Sağlık çalışanları ülke genelinde 'beyaz grevde': Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz

Sağlık çalışanları, sağlık emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla ekonomik talepler başta olmak üzere çalışma alanlarının ve koşullarının düzeltilmesi talebiyle ülke genelinde iş bıraktı.

Sağlık çalışanları ülke genelinde 'beyaz grevde': Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz

Yağmur KAYA

+GERÇEK-Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'nın da (Dev Sağlık İş) aralarında olduğu çok sayıda emek ve meslek örgütünün çağrısıyla sağlık çalışanları yurt genelinde birçok hastanede iş bıraktı. Acil müdahaleler dışında hizmet vermeyen sağlıkçılar, hastanelerin önünde bir araya gelerek haklarını istedi, taleplerini açıkladı.

CERRAHPAŞA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içerisinde bir yürüyüş gerçekleştirerek hükümete seslendi. "Oyalama değil hakkımız istiyoruz. Haklarımızın için ‘grevdeyiz" pankartı açılan açıklamada, "İşte ses işte Sendika, "Şişli Etfal kapatılmasın", "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Yaşasın birlik, dayanışma" sloganları atıldı.

Ekonomik koşulların iyileştirilmesi, özlük haklarının hemen kabul edilmesi çağrısında bulunan hekimler ve sağlık çalışanları, içerisinde bulundukları ağır çalışma koşulları, düşük ücretler nedeniyle kaliteli sağlık hizmeti sunamadıklarını vurguladı. Tolumun tüm kesimleri gibi tükenme noktasına geldikleri mesajını veren sağlık çalışanları "Artık geçinemiyoruz" dedi.
Sağlık çalışanları ülke genelinde 'beyaz grevde': Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz - Resim : 1
‘İNSANCA YAŞAYACAK GELİR İSTİYORUZ’

Açıklamada ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, 2022 Bütçe Görüşmeleri’nde sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde düzenlemenin yapılacağı yönünde söz verildiğini ancak iktidarın verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi. Verilen sözlerin yerine getirilmesini dile getiren Küçükosmanoğlu, temel taleplerinin ücretlerin ve özlük haklarının iyileştirilmesi olduğunu söyledi ve "Biz karanlığa karşı özlük haklarımıza ve halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz. İnsanca yaşayacak gelir istiyoruz, geçinemiyoruz" dedi.

‘EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI GÖRDÜĞÜMÜZ BİR ÇALIŞMA ORTAMI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Ardından konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı uzun hekim ve sağlık çalışanlarının bir süredir haklarını almaya çalıştığını ve bunun için mücadele ettiklerini vurgulayarak, tüm sağlık çalışanlarının emeğinin değersizleştirildiğini belirtti. Hekimliği sürdürmek konusunda yüzlerce hekim ve sağlık çalışanının kuşkuları olduğunu belirten Fincancı, "Daha iyi bir sağlık sistemi, daha güvenli çalışma koşulları, insanca yaşayabilecekleri bir ücret, emekliliklerinin de rahatça 70-75 yaşında mecburi hizmet kurasına girmek zorunda kalmadan, çalışmaya zorlanmadan dinlenebilecekleri, emeklerinin karşılığını gördükleri bir çalışma ortamı için mücadele ediyoruz" dedi.

Profesör Fincancı’nın ardından basın metnini İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip okudu.

‘OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

"Vazgeçmiyoruz, Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz! Ekonomik ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)REV’deyiz!" başlıklı metinde pandeminin daha da derinleştirdiği kriz ortamında büyük hak kayıpları yaşadıklarını söyleyen Saip, AKP’nin sağlık hizmetlerini üreten sağlık emekçilerinin haklarını görmezden gelmekte olduğunu ve tercihini sermayeden yana kullandığını belirtti. Tüm toplum kesimleri, hekim ve sağlık çalışanlarının da tükendiğini dile getiren Saip, "Bizler de artık geçinemiyoruz" dedi.

HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ

Saip, sağlıkçıların taleplerini şöyle sıraladı:

-Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.

-Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.

-Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.

- Sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.

-Emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi kurumdan veya hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan, tümüne eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanması.

-Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Getirilen ilave ödeme miktarı emekliyi çalışmaktan alıkoyabilecek bir miktar değildir. Bu bakımdan, söz konusu ilave ödemeden yararlanmak için çalışmama şartının kaldırılması.

- Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.

-Etkili ve caydırıcı yeni bir ‘sağlıkta şiddeti önleme yasası’nın çıkarılması, güvenli iş yerlerinin oluşturulması.

-Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.

-Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.

-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Nöbet ertesi izinlerin ekonomik kayba neden olmadan kullandırılması.

-Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb. adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.

-Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.

-Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.

-Sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve sunulmasında sağlık emek ve meslek örgütlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması."

Sağlık çalışanlarının diğer noktalardaki eylemleri şöyle:

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Beyaz G(ö)rev eylemi yapan sağlıkçılar düşük ücret ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını protesto etti. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlıkçılar yaptıkları açıklamadan sonra Çapa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne gitti.

PENDİK'TE DE GREV

Pendik Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji, dahiliye, genel cerrahi ve psikiyatri poliklinikleri çalışanları "Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz! Haklarımız İçin Beyaz G(ö)revdeyiz" diyerek bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiler.

Basın metninin okunmasından önce söz alan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, sağlık çalışanlarının artık bu ülkede çalışamaz hale geldiğini, sağlıkta şiddet yasasının meclisten mutlaka geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Ortak basın metni Genel Sağlık İş Sendikası iş yeri temsilcisi Ali Doğan ve İstanbul Tabip Odası iş yeri temsilcisi Berkay Ünlü tarafından okundu.

GAZİOSMANPAŞA'DA DA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI

Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastahanesi Ana Bina ve Fizik Tedavi Hastahanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri çalıştıkları binaların önünde taleplerini dile getirdi.

EYÜPSULTAN'DA SAĞLIKÇILAR: HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Eyüpsultan Devlet Hastanesi'nde iş bırakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi, sağlık emekçileri "oyalama değil hakkımızı istiyoruz" dedi. Ortak açıklamayı Ses Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun okudu.

SAĞLIKÇILAR KARS'TA DA İŞ BIRAKTI

TTB'nin bugün gerçekleştirdiği greve yönelik basın açıklaması Harakani Devlet Hastanesinde TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Onur Naci Karahancı tarafından yapıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri de destek verdiler.

BURSA'DA 7 HASTANEDE GREV

Türk Tabipler Birliği öncülüğündeki iş bırakma eylemi Bursa’da Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Eyleme Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, SES Bursa Şubesi, Genel Sağlık-İŞ Bursa Şubesi, Dev Sağlık-İŞ Bursa Şubesi, DİSK, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Tarım ORKAM-Sen ve Bursa Aile Hekimleri Derneği’nin yer aldığı 11 örgüt katıldı.

‘HASTALARIMIZI DİNLEYEMEMEKTEN ŞİKAYETÇİYİZ’

Çekirge Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları "Toplumun tüm kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz" dedi. Büyük sağlıkçı buluşmalarının gerçekleştirileceğinin belirtildiği eylemde, "Hekimler ve sağlık çalışanları köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim" denildi.

Grup adına konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sanal kuyrukların oluştuğuna dikkat çekti. Türkkan, "Hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden 5 dakikada bir muayene randevusu açılmaktadır. Hekimlere dayatılan 5 dakika muayene sürecinde hastanın şikayetlerini dinlemek bile olanaksızdır. Hastalarımızı yeterince dinleyememekten, muayene edememekten şikayetçiyiz" diye konuştu.

‘YURT DIŞINA GÖÇ 24 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ’

Türkkan, son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısının, önceki döneme göre yüzde 20 artarak 9 bin kişiyi bulduğunu sözlerine ekledi. Genç hekimlerin okullarını bitirir bitirmez yurtdışına gitmeye çalıştığını belirten Türkkan, son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısının 24 kat arttığını, son bir ay içinde yurtdışında çalışma belgesi için kendilerine 197 hekim başvurduğunu açıkladı. Türkkan, dünyada pek çok ülkede Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiğini, Sağlık Bakanlığı’nın da bu gerçeği görerek, Covid-19’u tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak tanıması gerektiğini ifade etti.

eylem ttb iş bırakma Sağlık çalışanları