Soma davasında ailelere söz hakkı verilmedi
Projelerden Sorumlu Müdür, 2011 projesinde yer alıp yapılmayan ve sonraki projelerde yer almayan ikinci hava çıkışının 'sehven' yazılmadığını savundu.
Manisa'nın Soma içesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22'nci duruşmanın oturumlarına devam edildi. Duruşmada ikinci bilirkişi raporundan sonra, şirketin patronu Alp Gürkan'la birlikte hakkında dava açılan Hayri Kebapçılar savunmasını yaptı. Davayla sonradan dahil edildiğini söyleyen Kebapçılar, "Savcının isnatlarına ve bilirkişinin suçlamalarına hukuki olarak katılmak mümkün değil. İlk soruşturmada hakkımda kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Son bilirkişi raporunda suç isnat edildi, suç yaratıldı" dedi.
Duruşmada ilk olarak tutuksuz sanıklardan Projelerden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar savunmasını yaptı. Hazırladığı slayt üzerinden savunmasını yapan Kebapçılar, teknik bilgiler vererek, bilirkişi raporlarında 269 işçinin yaşamını yitirdiği S Panosuna dair belirtilen hususların eksik olduğunu savundu. Savunmasına S Panosuna dair bilgiler vererek devam eden Kebapçılar, 2011 yılında revize edilen projede S Panosu için hayati önem taşıyan ikinci hava çıkışının projede yer aldığını, ancak geçerli olan projenin 2013'te revize edilen proje olduğunu savundu.
'İKİNCİ HAVA ÇIKIŞI PROJEDE NEDEN YOK?'
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre mahkeme başkanının projede ikinci hava çıkışının neden yazılmadığını sorması üzerine Kebapçılar, "Sehven yazılmamış. Türkiye Taş Kömürü Kurumuna da sehven bildirilmemiş. Sonraki projelerde de sehven yer almamış. Zaten bu bir öngörüydü" cevabını verdi.
Mahkeme başkanının "Çizdiğiniz projelerde maliyet hesabı da yapıyor muydunuz" sorusuna da Kebapçılar, kendisinin yapmadığını ancak bir ekibin de bunu yaptığını belirterek, haberdar olduğunu da söyledi.
BEYANLARDA ÇELİŞKİ VAR
Mahkeme Başkanının Kebapçılar'a "Çalışma Bakanına verdiğin beyanda projelendirmenin sende olduğunu söylemişsin ama şimdi seninle alakası olmadığını söylüyorsun. Akın Çelik de projelendirmeyi Hayri'den aldığını söylüyor. Çelişki var" demesi üzerine Kebapçılar, "Bu iddiaları kabul etmiyorum" demekle yetindi.
Kebapçılar'ın savunmasının ardından tutuksuz sanık Mehmet Ali Günayçelik'in savunmasına geçildi. Günayçelik de savunmasında teknik bilgiler vererek devam etti.
Kebapçılar'ın savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.
MAHKEME BAŞKANI AİLELERE SÖZ HAKKI VERMEDİ
Duruşmaya öğleden sonra tutuksuz sanıkların dinlenmesiyle devam edildi.
Evrensel'de yer alan habere göre sanık savunmaları sırasında aileler söz hakkı istedi. Mahkeme Başkanının izin vermemesi üzerine sinir krizi geçirenler oldu.
Verilen 10 dakikalık arada ailelerden biri mahkemeye tepki gösterek, "Tek adam tek yönetim burada da, bizi niye konuşturmuyorlar" dedi
MEHMET ALİ GÜNAY ÇELİK SAVUNMA YAPTI
Doğan Haber Ajansı’nın aktardığına göre duruşmada daha sonra tutuksuz sanıklardan Mehmet Ali Günay Çelik savunmasını yaptı. Bilirkişi raporlarını eleştiren Mehmet Ali Günay Çelik şunları söyledi:
"İlk bilirkişi raporunda topuk kömürünün yandığı vardı. İkinci bilirkişi raporunda bunun olmadığı ortaya çıktı. İkinci bilirkişi raporunda da metan yazılıydı ve ben neden orada metan olmadığını ayrıntılarıyla daha önce açıkladım. Metan hızla yanar diyorlar. Ocak içerisinde yakındaki insanların zarar görmemesi, bunun metan olmadığını ortaya koyar. Eski imalatların eksik incelendiğine dair de suçlamalar var. Bu iddiaya işçiler ifadelerinde yanıt verdi, böyle olmadığına dair yanıt verdi. Ocak içerisinde emniyetçiler de vardı sensörler de. Gaz ölçümünün olmadığına dair iddialar hayatın olağan akışına ters. Eski imalatların önünde sensörler vardı, emniyetçiler vardı. Daha önce kömür çıkartılan bölgelere kül veriyorduk."
Gaz maskelerine yönelik suçlamalar konusunda da savunmasını yapan Mehmet Ali Günay Çelik, "Gaz maskelerinin bakımı belli periyotlarda yapılırdı. Bunu tekniker arkadaşımız yapardı. Zaten rutin olarak yapılırdı. Arızalı olanlar değiştirilirdi. Benim görevim maskelerin işçilerin üzerinde takılı olup olmadığına bakmaktı" dedi.
PATRON GÜRKAN BİLİRKİŞİ RAPORLARINA İTİRAZ ETTİ
Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, sanıkların savunmalarının bitmesinin ardından ilk oturumda savunma yapan maden patronu Can Gürkan, savunmasını devam ettirmek istediğini söyledi. Mahkeme heyetinin söz vermesi üzerine savunmalar sırasında birkaç defa lavaboya giden Gürkan, mahkeme heyetine "Öncelikle kusura bakmayın birkaç defa girip çıktım" dedi. Ardından savunmasına geçen Gürkan, "Benim vizyonum insan emeğinin daha az olduğu daha mekanize bir madencilik sistemini hayata geçirmek üzerinedir. Bu sistemi de Soma’da ilk kez biz yaptık" dedi. Bilirkişi raporuna dair itirazlarını sürdüren Gürkan, hazırladığı grafiklerle savunmasını sürdürürken, maden sahasındaki hava akımına dair bilgiler verdi.
YAŞAMINI YİTİREN MEHMET EFE’Yİ SUÇLADI
"Kaza anında Mehmet Efe (yaşamını yitiren teknisyen) ne yaptı" diye soran Gürkan, grafik üzerinde hava akımı kapılarını göstererek, Mehmet Efe, şu kapıları açtı. Ne oluyor? Bypass sistemi devreye giriyor. Hava akışı işçilerin sığındığı panolara yöneliyor. Nefesliğe bağlı hava kapıları açılırsa buralara hava ulaşır. Açılmazsa hava ulaşamaz. Ancak bilirkişiler öyle bir şey yarattılar ki; aşağıda kapı varmış. Aşağıdakiler kurtulmuş. Yukarıda kapı yokmuş. Yukarıdakiler yaşamını yitirmiş. Bilirkişiler bunu söylüyor. Ama böyle değil. Burada bypass sitemi var ama ısrarla yok deniliyor. Ben başından beri düşünüyorum. Şüphelerim var. Hala da öyle düşünüyorum" diye savunma yaptı. Savunmasının devamında facianın sebebinin halen ortaya çıkarılmadığını iddia eden Gürkan, "Bu olayın nasıl olduğunu başından beri sebeplerinin önemli olduğunu söylüyorum. Başından beri bu olayın sebebi önemli değil deniliyor. Sebebi önemli çünkü tarihte görülmemiş bir olay yaşanmış. Amerika’da 30 işçi yaşamını yitirmiş. 2 yıl boyunca federal araştırma yapılmış. Olayın sebeplerini bulmak için. Yani Amerika’da ölen 30 kişinin canı kıymetli de burada ölenlerin canı kıymetli değil mi. Bant yanmış. Bu kesin. Ama nasıl yanmış. Önemli olan bu. 4 senedir orada ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Afaki kanaatler üzerinden afaki tespitler" iddiasında bulundu.
GÜRKAN AİLE VE AVUKATLARI ‘TAHRİK’ ETMEKLE SUÇLADI
Savunmasında "Bu bizim adalet sistemimize yakışmıyor. Bu davanın böyle kör topal bırakılması hukuk sistemimize yakışmıyor" diyen Gürkan, bilirkişi raporundaki tespitlerin yanlış olduğunu savunarak, "Ben sizin yeni bilirkişi raporu isteyeceğinizi düşünüyorum" dedi.
Gürkan’ın sözlerine Avukat Can Atalay, 3 adet bilirkişi raporu olduğunu hatırlatarak, "İsmail bey size demek ki 6 ay boyunca yalan söylemiş" dedi. Gürkan ile Atalay arasında karşılıklı tartışma yaşanırken, aileler de Gürkan’a "Yalancı" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu araya girerken, Gürkan "Ama tahrik ediyorlar artık" diye çıkıştı. Bunun üzerine ailelerin tepkisi artarken, mahkeme başkanı ailelerin bir kısmını dışarıya çıkartırdı.
"UMUYORUM KAMUOYU BASKISI ALTINDA EZDİRMEZSİNİZ"
Gürkan, savunmasına "Gönül isterdi ki; gerçek ortaya çıksın. Kısmet değilmiş. Tarihe bir not düşmek istiyorum. Umuyorum bu dosyada kararın hukuk ile delille verilir. Kamuoyu baskısı altında ezdirmezsiniz. Ben delilsiz ithamlarla yargılandığım için kaygılıyım. Dört yıldır gördüğüm hukuk, hukuk değil. Biz de hukuk öyle bir yere taşındı ki; katılan tarafı ‘Can Gürkan’a bir olası kast yazın emsal olsun’ diyor. Böyle bir hukuk anlayışını yadırgıyorum. Ama ben burada hukukun tecelli edeceğine inanıyorum" savunmasında bulundu.
YARINA ERTELENDİ
Mahkeme Başkanı Pehlivanoğlu, Gürkan’ın sözlerine tepki göstererek, "Biz hukukçuyuz. Tabi ki hukuki karar vereceğiz" dedi.
Gürkan’ın savunmasının ardından sanık avukatlarının savunmasına geçildi. Tutuksuz yargılanan ve haklarında savcılık mütalaasında beraat istenen sanık avukatları mütalaaya katıldıklarını belirtti. Ardından mahkeme duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi. Mahkeme yarın sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmaları ile devam edecek.