Sancaktepe’de ‘hasarlı’ okul tartışması: Veliler ne diyor?
İstanbul’da 5.8’lik depremden sonra boşaltılan Osmangazi İlkokulu ile ilgili tartışma sürüyor. Yetkililerden bilgi alamadıklarını belirten veliler, okulla ilgili alternatif rapor istiyor.

Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- İstanbul Sancaktepe’de boşaltılan okullardan biri olan Osmangazi İlkokulu ile ilgili bazı veliler bağımsız denetçilerden oluşan bir ekibin rapor hazırlaması için okul yönetimine başvuru yapılmasını talep ediyor.
İstanbul’da 26 Eylül’de yaşanan ve herkesi korkutan 5.8 şiddetindeki depremden sonra Valilik kararıyla tahliye edilen 29 okuldan biri olan 998 öğrencili Sancaktepe’deki Osmangazi İlkokulu 1949-1950 yıllarında eğitime başladı. Okul tahliye edilse de velilerin tedirgin bekleyişi devam ediyor. Çocukları 60. Yıl Ortaokulu’na taşınan velilerin tedirginliği hem okul yönetiminden hem de diğer resmi kurumlardan kendilerine bir açıklama yapılmamasından kaynaklanıyor.
Depremden sonra bazı velilerin fark ettiği okuldaki çatlaklar da korkuya neden olmuş durumda. Bazı veliler, okulun 99 depreminde de ağır hasar aldığını ve yapılan güçlendirmelere rağmen binanın sağlam olmadığını belirterek derhal yıkılmasını istiyor. Bazı veliler de okulun hazırlattığı raporun yanında hem İBB’ye bağlı İSTON firmasından uzmanların hem de TMMOB’dan mühendislerin de olduğu bağımsız bir denetçi ekibin rapor hazırlaması konusunda okul yönetimine başvuru yapılmasını talep ediyor.
Bir ay geçmesine rağmen resmi kurumlardan net bir açıklama gelmemesi, beklenen raporun çıkması ve okulun yıkılıp yıkılmayacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle bazı veliler daha endişeli. Öyle ki bazıları okula dönülmesi halinde çocuklarını okula göndermemeyi düşünüyor.
OKUL AİLE BİRLİĞİ ÜYESİ : OKULUN DURUMUYLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLANMALI
İlçedeki okulla ilgili kaygılarını ve taleplerini Artı Gerçek’e anlatan veliler şunlar söyledi:
Osmangazi İlkokulu Okul Aile Birliği Üyesi Mukadder Yıldız: Okulun daha önce iki kez güçlendirildiği söyleniyor ancak ben bilmiyorum. Dört yıldır bu okuldayım. Son yaşanan 5.8’lik depremden sonra beş ayrı grup tahlil ve araştırma için geldi. Duvarlardan beton parçası aldılar. İstanbul Valiliği tarafından görevlendirilen İTÜ’lü bir ekip olduğu belirtiliyordu. Onun sonuçlarını bekliyoruz. Dışarıda duvarda çatlak var ancak gelen ekip o çatlaklar için "sıva çatlağı" dedi. Benim gördüğüm sadece 1-c sınıfında sıranın arkasındaki kolonda çatlak var. Bunun dışındaki sınıflarda çatlak görmedim. Ama tehlike varsa elbette yıkılsın. O okula girmeyelim. Bunu her seferinde de söylüyoruz. Velilerin bu taleplerle yaptığı basın açıklamasına da katıldık ve onlara destek verdik. Biz bu konuda bir rapor oluşturulmasını talep ediyoruz.
Okuldaki hasar...
‘BİZ OKULUN YIKILIP YENİDEN YAPILMASINI İSTİYORUZ’
Okul velilerinden Sadegül Çavuş: Benim oğlum ikinci sınıfa gidiyor. Deprem olduğu anda okuldaydım. Öğretmenlerimiz geldi. Hepimiz dışarıda bekledik. O esnada kolonların çatlak olduğunu fark ettik ancak yeni miydi eski miydi, bunu bilmiyorum. Bu çatlakları görünce korkmaya başladık. Sonrasında akşam haberlerde İstanbul Valiliği’nin boşaltılacağını açıkladığı 29 okul arasında bizim okul da vardı. Çocuklarımızı önlem amaçlı 60. Yıl İlkokulu’na gönderdiler. O çatlayan kolonların yüzeyler kazındı ve demirler görünmeye başladı. Deniz kumu gibi duruyor ve demirler paslanmış. Okulun 1999 depreminde ağır hasar aldığını öğrendik. O depremden sonra ve 2008 yılında olmak üzere iki kez güçlendirme yapıldığını öğrendik. Tadilat için tekrar iskeleler kurulunca biz de tadilat istemediğimizi ve bunun kaçıncı tadilat olduğunu sorarak duruma tepki gösterdik. İnceleme yapan ekip gidip geliyor ancak onların ne yaptığı konusunda bir bilgi verilmiyor. Gerekli işlemler yapılacak raporlar sunulacak deniliyor ancak biz gerçekten istemiyoruz. Müdür bey "rapor çıkınca kapıya asılacak ve okulumuza geçeceğiz" diye bir açıklama yaptı. Biz de müdür beye rahatsız ve huzursuz olduğumuzu okulun yıkılıp yeniden yapılması için imza toplayacağımızı ve bu konuda çalışma yapacağımızı söyledik. 712 imza topladık, kaymakam beye verdik. O da yeni okul yapılmasında bize hak verdi. Sancaktepe Belediye Meclisi’nde CHP grubu ile görüştük, AKP’den meclis üyesi olan eski belediye başkanı Kemal Ayyıldız ile görüştük ve kendisine çatlak kolunun fotoğrafını göstererek durumu anlattık. Bu konu daha sonra Meclis’te gündeme geldi. Orada bütün meclis üyeleri yeni bir okul konusunda görüşlerimize hak verdi. Yaptığımız eyleme CHP ve İYİ Partili Meclis üyeleri destek verdi. Biz bu süreçte rahat değiliz, psikolojik olarak etkileniyoruz. İsteğimiz yeni bir okul.
