'Sokağa çıkma yasağının olduğu dönemleri özlüyorum'
Mesut Yıldırım panzerin evlerine çarpması sonucu iki oğlunu kaybetti. Artık o evde yaşamadıklarını söyleyen Yıldırım, polisin tahliye edilmesinin acılarına acı kattığını söylüyor.
Bahar KILIÇGEDİK
ARTI GERÇEK- Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde 4 Mayıs Çarşamba gecesi zırhlı araç, Yıldırım ailesinin evine çarptı. Aracın çarpması sonucu evin bir duvar ve kolonu yıkıldı ve yataklarında uyuyan 7 yaşındaki Muhammed vile 6 yaşındaki Furkan kardeşler yıkılan kolonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Olayla ilgili açılan davanın ilk duruşması 17 Ekim’de Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
İki kardeşin ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü tutuklu polis memuru Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden’in yargılandığı davada önemli gelişmeler yaşandı. İfade veren sanık Yeğit, panzeri kullanmak için belgesinin olmadığını söyleyerek, bu olaydan emniyet müdürü ve yetkililerin sorumlu tuttu. Olayla ilgili birçok çarpıcı noktaya dikkat çeken Yıldırım ailesinin avukatları ise olay yeri krokisinin yanlış ve taraflı çizildiğini aktararak, yeni bir krokiyi dosyaya sundu. Avukatlar, ölüme neden olan ve polis memuru Yeğit’in kullandığı araçta direksiyon üzerinde parmak izi bulunmayışına da dikkat çekerek, delillerin karartıldığını söyledi. Tüm bu gelişmelere rağmen Yıldırım ailesi hiç beklemedikleri tahliye kararı ile yeniden sarsıldı. Çocuklarının ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis memuru Ömer Yeğit tahliye edildi. Mahkeme heyeti, tahliye gerekçesinde sanığın ifadesinin alınması, sabit ikametgah sahibi olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Heyet kaçma şüphesinin oluşmadığı kararı ile tahliye verdiği sanık Ömer Yeğit’e yurt dışına çıkış yasağı da koydu.
TAHLİYE İLE ADALETE OLAN İNANCIM SARSILDI
Tahliye kararının ardından Yıldırım ailesinin evine konuk oluyoruz. Aile, yaşanan olaydan sonra Karşıyaka mahallesindeki evlerini terk ederek, geçici olarak yakınlarının evine taşınmış. Evde derin bir sessizlik ve yas var. Baba Yıldırım ile ilk duruşmada yaşanan gelişmeleri konuşuyoruz.
DOSYADAKİ OLAY YERİ KROKİSİ TAMAMEN YANLIŞ
Elinde koca bir dava dosyası ile geliyor. Dosyadaki tüm belgelere hakim, elinden düşürmediğini, her defasında tekrar tekrar tüm belgeleri incelediğini ifade ediyor. Dava dosyasındaki olay yeri krokisinin yanlış çizildiğini kendisinin fark ettiğini belirterek, "Benim evimin nerede olduğunu benden iyi mi bilecekler" diyor.
BABA YILDIRIM’IN ÇİZDİĞİ KORKİYE GÖRE POLİSİN, 5 MANEVRA YAPMASI GEREKİYOR
Krokinin polis tarafından değil, tarafsız bir heyet tarafından hazırlanması gerektiğini ifade eden baba Yıldırım, "Polis, ‘kazada kusurunun bulunmadığını’ söyleyerek, direksiyonun kilitlenmesinden dolayı tek manevra yaparak eve çarptığını söylüyor. Oysa kesinlikle öyle değil" diyor. 'Peki sizin eviniz krokiye göre neredeydi?' diye sorduğumda baba Yıldırım, yeni bir kroki çiziyor. Aracın bulunduğu alandan evine kadar ancak 5 manevra yaptıktan sonra çarpabileceğini belirtiyor. Baba Yıldırım’a göre polisin ifadesi inandırıcı değil, olay yeri krokisi tamamen yanlış çizilmiş. "Polisin kendisinin hazırladığı bu kroki suçluyu aklamaya yöneliktir. Panzeri kullanan polis, krokiyi hazırlayan da polis... Birbirini koruyorlar" diye ekliyor.
