‘Sağlık Bakanlığı’nı üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk’

‘Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını, neden çözüm için adım atmadığını, neden önerilerimize kulak tıkadığını merak ediyoruz.’

‘Sağlık Bakanlığı’nı üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk’

ARTI GERÇEK- Sağlık Hakkı Meclisi, Mersin Şehir Hastanesi’nde yaşanan şiddet olayına dair açıklama yaptı. Sağlıkta şiddetin geldiği boyuttan ötürü kaygılı olduklarını söyleyen Sağlık Hakkı Meclis’i şehir hastanesi önünde Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Toplanan grup adına Mehmet Antmen basın açıklamasını okudu. Antmen acil servisinde bir doktor ve çalışana saldıran kişinin savcılık tarafından serbest bırakıldığını bildirdi.

Antmen, "Her durumda tekrar ettiğimiz gibi, sağlık alanında şiddetin geldiği boyuttan son derece rahatsız ve kaygılıyız. Yıllardır, yapılması gerekenleri söylemekten, Sağlık Bakanlığı’nı ve yetkilileri bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk. Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını, neden çözüm için adım atmadığını, neden önerilerimize kulak tıkadığını merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Sağlıkta şiddetin artık yaşam hakkına kadar uzandığını vurgulayan Antmen, "Görünen o ki, sağlık alanındaki her türlü aksaklığın ve olumsuzluğun sorumluluğunun hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklenmesi Sağlık Bakanlığı’nın işine gelmektedir. Kutuplaştırıcı dil ve söylemler yalnız sağlık alanında değil, toplumda şiddetin körüklenmesine yol açmakta ve gelinen düzey yaşam hakkına saldırı noktasındadır" dedi.

Sağlıkta Performans sisteminin şiddeti artırdığını öne süren Antmen, "Geçtiğimiz ay içerisinde yaptığımız çalıştayda Sağlıkta Performans sisteminin kalkması gerektiği sonucuna vardık, zira performans kaygısı sağlık sistemine, çalışanlara ve hastalara zarar vermekte, hekim mutsuzluğu ve sağlığın ticarileşmesi de hasta şikâyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar da sağlıkta şiddet ortamını doğurmaktadır" şeklinde konuştu.

Açıklamanın devamında sağlık çalışanlarına şiddetin son bulması adına Sağlıkta Şiddet Yasaı’nın bir an önce çıkması gerektiğini vurgulayan Antmen, "Mevcut yasal yaptırımlarla bu sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Sağlıkta şiddeti uygulayanlar, şiddetin derecesine bakılmaksızın tutuklanmalı ve en ağır cezalara çarptırılmalı, şiddetin körüklenmesine neden olan kutuplaştırıcı dil ve söylemlerden uzak durulmalı, tüm sağlık çalışanlarının çalışma şartları insana yaraşır bir hale getirilmeli, performans ve geçim kaygısından uzak bir sağlık ortamı yaratılmalıdır" taleplerinde bulundu.

Ses Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddet