Sezin Öney: Acaba TSK ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında bir ikilik mi yaratılmaya çalışılıyor?
ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararını gazeteci Sezin Öney Artı TV'de değerlendirdi. Öney, 'Türkiye'nin çevresinde daha bağımsız hareket etme arzusu olduğunu düşünüyorum' dedi.
Gazeteci ve Siyaset Bilimci Sezin Öney, ABD'nin yaptırım kararınını ve AB ile olan ilişkileri Artı TV canlı yayınında değelendirdi. Öney, Türkiye'den yapılan "yaptırımları kabul etmiyoruz" açıklamaları için, "Burada önemli olan Ankara kabul etsin veya etmesin, yaptırımların Türkiye'ye etkisinin ne olacağı. Bir kere bu kişiye olan yaptırımların bir etkisi yok, bunu biliyoruz. AB ile de aynı şey söz konusuydu. 2020 Şubat'ında TPAO'nun iki üst düzey yöneticisine yaptırım gelmişti. Yani onlar ne oluyor, AB sınırları ierisine giremiyorlar, AB içindeki mal varlıklarına ulaşmaları veya banka hesapları engelleniyor, AB ile herhangi bir ticari ilişkileri veya fiziksel temasları olamıyor. Biz bunu duymadık bile, kişisel boyutta kaldığı için. Eğer çok üst düzey isimlere gelmezse bu konu olmuyor. 2018'de de Abdülhamit Gül ve Süleyman Soylu'ya da yaptırım gelmişti ABD'den ama bir etkisi olmamıştı. Mesela Dışişleri Bakanına getirseniz böyle bir şeyi belki çok farklı bir şey olabilir," dedi.
"Fakat burada asıl önemli olan savunma sanayisini nasıl etkileyeceği?," diyen Öney şöyle devam etti:
"ABD'den gelen yaptırımlar TSK'den çok Savunma Sanayi Başkanlığı'nı ilgilendiriyor. Dolayısıyla bunlar Türkiye'deki bir takım askeri projeleri nasıl etkiler, onlara satış yapılmaması, teknoloji verilmemesi nasıl etkiler? Bir yandan acaba TSK ile bir ikilik mi yaratılmaya çalışılıyor? Bunların sorgulanması lazım. Dünya için de bu çok büyük bir konu değil maalesef. Çünkü zaten Türkiye'ye bir süredir böyle bir şey yapılacağı bekleniyordu. Dolayısıyla çok fazla yorum yapıldığını, Dünya'yı oynattığını da görmüyoruz."
Sunucu Ebru Gezik'in "Peki, ABD'den yönetim değişikliğini de düşündüğümüzde yeni yaptırımlar gelir mi?" sorusuna Öney şu yanıtı verdi:
"Günümüzde transatlantik ilişkilerin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Öney, "Hem ABD-Türkiye ilişkileri, hem AB-Türkiye ilişkileri hem de ABD-AB ilişkileri artık birbiriyle alakalı. Son olarak Merkel, 'Şu an Türkiye'ye yaptırım zamanı değil, önce bir yeni ABD yönetiminin yapılanmasını görelim' diyerek Fransa'yı ikna ettiğini biliyoruz. Bir anlamda da Almanya kendini kurtaran bir adım atmış oldu.Çünkü Türkiye'yle diplomasinin sürmesini istiyordu. Fakat bu noktada birbirine bağlı, birbirine şart koşan bir ilişki ortaya çıktı. Evet, ABD'den daha fazla yaptırım gelebilir ama Joe Biden yönetiminin de önce bir bekleyeceğini, nasıl şekillenirse şekillensin ABD politikası önce bir bekleyeceğini tahmin ediyorum. Sert bir girişle başlamaları ço muhtemel gözükmüyor.
Türkiye'nin önünde bir seçim var aslında. Batı ittifakıyla daha yakın ilişkilere mi girecek, yoksa artık Rusya'yla, Çin'le işbirliği yapan politikasını daha mı güçlendirecek? Hatta Rusya, Çin meselesi de değil. Azerbaycan meselesinde olduğu gibi batıyla herhangi bir müttefiklik ilişkisi kurmadan kendi burnunun dikine mi gidecek, Libya konusunda, Suriye konusunda, yoksa artık daha eski ittifaklar çerçevesine mi dönecek? Ki ben bunu Ankara'nın pek de dönmeye niyetli olmadığı şeklinde okuyorum. Bunun Türkiye'nin çevresinde daha bağımsız hareket etme arzusu olduğunu düşünüyorum."
#CANLI ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararını Gazeteci Sezin Öney değerlendiriyor https://t.co/FpFrwGTtJ9
— ARTI TV (@ArtiTV_) December 15, 2020