Seçim öncesi sokak hayvanları tartışması sürüyor: 'Siyasetçiler diline dikkat etmeli, şiddet seçmeni ortaya çıktı'
Seçimler yaklaşırken hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik şiddet dili dikkat çekiyor. TBB Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Erdem Toygar, yasalara aykırı eylemler gözlemlediklerini söyledi. Hayvan hakları savunucusu Reha Çamuroğlu da siyasileri uyardı.
Ezgi YILDIZ
İSTANBUL - Türkiye’de sokak hayvanların toplatılması zaman zaman gündeme taşınan bir konu.
Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir çocuğun sokak hayvanları tarafından yaralanması bu tartışmaları yine gündeme taşıdı. Sokak hayvanlarının yerel yönetimler tarafından ‘toplatılması, zehirlenmesi’ gerektiğini savunan kişilerle hayvanseverler karşı karşıya geldi.
Sokak hayvanlarının yaşam haklarının dahi tartışmaya açıldığı bugünlerde konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Sözcüsü Avukat Erdem Koray Toygar yapılabilecek her türlü eylemleri takip ettiklerine dikkat çekerken, Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın hayvanların ve insanların yaşam hakları ihlal edilmeden yapılması gerekenleri anlatarak çözüm önerilerinde bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) eski milletvekili ve hayvan hakları savunucusu Reha Çamuroğlu ise yaptığı değerlendirmede yerel seçimler öncesi siyasetçilerin hayvanlara dönük kullandıkları dile dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Çamuroğlu sosyal medyada hayvanseverlerin karşıt görüşlü kişilerden ölüm tehditleri aldığını söyledi.
TOYGAR: KANUN DIŞINDA YAPILACAK EYLEMLERİ GÖZLEMLİYORUZ
Tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde hukuki değerlendirmelerde bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Sözcüsü Avukat Erdem Koray Toygar bakımevlerinin amaç ve yetki sınırını hatırlattı. Toygar 5199 sayılı yasaya atıfta bulunarak, "Kanun dışında yapılacak olan eylemleri gözlemliyoruz. Gerekli hukuki işlemleri yapacağız” dedi.
TBB Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Sözcüsü Toygar, bütün hayvanların doğal yaşam alanı dışında yaşamaya zorlanmasına karşı olduklarını belirterek hayvanların bakımevlerinde kalmalarının kalıcı hale getirilme çabasının korkunç sonuçları doğuracağını ifade etti.
Geçtiğimiz yıl Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan barınağında köpeklere yapılan vahşeti hatırlatan Avukat Erdem Koray Toygar “Bu tip çalışmaların bu yüzden kalıcı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Belediyelerin asli görevi kamu sağlığını korumaktır. Hayvanlar da kamunun bir parçası yaşam alanları da bellidir. Hayvanları yok etmeye dört duvar arasında tutulmasına insani olarak karşıyız, yasa da bunun karşısında” dedi.
ÇAMUROĞLU: BİR ‘ŞİDDET SEÇMENİ’ ORTAYA ÇIKTI
AKP’nin eski milletvekili ve hayvan hakları savunucusu Reha Çamuroğlu tartışmalara ilişkin değerlendirmesinde son zamanlarda sosyal medyada hayvanseverlere yönelik tehditlerin arttığını ifade etti. Çamuroğlu, şiddet diline dikkat çekerek, “Sosyal medyada her gün hayvanseverleri açıkça öldürmekle tehdit eden bir grup insan var ve onlar hakkında hiçbir şey yapılmıyor. Hayvanseverlerden biri hayvan düşmanlarına karşı bu tarz tehditlere başvursa neler olur? Merak ediyorum doğrusu” dedi.
Reha Çamuroğlu, bu şiddet diline karşı hayvanseverlerin kendilerini de sokakta yaşayan hayvanları da koruyacaklarını söyledi. Hayvanseverleri tehdit eden kişiler için caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirten Çamuroğlu, aksi halde bu şiddet sarmalının artacağına vurgu yaptı.
