Soğan tırları, Hablemitoğlu, Sauna Çetesi... Suç üçgenindeki Nuri Gökhan Bozkır kimdir?
Osman ÇAKLI
İSTANBUL – Kırmızı bültenle aranan eski Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) askerlerinden Nuri Gökhan Bozkır, Ocak 2022’de Ukrayna’dan getirildi. Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelilerinden olan Bozkır’ın Türkiye’ye getirildiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ocak 2022’de katıldığı televizyon programında duyurdu. Bozkır’ın Türkiye’ye getirilmesinin hemen ardından yeniden açılan Hablemitoğlu soruşturması Ankara 28’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Ancak dosyada itirafçı Bozkır ile birlikte tutuklu kimse kalmadı. Serbest kalmasının ardından eski asker Bozkır, ortadan kayboldu. Peki Nuri Gökhan Bozkır kim ve nasıl serbest kaldı?
ORGANİZE SUÇ İLİŞKİLERİ İÇERİSİNDEKİ ESKİ ÖKK’Cİ
Babası gibi asker olan Nuri Gökhan Bozkır 1996 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. Uzun yıllar Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tim komutanı olarak görev yaptı. Bozkır'ın adı kamuoyunda ilk defa 2005 yılındaki 'sauna çetesi davasıyla' duyuldu. Yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı TSK’den sauna çetesi bağlantısı nedeniyle atıldı. Ordudan atılan Bozkır, Kırgızistan'da bulunan uluslararası düzeyde silah, patlayıcı ve bomba satışı yapan DNS şirketinin sahibi oldu. Çete bağlantılarından silah şirketi sahipliğine uzanan yolculuğu bununla da sınırlı kalmadı. Bozkır’ın adı bu kez de 2015’te Urfa Akçakale'de kamuoyunda “Soğan tırları” davası olarak duyulacak davada ortaya çıktı. Bomba yapımında kullanılan infilaklı fitil taşıyan bir tırın yakalanmasından sonra olayla ilgili basında Bozkır'ın adı "IŞİD'e tonlarca bombayı saunacı yüzbaşı vermiş" ifadeleriyle duyuldu.
Uluslararası silah ticareti, şüpheli IŞİD bağlantıları, sauna çetesi ilişkileri Bozkır’ın yalnız olamayacağına yönelik şüpheleri artırıyordu. Hakkındaki soruşturmalar devam ederken, Nuri Gökhan Bozkır 2015 yılında sırra kadem bastı.
HABLEMİTOĞLU SUİKASTINDA KENDİ İFADESİYLE ŞÜPHELİ OLDU
Bozkır, daha sonra 2022 yılında Ankara Çankaya’da evinin önündeki sokakta öldürülen akademisyen yazar Necip Hablemitoğlu, suikastında şüpheli hale yine kendi ifadeleriyle geldi. Yıllarca suikastla ilgili tek bir gelişmenin yaşanmadığı olayda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında önemli bir viraj dönüldü. Gazeteci Zihni Çakır’ın 15 Temmuz çatı davasında tanık olması Hablemitoğlu suikastıyla ilgili yeni gelişmeleri ortaya çıkardı. Çakır, Hablemitoğlu suikastı failinin o dönem için halen kamuda görevli biri olduğunu söyledi. Fakat Çakır'ın cinayeti işlediğini söylediği kişinin, cinayetin işlendiği tarihte yurt dışında olması gerekçesiyle, ailenin şikâyeti reddedildi. Çakır’ın ifadeleriyle Hablemitoğlu suikastı soruşturmasında düşünüldüğünde ortaya tek bir isim çıkıyor: Tarkan Mumcuoğlu. Ardından Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, Zihni Çakır’ın ifadesinin alınmasını talep etti. Savcılıkta ifadesi alınan Zihni Çakır, kendisine bu ismi verenin Nuri Gökhan Bozkır olduğunu söyledi. Böylelikle, Bozkır ve daha sonra zikredeceği isimler Hablemitoğlu suikastında şüpheli oldular.
ESKİ ÖKK’CİLER DOSYAYA BOZKIR’IN İFADESİYLE GİRDİ, TUTUKLULUK HALLERİ AŞIRILIK OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
Gelişmeler üzerine, yıllarca kaçmaya devam eden Bozkır, 2022 Ocak ayında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla Türkiye’ye getirildi. Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili ifadesi alınan Bozkır, gözaltında, oğluna adını verecek kadar sevdiği eski komutanlarından Levent Göktaş’ın adını verdi. Ankara emniyeti, savcılık talimatıyla Hablemitoğlu suikastına ilişkin iki dalga gözaltı operasyonu gerçekleştirdi. Aranan isimler arasında Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek, Aydın Kösem gibi isimler de vardı. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada Enver Altaylı da şüpheli isimler arasında yerini aldı. Duruşmalar günlerce devam etti. Savcılığın hazırladığı iddianame, kamuoyunda Hablemitoğlu faillerinin ortaya çıkacağı yönünde izlenim uyandırsa da geçtiğimiz 18 Mayıs’ta dosyadan tutuklu kimse kalmadı.
Gerekçe ise iddianameye konu öldürme, azmettirme, aracılık etme, yardım etme konusunda şüphelilerin aleyhine bir takım deliller olsa da mevcut delillerin tetikçilik iddiasıyla soruşturulan Mumcuoğlu’nu işaret etmemesi olarak gösterildi ve tutukluluk hali aşırı tedbir olarak değerlendirildi. Daha sonra savcılık karara itiraz etti, ancak itiraz kabul edilmedi.
MİT İŞKENCESİYLE İFADE VERDİĞİ İDDİASI
Ayrıca Bozkır, çeşitli duruşmalarda olduğu gibi 20 Şubat 2023 tarihli duruşmada da işkence gördüğü için bazı isimleri söylediğini belirtti. Mahkeme Bozkır’ın işkence gördüğü iddiasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasını ve Bozkır’ın işkence iddialarının araştırılmasını talep etti. Baskı altında ve zorlanarak ifade verdiğini söyleyen Bozkır, MİT tarafından tabut içinde getirildiğini öne sürmüş, ağır işkence gördüğünü belirtmişti. Zihni Çakır’a söyledi ifadelerin ise yönlendirmeyle gerçekleştiğini de söyleyen Bozkır, dosyanın şüphelisi olmasına ve daha önce yurt dışına kaçmasına rağmen adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
HABLEMİTOĞLU DOSYASINDAN TAHLİYE OLDU SOĞAN TIRLARI DAVASINDAN 21 YIL 9 AY CEZA ALDI
18 Mayıs’ta Hablemitoğlu dosyasından tahliye olan Nuri Gökhan Bozkır, 27 Mayıs’ta IŞİD’e silah taşıdığı için durdurulan Soğan tırları davasından 21 yıl 9 ay ceza aldı ve hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ancak Bozkır, duruşmalardan vareste olduğu için kaçtı.
Dosyanın diğer sanıklarından olan ve sürecin organizatörleri içerisinde yer alan Ahmet Yasin Güneş ise 15 yıl ceza aldı. Ancak cezanın infazı için kararın kesinleşmesi bekleniyor.