Umut Kitabevi saldırısının davası var, sanıkları yok

Umut Kitabevi saldırısının davası var, sanıkları yok
'Şemdinli davası' olarak bilinen, Umut Kitapevi'ne yapılan bombalı saldırıyla ilgili davanın 6'ncı duruşmasından da adalet çıkmadı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitapevi'ne dönük 9 Kasım 2005'te yapılan bombalı saldırıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın 6'ncı duruşması, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DURUŞMA BİR KEZ DAHA ERTELENDİ

Yeniden görülen davanın duruşmasına her 3 tutuksuz sanık katılmazken, avukatları ile birlikte davacı isimler olan Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ve Van Barosu avukatları katıldı. İlk sözü alan Umut Kitabevi sahibi Yılmaz, eski beyanlarını tekrar ettiğini söyledi. Ardından söz alan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ve Van Barosu avukatları, tutuksuz yargılananların tutuklanmasını istedi. 

Mahkeme heyeti ise, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 26 Eylül tarihine erteledi. Davayı 6'ıncı kez erteleyen mahkeme heyeti, tüm talepleri de reddediyor.

NE OLMUŞTU? 

Umut Kitabevi’ne, 9 Kasım 2005’te bomba atıldı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Çevrede bulunanlar 2 kişiyi yakaladı. Yakalananların üzerinden çıkan kimliklerle Astsubay Ali Kaya ve Özcan İldeniz olduğu anlaşıldı. 2 kişiye ait olduğu belirtilen ve kitabevinin önünde park etmiş araçta, 3 kalaşnikof tüfek, bomba malzemeleri ile polis ve asker yelekleri bulundu.

Saldırıyla ilgili Van 3’üncü Ağır Mahkemesi’nde, 19 Haziran 2006’da açılan davada, astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’e "adam öldürmek", "çete kurmak" ve "adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi.

Sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay davayı bozdu. Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen davada, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Askeri mahkemedeki ilk duruşmada, sanıkların tahliyesine karar verildi.

22 Ocak 2010’da, dosya bu kez Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Avukatların itirazıyla dosya Uyuşmazlık Mahkemesi’nde gitti. Mahkeme, 2 Mayıs 2011’de verdiği kararında, anayasa değişikliği nedeniyle davanın Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de görülmesine karar verdi.

Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 10 Ocak 2012’de açıkladığı kararında, sanıklara 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verildi.

Yargıtay kararı tekrar bozarken, sanık avukatları da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dönemin Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya’nın açıklamaları üzerine, karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme yeniden yargılama kararını kabul ederek, tahliye kararları verdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar