Soma'daki maden işçilerinin tazminatı eksik hesaplanıyor
Maden işçilerinin Ankara yürüyüşü ile 'çözülecek' sözü verilen tazminatlar hem gecikti, hem de eksik hesaplanıyor.
Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs 2014maden katliamından sağ kurtulan ve katliamın ardından işten çıkartılan 2831 maden işçisinin tazminat mücadelesi devam ediyor. En son geçtiğimiz yıl Bağımsız Maden- İş Sendikası öncülüğünde Ankara yürüyüşleri Manisa Kırkağaç'ta engellenen maden işçileri hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerin ardından en geç ocak ayı itibariyle tazminatlarını alacakları sözünü almışlardı.
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait, Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından Hizmet Alım Sözleşmesi ve rödovans (Maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye, bir süre tahsis edilmesi) kapsamında işletilen Eynez, Ata bacası, Işıklar ile Uyar madencilikten çıkartılan ya da emekli olan toplam 3500 maden işçisi beş yıllık tazminatlarını talep ediyordu.
Soma katliamından sonra Soma Kömürleri AŞ’nin mal varlıkları TMSF eliyle satışa çıkartıldı. "Bu satıştan elde edilen gelirin öncelikle maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi yönünde kullanılması" için Meclis’te yasal düzenleme yapıldı.
Düzenlemenin ardından TMSF ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında tazminatların ilk önce 24 taksitle ödenmesi yönünde protokol imzalandı. Ancak bu protokol yerine getirilmedi. İkinci protokolde ise 36 ay taksitle ödenmesi kararı alındı. Bu süreç içerisinde düzensiz aralıklarla üç defa ödeme yapıldı. Madencilerin anlatımına göre ödemeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Manisa gerçekleştirdiği mitinglere denk gelmişti.
22 Ekim’de yapılan görüşmede 700 maden işçisinin tazminat hakkında uzlaşılamamış, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) TMSF’nin yatırdığı 700 maden işçisinin alacaklarını Soma’da yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ailelerine dağıttığı ortaya çıkmıştı. Sendika başkanı Tahir Çetin 700 işçi ile birlikte Ermenek’teki maden işçilerinin alacaklarının da torba yasaya dahil edileceğini o günlerde ifade etmişti.
Somali madencilerin tazminat ve emeklilik hakkı için sürdürdükleri direnişte Enerji Bakanlığı ile yapılan üçüncü görüşmede madencilere sorunun torba yasayla çözüleceği ve haklarının en geç ocak ayında ödeneceği sözü verildi. Böylelikle 32 günlük madenci direnişinde sıra tazminat dilekçesi verip, ocak ayını beklemeye kalmıştı.
Eynes Maden işçilerinin tazminatlarını ödeyeceğini duyuran Türkiye Kömür İşletmelerinin ödemeleri eksik belirlemesine tepki gösteren Soma Kömür İşletmeleri işçisi Ercan Çetin Yılmaz, hak gasbına uğradıklarını söyledi.
Sendika 5 Şubat’ta da TKİ’nin 2132 Eynez Maden işçisinin tazminat alacaklarını ödemeye başladığını duyurmuştu. Ancak aradan geçen 2 gün içinde yapılan incelemelerde, TKİ tarafından belirlenen tazminat ödemelerinin eksik planlandığı ortaya çıktı. Bağımsız Maden İş Sendikası sosyal medya hesabından TKİ tarafından yapılan ödemelerin eksik olduğunu ve kıdem tazminatına yasal faiz değil en yüksek banka faizinin işlenmesi gerektiğini duyurdu.
Soma Kömür İşletmeleri işçisi Ercan Çetin Yılmaz, TKİ’nin tazminat ödemelerini eksik belirlediğini söyleyerek, hak gasbına uğradığını belirtti. Soma Kömür İşletmelerinde 2006 yılında işe başladığını ve 301 maden işçisinin yaşamını kaybettiği katliamdan sonra tazminatları verilmeden işten çıkarıldığını aktaran Yılmaz, geçen onca zamana rağmen tazminatının ödenmemesine tepki gösterdi. Soma Kömür İşletmelerinden kendisi de dahil 2 bin maden işçisinin 5 yıldır tazminatlarını almak için hukuk mücadelesi verdiklerini hatırlatan Yılmaz, davaları kazanmalarına rağmen tazminatlarının ödenmediğini ve sorunun çözülmesi için başvurdukları her yerde muhatapsız kaldıklarını ifade etti.
Yılmaz, "Hükümet temsilcileri bize Eynes ocağı işçilerinin tazminatlarını Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) vereceğini söyledi. Çünkü TKİ Soma işletmesiyle anlaşması bu yöndeymiş. Ancak biz firmanın Gaventepe’teki ocağında çalışıyorduk ve şimdi TKİ burada geçen süreyi tazminatımıza eklemiyor. Bize sadece Eynez ocağına çalıştığımız süreyi ödeyeceklerini söylüyorlar. Üstelik bu süreye de eksik ödeme çıkarıyorlar. Kıdem tazminatına yasal faiz değil en yüksek banka faizinin işlenmesi gerekiyor. TKİ bu alamda eksik ödeme çıkartarak hak gasbına yol açıyor" diye konuştu.
Yılmaz, son olarak hükümetin katliamdan hemen sonra maden işçilerinin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği yönündeki açıklamalarına atıfta bulunarak, "Hükümet bizlere verdiği vaatleri 5 yıldır tutmuyor. Biz Kolin, Limak ya da Cengiz gibi büyük firmalar değiliz, hükümetten de bizi kurtarmalarını istemiyoruz. Kendi emeğimizle kazandığımız haklarımızı istiyoruz. Bize verdikleri sözü tutsunlar" ifadesinde bulundu. (Mezopotamya Ajansı)