Seçim Kanunu'nu değiştiren teklif AKP ve MHP'nin oylarıyla komisyondan geçti
İktidar cephesinin seçim teklifi Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin Genel Kurul'da da kabul edilmesi halinde seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirilecek.
TBMM Anayasa Komisyonu
Seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye indirilmesini de içeren Seçim Kanunu teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda 17 saat süren mesainin ardından kabul edildi. AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilen teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.
Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle, seçim barajı yüzde 7’ye inecek.
Teklifteki bazı düzenlemeler şöyle:
İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak belirlenecek. Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defadan fazla ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek. Salt TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
Başkan ve asıl üyeler adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından yapılan kura ile iki yılda bir belirlenecek. Sandık kurulu üyeliği, partilerin başka bir partinin üyesi olan bir kişiyi, ancak o kişinin onayı ile sandık kurulu üyesi olarak görevlendirilebilecek.
Seçim sandıklarının güvenliği ve denetimi sandık kurulu üyeleri aracılığıyla temin edilirken, seçimlerde yerleşim yeri adresine göre bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılacak.
Teklifle, adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyen vatandaşlar en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerinde yer alacak.
Ekseriyet sistemine göre seçilen muhtarın seçilme yeterliliğine sahip olduğunu bir ay içerisinde belgelendirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kendisinden sonra gelen seçilme ehliyetine sahip muhtar adayına İlçe Seçim Kurulunca Mazbata verilecektir.
MUHALEFET, AKP VE MHP’NİN SEÇİM HAMLESİNE NE DEMİŞTİ?
AKP ve MHP iktidarının söz konusu seçim hamlesine, muhalefet cephesi teklifteki maddelere işaret ederek tepki göstermişti.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP'nin seçim kanunu teklifine ilişkin "Tamamen kendi bekaların sağlamak için hazırladıkları bir teklif. İttifaklara karşı bir hamle bu. Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı bir hamle. Demokratik bir teklif değil. ‘Yeniliyoruz, düşüyoruz’ demenin bir adı ve bir itiraf. Gidişlerini hiçbir kanun teklifi durduramaz. Çatlak o kadar büyük ki yamalarla, boyalarla kapatamayacaksınız" demişti.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yasa teklifinin 'koltuk' için yapıldığını belirterek "İstediğin kadar seçim yasasını değiştir. Seni oradan yolcu edeceğiz, paşa paşa göndereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
İktidar cephesinin hamlesini ‘mühendislik faaliyeti’ olarak adlandıran DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de Cumhur İttifakı’nın yasa teklifiyle ittifakların siyasi partiler için öneminin azaldığını söylemişti.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da, "Daha demokratik bir Türkiye özleminin değil iktidarda kalma avantajının gayreti" olarak nitelemişti teklifi.
DEVA lideri Babacan dün yaptığı açıklamada "Bu seçim yasasının son halini de görmek lazım. Meclis’te ne olacak, ne eklenecek bakmak gerek. Komisyonda olabilir, Genel Kurul’da gece yarısı değiştirebilirler" demişti.
Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu seçim yasası teklifini değerlendiren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da "İktidar taktik savaşlarına başladı. Yeni seçim yasasında siyasi ahlaksızlık var. Gelecek Partisi olarak iktidarın bu yasa ile nereye mayın koyduğunu tek tek inceliyoruz" dedi.