Yasa tasarısı hazırlandı: Sağlık çalışanlarına şiddete hapis talebi
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet caydırıcı cezalar ve engelleyici tedbirler olmaması nedeniyle her gün artarak sürüyor. Son olarak İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde hamile bir hemşirenin 4 kişi tarafından darp edilmesi ve saldırganların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması yurttaşların tepkisini çekerken, hükümetin sağlıkta şiddete yönelik cezasızlık politikası eleştirilerin odağından düşmüyor. Genel Sağlık-İş, son günlerde artan şiddet olaylarına karşı "Sağlıkta Şiddet Yasası tasarısı" hazırladı.
5 YIL HAPİS VE SAĞLIKÇILARA ŞİDDET UYGULAYANLARA ÖZEL CEZA İSTEMİ
Cumhuriyet’in haberine göre tasarıda, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "tehdit" suçunu işleyenlerle ilgili altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öneren maddesine, sağlıkçılarla ilgili özel bir madde eklenmesi önerildi. Tasarıda ayrıca, "kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" suçunun da sağlıkçılara göre düzenlenmesi istendi. Sağlık personeline karşı, zor kullanma veya hakaret yoluyla bireylerin sağlık hizmeti almasına engel olunacak bir suç işlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtildi. Öte yandan, TCK’de üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası öngören "hakaret" suçuna da sağlıkçılarla ilgili bir fıkra konulması da önerildi.
‘ADLİ MERCİLERİN KARARLARINDA SAĞLIKTA ŞİDDETE YÖNELİK CAYDIRICI CEZALAR YOK’
Teklife ilişkin konuşan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, "Onlarca sağlık çalışanı kasten öldürme, hakaret, tehdit gibi suçların mağduru oluyor. Şiddet vakalarının sayısı dikkate alındığında, olayların adli mercilere aksetmesine rağmen caydırıcılığın sağlanamadığı, bu bakımdan bir güncellemeye ihtiyaç bulunduğu açık" değerlendirmesinde bulundu.