‘BİZİ KANDIRMASINLAR, BU OKUL EN UFAK BİR DEPREMDE GİDİCİ’
Veli Dilek Mengükan: Daha önce burada okuyan diğer oğlumun zamanında yani 2008 yılında da burası güçlendirildi. Bu okul sağlam değil nitekim en ufak bir depremde gidici. Bizi bununla kandırmasınlar. Çürükleri sıvalarla kapattılar. O sıvaları kaldırsınlar, gelip baksınlar bakalım, okul sağlam mı değil mi? Biz yeni bir okul istiyoruz. Çocuğumun okuduğu 2-d sınıfı da çürük. Niye bize yeni bir okul yapmıyorlar da çürük binada çocuklarımız okumak zorunda. Tekrar bu okula döneceğiz deseler ben şahsen çocuğumu bu okula göndermem. Çocuğumun canını niye tehlikeye atayım. Eşim kendisi inşaatçı, gelip baktı ve "bu okul en ufak bir depremde yıkılır" dedi. Gönderen gönderebilir ancak biz çocuklarımızı göndermeyeceğiz.
‘BAĞIMSIZ DENETÇİLERDEN OLUŞAN BİLİMSEL BİR RAPOR HAZIRLAMALI‘
Veli Yaşar Yiğit: Okulun yıkılıp yeniden yapılması talebi haklı bir talep ancak talebimizin altını doldurabilmek önemli. Dolaysıyla burada bir problem var bence. Şöyle ki; hem okul yönetimi açısından hem ilçe eğitim açısından bir problem var çünkü okul sağam diyorlar, neye göre sağlam? Bize bu konuda bir rapor gösteremiyorlar. Biz de haklı olarak güvenmediğimiz için okul yıkılsın diyoruz ancak bizim elimizde de okulun hasarlı olduğuna ilişkin somut ve bilimsel bir rapor yok. Okulun TMMOB’a bağlı denetçi ya da mühendisler tarafından denetlenmesini talep etmeliyiz. Hatta bu konuda bireysel olarak İBB Beyaz Masa’ya mail attım. Ona yanıt geldi ve şöyle dediler: "Okul yönetiminin talep etmesi durumunda biz İSTON olarak orada numune alıp denetleme yapabiliriz."
Yine aynı şekilde İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı Nusret Suna ile görüştüm. Durumu anlattım. O da "Yönetim kurulu toplantımız var, eğer okul müdürlüğü talep ederse teknik ve hukuki anlamda size destek vermeye hazırız" dedi. Okul yıkılsın yeniden yapılsın talebi dediğim gibi doğru ve haklı bir talep, benim oğlum da üçüncü sınıfta okuyor. Bağımsız denetçiler tarafından okulda bir inceleme yapılmasını talep etmeli ve elimizde bir raporla bu talebimizi daha güçlü dillendirmeliyiz. Şunu da ayrıca sormalıyız, güçlendirme gören okullarda çatlak yok, bir bizimkinde var. Bu nasıl güçlendirme? 2018 yılında çıkan deprem yönetmeliğine göre burası 99 depreminde hasar gördüğü için yıkılmalı ancak dediğim gibi bunun için elimizde bilimsel bir rapor olmalı. Bu dediklerimizi kabul etmez, TMMOB ve İSTON talebimizi geri çevirirse o zaman oturup hem boykot etmeyi düşünürüz hem de hukuki sürece başvururuz. Buna hakkımız var.
Osmangazi İlkokulu Velileri
‘ÇOCUKLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ’
Veli Meltem Eden: Bu okulda sadece küçük çocuklar mı var? Büyükler yok mu? Öğretmenler ne yapacak? Onların canı tehlikede değil mi? Onlar neden susuyor? Niye bu kadar rahatlar? Neye güveniyorlar? Büyük olmalarına mı güveniyorlar?
Veli Cem Bingöl: Bu okulda okuyan iki çocuğum var. Eşim 1986 doğumlu, o da bu okulda okudu. 99 depreminde ağır hasar aldığını, iki tane güçlendirme yapıldığını biliyoruz. Biz öncelikle çocuklarımızın can güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Bunu isterken elbette eğitimin aksamamasını istiyoruz. İlçe belediye binasının ödüllü bir bina olduğunu herkes biliyor, biz de ödüllü, çocuklarımızın iyi bir eğitim alabileceği bir okul talep ediyoruz. Can güvenliğimizin olmadığı bir okulda çocuklarımızın eğitim görmesini reddediyoruz. Birileri gelip inceleme yapmış ancak ne yaptıklarını bilemiyoruz, okul kapalı zaten, hiçbir şekilde görmemize izin vermiyorlar. Okul müdürü, İlçe eğitim müdürü ve kaymakamın gelip inceleme yapması lazım. Hiçbir şey bilmiyoruz. Okulun ihtiyacı varsa yıkılıp bir an önce yapılması lazım.