Somalı aileler: Burada insan canı hâlâ ucuz, değişen hiçbir şey yok

Madenci katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Yaşamını yitiren maden işçilerinin aileleri eğer adil bir yargılanma yapılsaydı sonraki iş cinayetlerinin de yaşanmayacağını ifade ediyor.

Somalı aileler: Burada insan canı hâlâ ucuz, değişen hiçbir şey yok

Manisa, Soma'da 301 maden işçisinin öldürüldüğü katliamın ardından 6 yıl geçti. Aileler hesap soracakken sorulan hale geldi, tekmelendi, adalet mücadeleleri 4,5 yıl boyunca sürüncemeye bırakıldı. Yeni infaz yasasıyla birlikte, az sayıda tutuklu sanıkların da tahliye edilmesinin yolu açıldı.

Yaşamını yitiren maden işçilerinin aileleri adalet arayışlarının akamete uğratıldığını ve ggerçek bir yargılama ve cezalandırma olması durumunda, katliamdan sonraki ölümlerin yaşanmayacağını Birgün'den Sevgim Denizaltı'ya anlattı.

'HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALDI, MUTLUYUM DEMEYİ ÇOK İSTERDİM'

39 yaşındaki eşi Erdoğan Köse'yi yitiren Gülfidan Köse, iki çocuğuyla baş başa kalmış. Köse, "Acımız aynı, Soma aynı...Şirket aynı yerde, aynı insanlar çalışıyor. Burada insan canı hâlâ ucuz, değişen hiçbir şey yok. Siyasiler hep engel oldular. Davaya başladığı günden itibaren müdahale ettiler; hâkimimizi, savcımızı değiştirdiler. Bugün 'Eşimin katilleri hak ettikleri cezayı aldı, mutluyum' demeyi çok isterdim. Diyemiyorum. Bu yeni çıkan infaz yasasıyla iyice moralimiz bozuldu. Bizim canımız gitti; ama katilleri yakında çıkacaklar, ellerini kollarını sallaya sallaya aramızda gezecekler" sözleriyle yaşadığı durumu ifade etti.

'ADALET YERİNİ BULSAYDI BİR ŞEYLER DEĞİŞİRDİ'

"Bu davayı kazansaydık o kadar iyi olacaktı ki..." diyen Köse: "301 ailenin davası örnek olacaktı. Bugün işçiler, emekçiler aynı baskılara maruz kalmayacaktı. Daha geçen madende üç işçi öldü, bu cinayetler olmazdı o zaman. Salgın var; ona rağmen hiçbir maden kapatılmadı burada, işçiler yine baskıyla çalışıyor. Adalet yerini bulsaydı bir şeyler değişirdi. Biz de zaten bunun için mücadele ediyorduk" şeklinde konuştu.

Mücadeleye her şeye rağmen devam edeceklerini belirten Gülfidan Köse, "Dava şimdi Yargıtay'da. İnşallah kararı onamazlar. Umudumuz yok ama ne olursa olsun mücadeleyi sürdüreceğiz. 301 canımızı unutmadık, asla unutmayacağız" dedi.

ŞİRKETİN CEZASINI KALDIRDILAR

Davanın avukatlarından Sosyal Haklar Derneği (SHD) avukatı Evren İşler, Soma Katliamı'na ilişkin mahkeme kararının geçen yıl istinaf mahkemesince onandığını hatırlatıyor. Ama bir farkla: "İstinaf, sanıklara verilen cezaları onarken şirkete verilen 3 yıl maden işletmeme cezasını da kaldırdı. Bu kararla Can Gürkan'ı hep serbest bıraktılar hem de ona 'Maden işletebilirsin' dediler."

'2022 YILINDA HEPSİ SERBEST KALACAK'

Dosyanın Yargıtay'da olduğunu belirten İşler, "Yargıtay savcılığının tebliğnamesinde, bizim de savunduğumuz gibi olayın 'olası kast' olduğuna dair ifadeler yer alıyor; ama diğer yandan 'Karar doğru, onanmalı' deniyor. Yargıtay kararını bekliyoruz" dedi.

Yargıtay'ın kararı onaması durumunda tutuklu sanıkların yeni çıkan infaz yasasından yararlanacağına dikkat çeken İşler, "2022 yılında hepsi serbest kalacak" şeklinde konuşuyor.

Diğer yandan katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasına devletin izin vermediğini ifade eden İşler, "Bu yargılamada başından beri yoğun siyasi baskı söz konusu. Daha davanın ilk günü 'Sanıklar SEGBİS'le dinlenecek' şeklindeki karardan tutun, son aşamada mahkeme heyetinin değiştirilmesine ve eski heyet hakkında soruşturma açılmasına, gizli soruşturmalarla hedef şaşırtma hamlelerine kadar... Ama Soma'da yaşanan net bir katliamdı, hepimiz biliyoruz bunu. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu gerçeği değiştiremezler."

'KATLİAMDAN DERS ALINMADI'

Katliamın ardından göstermelik düzenlemeler yapıldığını işaret eden İşler, "Oysa bu katliamdan sonra işçilerin can güvenliği ile ilgili ciddi önlemler alınmalı, mevzuatta değişiklikler yapılmalıydı. Ama bu katliamdan hiç ders alınmadı" dedi.

Bugün de salgına rağmen maden işletmelerinin durmadığını, yüzlerce maden işçisinin büyük risk altında çalıştırıldığını vurgulayan İşler, son olarak ;"Sermaye daha fazla üretim ve kâr hırsıyla işçilerin hayatını hiçe saymaya devam ediyor, hükümet izliyor. 6 yılda Soma'dan çok daha fazla madenci yaşamını yitirdi. Biz Soma'yı unutmamakla kalmayacağız, yeni Soma'ların yaşanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

iş cinayetleri Adalet infaz yasası soma maden katliamı