizer onar katlı binalar olduğunu görüyoruz. O binaların sütunlarına dokunulduğu zaman tuğlaların ve oradaki betonun elinizde ufalandığını demirlerin amatör gözle bile demir olmaktan çıktığını gözlemleyebiliyoruz. Oradaki binalarımız adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor. Bizler de bunun için kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz" dedi.

DHA’ya konuşan Vali Çeber, son aşamaya gelindiğini belirterek şunu ekledi: "15 Şubat’a kadar tahliyelerin yapılması gerektiği yazıları herkese yazıldı. Pandemi sürecinin etkileriyle veya önümüze çıkan teknik nedenlerden dolayı tarihler zaman zaman esneyebilir."
Rize Valisi: Kentteki binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor - Resim : 2‘BİNALARIN YÜZDE 80’İ KOROZYON TEHDİDİ ALTINDA’

Rize'de dolgudaki binaların yüzde 80'inin korozyon tehdidi altında olduğunu söyleyen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Süme, şu uyarıları yaptı:

"Rize normalde 4'üncü derece deprem bölgesi olmasına rağmen Doğu Anadolu fay hattı kuzeye doğru kaydı ve bunun neticesinde konunun uzmanları tarafından Rize 3'üncü derece deprem bölgesine alındı."
Rize Valisi: Kentteki binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor - Resim : 3‘MİNİMUM BİR DEPREMDE BİLE BİNALAR BÜYÜK RİSK ATLINDA’

"Artık biz binalarımızı projelendirirken deprem yüklerini hesaba katmak durumundayız. Rize'de olabilecek minimum bir depremde binalarımız çok büyük risk altında. 4'ün üzerinde bir deprem Rize'de şiddet itibariyle çok yıkıcı bir etki bırakacaktır. Korozyon, bina ömürlerini yüzde 30 düşürür, buna ele dökülen betonların kalitesizliğini de ilave ederseniz binaların normalde 100 yıl olması gereken ömürleri 30-35 yılda sona eriyor" diye konuştu.

KOROZYON NEDİR?

Korozyon, metal ve alaşımlarının çevreleriyle kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozunmasıdır. Genel anlamda; malzemelerin çevre etkisiyle bozularak kullanılamaz hale gelmesidir.

deprem bina