Sedat Ergin: Almanya’dan Türkiye’ye adı konmamış silah ambargosu
'Milli Savunma Bakanı Akar’la perşembe günkü sohbetim sırasında Almanya ile silah ve askeri malzeme alımında yaşanan sorunların aşılması konusunda bir gelişme olup olmadığını sordum.'
Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, "Almanya’dan Türkiye’ye adı konmamış silah ambargosu" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la olan görüşmesini aktardı.
Akar'ın "Türkiye’nin alacağı bazı askeri malzemelerin ihraç izinleriyle ilgili sorunlar çıkabiliyor. Bu, Almanya’nın iç siyasetindeki bazı olumsuz tutumlardan kaynaklanıyor. Yüzlerce askeri malzeme söz konusu, tank motorları, obüs bataryalarının motorları da dahil olmak üzere..." açıklamasını hatırlatan Ergin, bakanın "sorunun varlığını gizlemediğini" belirtti.
Akar'ın bu açıklamayı Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile olan görüşmesinden sonra yaptığını belirten Ergin, Kramp-Karrenbauer'in de "bazı zor konuların görüşüldüğünü" söylediğini vurguladı.
"Milli Savunma Bakanı Akar’la perşembe günkü sohbetim sırasında Almanya ile silah ve askeri malzeme alımında yaşanan sorunların aşılması konusunda bir gelişme olup olmadığını sorduğumda şu yanıtı aldım" diyen Ergin'e, Akar'ın yanıtı şöyle oldu:
"Maalesef hiçbir değişiklik yok. Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer geçen yaz başında geldiğinde de kendisiyle aynı konuları konuşmaya devam ettik. Maalesef adı konmamış bir tutum, ambargo var Türkiye’ye karşı. Biz de kendilerine her vesileyle bunun sadece Türkiye’ye değil aynı zamanda NATO ittifakına da zarar verdiğini söylüyoruz."
Ergin, Alman hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı adı konmamış ambargoda Kara ve Deniz Kuvvetleri arasında ayrım yaparak hareket ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Almanya da bu ayrımı yaptığını gizlemiyor. Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geçen yıl General-Anzeiger gazetesine verdiği bir demeçte, 'Türkiye’ye deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında hiçbir silah satışına onay vermediklerini' duyurmuştu.
'Türkiye artık Almanya’dan silah temin edemiyor' diyen Maas, 'Türkiye’nin Suriye savaşında yaptıklarını kabul edilemez' bulduklarını söylemişti. Bakanın bu ifadesiyle silah satışlarındaki kısıtlamaların Türkiye’nin Suriye’de giriştiği askeri harekatlarla bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı."
Ergin, Milli Savunma Bakanı Akar'ın Almanya’nın silah ve askeri malzeme satışında sergilediği tutumdan rahatsızlık ifade etmekle birlikte, bu tür engelleyici tutumların Türkiye’yi ulusal savunma sanayiini geliştirmek konusunda "daha da kamçıladığını" söylediğini iletti.
Yazının tamamı için tıklayın