Reha Çamuroğlu yerel seçimler öncesi siyasetçilerin hayvanlara yönelik kullandıkları dile de dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti. Çamuroğlu, hayvanlara yönelen şiddetin ‘haberci’ olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Kim öldürmekten silahtan söz etse ona eğilim gösteren bir şiddet seçmeni de ortaya çıktı. Sanki sokaktaki hayvanları besleyenler ve kısırlaştırılması gerektiğini savunanlar, agresyon seviyesi yüksek hayvanların çocuklara saldırmalarını destekliyormuş gibi bir karşı propaganda üretiyorlar. Bunun bir mantığı yok. Her şeyin çözümü şiddette aranmaya başlandı. Türkiye’deki evsiz hayvanlara yönelik şiddetin haber verici olduğu kanaatindeyim. Bu insanların birbirine yönelteceği şiddetin habercisi. Birey ve türü ayırt edemeyen bir ortam oluştu.”
BAYDIN: REHABİLİTASYON VE TOPLU KISIRLAŞTIRMA YAPILMALI
Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, özellikle sosyal medyada yürütülen hayvanların ‘toplatılması ve zehirlenmesi’ tartışmalarına “insani ve vicdani değil” yorumunda bulundu.
Baydın, sokak hayvanlarına ilişkin üretilen çözüm önerilerinin hayvanların yaşamlarına tehdit oluşturmadan üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Veteriner Hekim Baydın, “Sıklıkla duyduğumuz bir diğer şey de hayvanların şehirden uzak alanlarda toplu alanlar oluşturulması. Eğer bu yapılacaksa da orada hayvanın hayatını optimize edebileceği şartların sağlanması gerekir. Aksi hali onları oraya terk etmek olur” dedi.
Sokak hayvanlarının ve kamu sağlığının korunması için gerekenleri Ahmet Baydın şöyle anlattı:
“Sokakta yaşayan hayvanların tamamı saldırgan değil bazıları agresyon gösterebiliyor. Agresyon gösteren hayvanları alarak rehabilite edilmesi gerekiyor. Bir diğer çözüm ise toplu kısırlaştırma çalışması olabilir. Belediyeler tek başına bunu yapamaz. Bakanlığın, odaların başta Türk Veteriner Hekimler Birliği olmak üzere 56 bölge odanın ve serbest veterinerlerin de katılımı ile toplu bir kısırlaştırma yapılmalıdır. Fakültede bize ne eğitim verildiyse ve etiğimiz neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Yapılacaklar hayvan refahına ve sağlığına uygun olması gerekir. Zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalıklar yönünden de önemli bunlara da uygun olmalı. Bir alan olabilir ama hayvanları alıp oraya terk etmenin de bir anlamı yok.”
YASA NE DİYOR?
2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda hayvan bakımevlerinin sokakta yaşayan hayvanların ‘kalıcı yuvası’ olmadığının altını çiziyor. Yasa gereğince bu merkezler hayvanlarının toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması, küpelenmesi yapıldıktan sonra en geç 10 gün içinde alındığı bölgeye tekrar bırakılması gerektiğini esas koşuyor.
NE OLMUŞTU?
Ankara Keçiören’de 4’üncü sınıf öğrencisinin köpek saldırısına uğramasının ardından 12 Aralık’ta Aydın’ın Nazilli ilçesinde beş köpek farklı mahallelerde zehirlenerek öldürüldü. 13 Aralık’ta ise sosyal medyada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarını toplattığına ilişkin görüntüler paylaşıldı. Hayvanseverler duruma belediye binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterirken belediye ise bu iddiaların asılsız olduğunu savundu.
Sokak köpekleri tartışması: 'Canlı düşmanı bir projeyle karşı karşıyayız'
Ankara'da hayvanseverlerden sokak köpeklerinin toplanmasına tepki
İstanbul Valiliği'nden 39 ilçeye sokak köpeklerini toplayın talimatı