Sivas Katliamı'nın 27'inci yıl dönümü: Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar

Sivas Katliamı'nın 27'inci yıl dönümü, kentte valilik yasaklarına rağmen yürüyüş ve konuşmalarla anıldı.

Sivas Katliamı'nın 27'inci yıl dönümü: Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar

ARTI GERÇEK - Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri nedeniyle kente gelen 33 aydının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin 27’nci yılında anma etkinlikleri valilik kısıtlamalarının gölgesinde başladı.

Saat 11.00’de başlayan yürüyüşün ardından otelin önünde açıklama yapılacak. Kent dışından gelenlerin anmaya katılmasına valilik kararıyla izin verilmediği Sivas'ta yürüyüş 100 kişiyle sınırlandırıldı.

Katliamda hayatını kaybeden Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok'un katılamadığı anmaya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, derneğin bir önceki Genel Başkanı ve HDP milletvekili Kemal Bülbül, 27. Dönem HDP İstanbul Milletveki Zeynel Özen ve Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker anmaya katılmak katılmak için kente hareket eden isimlerden.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileler ve başka kentlerden Sivas'a gelen katılımcılar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde bir araya geldi. Anma etkinlikleri bu yıl katliamda yaşamını yitiren şair ve aynı zamanda doktor olan Behçet Aysan’a adandı. Anmaya katılanlar, üzerinde Aysan’ın da fotosunun yer aldığı beyaz önlük giydi.

VALİLİĞİN YASAKLAMA KARARINA KARŞI YÜRÜYOR

Yürüyüşle ilgili Sivas Valiliği'nin, Coronavirus nedeniyle yürüyüşe izin vermeyeceğini, PSKAD ise yürüyüş gerçekleştirileceğini açıkladı.

Açıklamanın ardından anma törenine katılanlar, katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli’ne yaklaşık 600 metre mesafede bulunan Valilik Meydanı’ndan bir araya gelerek yürüyüşe geçti.

Yasaklar nedeniyle bu yıl temsili bir katılımın yeraldığı yürüyüş geçtiğimiz yıllardan farklı olarak ara sokaklardan başladı. Yürüyüş polisin sıksık durdurmasıyla bekleyişlerle devam ediyor. Yürüyüşte açılan pankartlarda katliamda yaşamını yitirienlerin fotoğrafları yer alıyor.



Yürüyüşün ardından başlayan anma töreninde anma konuşmalarının gerçekleştiği otobüs üstünde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan yaptığı konuşmada katliamın üzerinden geçen 27 yıla rağmen devlet açısından hiç bir gelişmenin yaşanmadığına dikkat çekti:



'MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLANA KADAR ŞEHİTLERİMİZİ BURADA ANACAĞIZ'
"27 yıl önce zamanın Başbakanı burada oteli yakmak için bekleyenlerle ilgili, ‘Allaha şükür onlara bir şey olmadı’ dedi. Katliamın arkasında bir suç daha aranıyorsa, yerel basın da mutlaka sorgulanmalıdır. Yerel basının katliam öncesi ve sonrası attığı manşetleri biliyoruz. Basın yandaş olmaz. Basın halkın vicdanıdır. Madımak utanç müzesi oluncaya kadar buraya gelmeye devam edeceğiz. Ve Madımak utanç müzesi olduktan sonra da sonsuza kadar buraya gelmeye devam edeceğiz. Sonsuza kadar şehitlerimizi burada anmaya devam edeceğiz. Tüm arkadaşlarımızın canı 33 şehidimizin canından daha kıymetli değildir. 27 yıldır bu şiarla mücadele ettik, bundan sonra da etmeye devam edeceğiz. Alevilerle barışmanın yolu, özür dilemekle olur. Devletten bu sözü bekliyoruz."
'KERBELA ZİHNİYETİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de yaptığı konuşmada, 27 yıl önce 33 canın semahlarını dönmek, türkülerini söylemek için geldiği kentte diri diri yakıldığını belirtti:

"33 canımız bu kentte diri diri yakıldı. 27 yılda adalet yerini bulmadığı gibi ne bu katliamı yapanlar ne yaptıranlar utanmadılar. Hala da utanmıyorlar. Bizim payımıza ise acı, zulüm ve yas düşüyor. Peki hep böyle mi olacak? Böyle olmaması hepimizin elinde. 27 yıl öne elimizi, kolumuzu, dilimiz bağladılar. Onları bir yangının içinden almadık. Onlara bu katliamın hesabını soracağımızın sözünü veriyoruz. Hesap sorulana kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Madımak katilerinin zihniyeti devam etmektedir. Hala birileri yakanları affetmenin telaşı içinde. Katilleri affetmenin Alevi toplumunun yaraların kanatacağını biliyorlar. Ellerimiz ve gönüllerimiz birleşmezse, katil sürüsünün karşısında sadece bir lokma oluruz. Onlara lokma olmamak için el ele gönül gönüle vereceğiz. Bir ölür bin geliriz.

Katliamı’nın 27. yıl anmalarında adalet ve etkin soruşturma talebi öne çıktı. Katliam’da kardeşi Gülsüm Karababayı kaybeden Hüseyin Karababa yaşananların 'olay' denilerek nitelenmesine tepki gösterdi.

Anma etkinlikleri açıklamaların ardından sona erdi.
sivas katliamı alevilik Madımak Oteli