Sedat Peker yine duruşmaya katılmadı
Akademisyenleri 'tehdit' davası görüldü. Müşteki avukatları yakalama kararı çıkarılmasını istediler. Fakat karar alınmadı.
HABER MERKEZİ - Kişisel internet sitesi üzerinde yazdığı yazıda, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan aydınları tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında, "Tehdit" ve "Suç işlemeye tahrik" suçlarından 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Sedat Peker'in yargılanmasına devam edildi.
Müşteki avukatlarının, sanığın ikince celseye de mazeret bildirerek katılmadığını hatırlatarak, Peker hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istediler. Mahkeme, bu konuda bir karar oluşturmadı.
SEDAT PEKER VE AVUKATLARI YİNE DURUŞMAYA KATILMADI
İstanbul Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tutuksuz yargılanan sanık Sedat Peker duruşmaya gelmedi, avukatları da mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşmada, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Murat Özyüksel, Gencay Gürsoy, Özgür Müftüoğlu,'nun de aralarında bulunduğu 13 müşteki ile avukatları hazır bulundu.
Müştekilerden Emine Beyza Üstün, "Tehdit eden şahıs ve vekili burada yok, bunun dikkate alınmasını istiyorum" dedi.
Söz alan müştekilerin Avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, sanığın iki celsedir mazeret bildirerek duruşmalara katılmadığını hatırlatarak, "İlk celsedeki mazeretinde cenazeye katılacağını yazmıştı. İkinci celsedeki mazeretinde ise sağlık sorununu mazeret olarak sunmuş, ancak herhangi bir belge sunmamıştır. Mazeretlerini geçerli belgeye dayandırmamaktadır. Kendisi sürekli yayın organlarında görülmektedir. Sağlık sorunları olduğu yönündeki beyanları kabul etmiyoruz. Ayrıca sanık için zorla getirilme kararı yada yakalama emri düzenlenmesini istiyoruz. Bu nedenle sanığın zorla getirilmesine ve mazeretinin kabul edilmemesini talep ediyoruz, arar karar bu şekilde oluşturulsun. Ve ayrıca yakalama kararı çıkarıltılsın ve sanık hazır edildiği takdirde biz de hazır olarak ifadeye katılmak istiyoruz. Sanığın müştekilerin huzurunda sorgulanmasını talep ediyoruz, CMK gereği böyle bir hakkımız vardır. Soru sormak istiyoruz" dedi.
YAKALAMA TALEBİYLE İLGİLİ BİR KARAR ÇIKMADI
Avukat Meriç Eyüboğlu'nun yakalama talebinin reddi veya kabulü yönünde bir karar oluşturmayan mahkeme, "Sanığın müdafiinin mazeretinin son kez kabulü ile müvekkilini duruşma gün ve saatinde hazır etmesinin istenilmesine, bu konuda sanık müdafiine duruşma gün ve saatini bildirir tebligat çıkarılmasına, tebligata şerh düşülmesine" karar vererek duruşmayı erteledi.
'YARGILANMA USULLERİ PEKER İÇİN DE UYGULANSIN'
Akademisyenler ve avukatları duruşma sonrası adliye koridorunda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Avukat Oya Meriç Eyüpoğlu, sanık Sedat Peker'in bugün görülen davanın ikinci celsesine de katılmadığını hatırlatarak, "Kendisini göremiyoruz, geçen celse belgeli bir mazeret olmaksızın cenazeden söz etmiş, böyle bir dilekçe sunmuştu Sedat Peker. Bu celse de sağlık sorunlarından söz ediyor ama yine de herhangi bir belge yok eşliğinde. Herhangi bir sağlık raporu da yok. Belgelenmemiş mazeretlerle iki celsedir gelip gidiyoruz. Sedat Peker'in teşrifini bekliyoruz. Mahkemeden de bu bilgileri paylaşarak bu gelişigüzel tutuma, hem bizlerin hem mahkemenin zamanını alan tutuma göz yummasını, bu konuda herhangi bir kayırma yaşanmamasını ve bu gerekçesiz mazeretlerin kabul edilmemesini, derhal yakalama kararı çıkarılmasını istedik. Bizim bu taleplerimiz sonrasında son kez ihtar yapmak üzere kendisinin hazır olması için bir ara karar oluşturuldu. Bu karara göre bir sonraki celse gelmesi gerekecek. Kendisinin bir kısım medya organından yaptığı tehditleri nasıl açıklayacağını duymak istiyoruz. Mahkeme huzurundaki ifadesini vermesi için bekliyoruz. Bu konudaki kaygımız, kendi belirleyeceği biz zamanda gelip ifade vermesi olacak. Umarım ki öyle olmasın. Diğer insanlar nasıl yargılanıyorsa o yargılama usulleri içinde bir yargılama olsun Sedat Peker içinde. İsteğimiz ve talebimiz bu"
11 YILA KADAR CEZA İSTENİYOR
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bin 128 akademisyen tarafından imzalanan bildiriden sonra kişisel internet sitesinde 13 Ocak 2016 tarihinde yazdığı yazıda imzacı akademisyenleri tehdit ettiği gerekçesi ile Sedat Peker hakkında iddianame düzenlerek dava açıldı. İddianamede Peker'in, akademisyenlere yönelik, "Tehdit" ve "Suç işlemeye tahrik" suçlarını işlediği belirtilerek, bu suçlardan 11 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.