Sosyal medyaya Singapur modeli
Abdulkadir Selvi, hükümetin hazırlık yaptığı sosyal medya yasa tasarısında Singapur modelini örnek alacağını yazdı.
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, sosyal medya düzenlemesinde Fransa, İngiltere ve Almanya örneklerinin incelendiğini ancak 'nefret suçu' olarak tanımlanacak paylaşımlara uygulanan yaptırım nedeniyle Singapur modelinin de mercek altında olduğunu ifade etti.
Singapur modeline göre ‘Sahte Haber Yasası’ geliyor. İçeriğin güvenli olup olmadığına da hükümet karar verecek.
Modelde ayrıca ‘nefret suçu’ olarak tanımlanan paylaşımları kaldırmayan kişilere 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Selvi'nin "Sosyal medyada Singapur modeli" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
"Sosyal medyayla ilgili olarak Fransa, İngiltere ve Almanya örnekleri incelendi. Almanya modeli üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor. Ancak sosyal medyanın nefret suçu açısından tehlikeli bir mecraya dönüştüğü günümüzde Singapur modeli de mercek altına alındı. 2023 seçimlerine giderken sosyal medyadan yayılan asılsız haberlerle kitlelerin manipüle edilmesinin önüne geçilmek isteniyor. Singapur modeli Almanya, Fransa ve İngiltere örneğinden farklı olarak nefret suçuyla ilgili paylaşımları kaldırmayanlara 10 yıl hapis cezası getiriyor."
'İÇERİĞİN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINA HÜKÜMET KARAR VERİYOR'
"Sahte Haber Yasası" adını taşıyan düzenlemede sosyal medya içeriğinin güvenli olup olmadığına hükümet karar veriyor. İktidarın yapmayı planladığı düzenlemede ise güvensiz içeriğin tespiti ve hangi haberin yalan ya da manipülasyon amaçlı olduğuna bir kurulun karar vermesi planlanıyor. Bunun için öncelikle yalan haber kriterinin belirlenmesi ve bu kararı alacak kurulun belirlenmesi üzerinde duruluyor."