BAŞKA BİR POLİS DE ASKER DE ARAÇTA ARIZA YOK DİYOR
Dosyada olaydan sonra aracı TOKİ lojmanlarına götüren polis memuru ve aracı inceleyen askeri uzmanın ifadeleri okuduğunu anlatan baba Yıldırım şunları söylüyor:
"Dosyadaki ifadeleri okudum. Panzeri o gece oradan götüren başka bir polis memuru H.T ifadesinde, ‘Ben panzeri TOKİ lojmanlarına kadar götürdüm, yokuş aşağı gittim, yokuş yukarı geldim herhangi bir arıza ile karşılaşmadım’ diyor. Panzeri inceleyen askeri uzman ise panzerle 2-3 gün deneme sürüşleri yaptığını ifade ederek, ‘Yokuş yukarı, yokuş aşağı panzeri sürdüm. Kesinlikle bir sorunla karşılaşmadım’ diyor. Hem polis hem de asker panzerde arızanın olmadığını belirtiyor. Bu ifadeler dosyada var. Ama sanık ne hikmetse, yok tutukluluk yaptı, yok şöyle oldu, yok böyle oldu arıza vardı diyebiliyor."
O GECE BİZİM İÇİN KARA BİR GÜN
Anne Nesima Yıldırım ise hala gözyaşı döküyor. Baba Yıldırım iki çocuğunu kaybettiği geceyi kara gün olarak ifade ediyor ve "Hiç kimse öyle bir gece yaşamak istemez. Allah bu acıyı bize yaşatanlara bile yaşatmasın. Büyük acılar çektik. Yakınlarımızın desteği ile ayakta kalabiliyoruz. Telefonumun ekranında çocuklarımızın resimleri var. Hep baktığımda acı çekiyorum. Bu acıya rağmen unutmak istemiyorum. Diğer çocuklarım telefonumu bazen benden alıyor. Bakıyorum kardeşlerinin fotoğrafını öpüyorlar" diye konuşuyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ UYGULANDIĞI DÖNEMİ ÖZLÜYORUM
Allah kimseye böyle bir acıyı göstermesin. Öyle bir gece yaşadığıma inanmak istemiyorum. Çocuklarımızı çok özlüyorum. İş güçten dolayı fazla zaman ayıramadım. Hepimiz, herkes için çok kötü dönemlerdi. İlginç gelecek ama ben sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemi özlüyorum" diyor.
SADECE O DÖNEM ÇOCUKLARIMLA UZUN ZAMAN GEÇİREBİLDİM
'Çatışma ve ölümlerin yaşandığı, insanların evlerinden çıkamadığı dönemi neden özlüyorsunuz?' diye sorduğumuzda ise şunları anlatıyor baba Yıldırım: "Sadece o dönemde çocuklarımla çok zaman geçirebildim. Çocuklarımla sürekli bahçedeydik… Bisiklete bindiriyordum, oyunlar oynuyorduk. En fazla o dönem zaman geçirebildim. Onun için o dönemi çok özlüyorum. İki elim, iki gözümdü onlar. Keşke ailece birlikte gitseydik de bu acıyı görmeseydim."
Tutuklu olan tek sanığın tahliye edilmesi aileyi perişan etmiş durumda. Sanık polisin cezaevinde daha uzun kalacağını düşünürken tahliye kararı ile adalete olan inancının sarsıldığını söylüyor baba Yıldırım.
BU KEZ KROYİ JANDARMA ÇİZECEK
Davanın ikinci duruşması ise 11 Ocak'ta görülecek. Olayın yaşandığı yerle ilgili yeni bir keşif yapılarak, kroki çizilecek. Bu kez krokiyi mahkemenin kararı ile jandarma bilirkişisi çizecek. Sanıkların, kolluk amirlerinin olaydan sorumluluğu olduğu yönündeki beyanları üzerine Silopi İlçe Emniyet Müdürü ve diğer iki polis memuru ifade verecek.