Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor

Deprem yardımlarının siyasilerin yakınlarına dağıtıldığını anlatan depremzedeler, iktidar partisine, bakanlara ve muhalif siyasetçilere de tepkili: Enkaz başında fotoğraf çekip gittiler.

Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK-Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, 1600’den fazla kişi yaralandı. Merkez üssü Sivrice olan depremde çok sayıda ev yıkıldı, yüzlerce ev ağır hasar gördü. Depremin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen yaralar sarılmış değil. Havanın eksi 15 dereceye kadar düştüğü bölgede depremzedeler mağdur.

HASARLI EVLERDE KALIYORLAR

Hazar Gölü‘nün kıyısında bulunan 3 bin nüfuslu bir ilçe olan Sivrice’de evlerin neredeyse tamamı depremden etkilenmiş durumda. 6,8 büyüklüğündeki depremin vurduğu ilçede sarsıntılar hala sürüyor. İlçede hasarın boyutu oldukça yüksek. Evleri hasar gören depremzedeler, evlerinin önünde kurdukları çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor. Mevsimin kış olması, gece havanın eksi 15’lere kadar düşmesi çadırda kalmayı imkânsız hale getiriyor. Depremzedeler hasarlı olan, her an yıkılabilme riski taşıyan hasarlı evlere girmek zorunda kalıyor.

DEPREMZEDELER SORUNLARINI ANLATMAKTAN ÇEKİNİYOR: BİR YURTTAŞA SORUŞTURMA AÇILMIŞ

Sivrice’de yaşanan depremin yaraları hala sarılmış değil. İlçede konuştuğumuz herkes mağdur olduğunu, deprem yardımlarının kendilerine ulaştırılmadığını, özellikle koordinasyonda sorun olduğunu ifade ediyor. Depremzedeler sorun yaşadıklarını anlatmalarına rağmen haberlerde isimlerinin kullanılmasını istemiyorlar. Deprem sırasında basına konuşan bir kişinin hakkında soruşturma açıldığını anlatan depremzedeler, aynı durumla karşılaşabilecekleri kaygısıyla konuşmaktan çekiniyorlar.
Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor - Resim : 1
KONTEYNER KENT İLÇEYE UZAK, DEPREMZEDELER YAKIN BİR YER İSTİYOR

İlçede yaşanan depremin ardından Hazar Gölü kıyısında askeri bölgede konteyner kent kurulma çalışmaları sürüyor. Şu anda iş makinaları ile zemin düzeltme çalışmaları yapılıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yurttaşlar konteynerlere yerleştirilecek. Ancak çalışma yakın bir zamanda bitecek gibi görünmüyor. Evlerinden uzaklaşmak istemeyen depremzedeler, konteyner kentin ilçe merkezine uzak olması nedeniyle gitmek istemiyor. Evlerine yakın bir noktada kurulmasını istiyorlar. Bir diğer sorun kentin göl kıyısında kurulması. Hava sıcaklığın eksilerde olacağı bu nokta ilçeye göre daha soğuk.
Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor - Resim : 2
DEPREMZEDELER SİYASETÇİLERE TEPKİLİ: ENKAZ BAŞINDA FOTOĞRAF ÇEKİP GİTTİLER

Çadır, battaniye ya da gıda yardımıyla sorununun çözülmediğini belirten depremzedeler, barınma sorununun bir an önce giderilmesini istiyor. Depremin ardından unutulduklarını belirten depremzedeler, iktidar partisine, bakanlara, muhalefet partilerine ve siyasetçilere tepkili. Deprem zamanında gelen siyasetçilerin enkaz başında fotoğraf çekerek gittiğini anlatan depremzedelerin dile getirdiği sorunlar başlıklar halinde şunlar:

UZMAN OLMAYAN KİŞİLER HASAR TESPİTİ YAPTI İDDİASI

"-Gelip sadece fotoğraf çekip gittiler. Mağduriyetimiz sürüyor. İlçede 250 hasarlı yapı var. Bu evler risk oluşturuyor. Çadırlarda kalamadığımız için hasarlı evlerde kalmak zorunda kalıyoruz. İlçede hafriyat hala kaldırılmadı. Binaların enkaz kaldırma işi verilen kişiler evleri yıkıp demir ve ahşapları topladı, beton enkazı yerine bıraktı.

-Hasar tespiti yetkisiz kişiler tarafından yapıldı. Kurumlarda çalışan düz memurlar, uzmanlıkları olmamasına rağmen rapor tutmaları için görevlendirdi. Evlerde kaba bir şekilde bakıp fotoğraflar çekerek hasar tespiti yaptılar.

-Konteynır kent Hazar Gölü kıyısında yapılıyor. Göl’den kaynaklı hava oldukça soğuk. İlçe merkezine uzak bir nokta. Depremzedeler hem uzak olduğu hem de soğuk olduğu için konteyner kente girmek istemiyor. Şu anda sadece 2 başvuru oldu."
Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor - Resim : 3
ADLİYE KAPATILDI, HASTANE YOK

"-İlçede birçok kurum kapatıldı. Askerlik Şubesi ve Adliye Binası kapatılan kurumlar arasında. Gerekçe ise nüfus azlığı. İlçede sadece Ziraat Bankası var. Oda kapatılacaktı ancak ilçe sakinlerinin ısrarı üzerine geri adım atıldı. İlçede sadece sağlık ocağı var. Hastane yok. Acil hastaların çoğu yolda Elazığ’a götürülürken yaşamını yitiriyor."

YARDIMLARI YAKINLARINA DAĞITIYORLAR İDDİASI

"-Yardımlar hak sahiplerine ulaştırılmıyor. İktidar partisi dahil, muhalefet partilerinin ilçe yöneticileri gelen yardımları yakınlarına dağıtıyor. Özellikle ilçe teşkilatları kendilerine oy vermeyene yardım vermiyor. Gece gizliden kendi adamlarına yardımları dağıtıyorlar."
Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor - Resim : 4

"SYDV SADECE DOSYASI OLANA YARDIM VERİYOR"

"-Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yardımlar yapılıyor. Ancak burada sadece dosyası olan (yoksul olduğu belgelenen, daha önce yardım alan) kişilere yardım veriliyor. Diğer depremzedeler dosyaları olmadığı için yardım alamıyor. Yardım almak için depremzede olmak yetmiyor mu?

-İlçe’nin büyük bir bölümünde imar yok. Bölge tarım alanı. İlçenin taşınması gündemde ancak halk buna sıcak bakmıyor. Depremzedeler evlerini eski yerinde istiyor.
Sivriceli depremzedeler: Deprem yardımları bize ulaştırılmıyor - Resim : 5
DEPREMZEDELER KALICI ÇÖZÜM İSTİYOR

Sivrice’de geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. Başka yerlerde evlerin yapılmasına karşı olduklarını belirten depremzedeler, ilçelerinde kalmak istiyorlar. Yapılacak çalışmaların geçim kaynakları hayvancılığın dikkate alınarak yapılmasını istiyorlar. 50 köyün bağlı olduğu ilçede hastanenin olmaması sağlık alanında ciddi sorunlara neden oluyor. Bu aylarda hava sıcaklığının daha da düşeceğin belirten depremzedeler, öncelikle barınma sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesini istiyorlar.

elazığ depremi sivrice depremi