Soylu'nun hedef gösterdiği HDP'liler hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi
Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği aralarında aralarında HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural'ın da olduğu 12 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Mahkeme kurmuşlar, kozmik oda kurmuşlar' sözleriyle hedef gösterdiği aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural'ın da olduğu 12 kişi hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanarak, dava açıldı. İddianameyi kabul eden Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, tanık ve gizli tanık beyanlarıyla Tural ve Seyhan Belediyesi Meclisi Üyesi Adayı Hüseyin Beyaz hakkında 'Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma', 'Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma', 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak birden fazla kişi ile tehditte bulunmak' ve 'örgüt kurmak ve yönetme' iddiasıyla, Seyhan Belediyesi eski Meclis Üyesi Enver Ökmen, il yöneticileri M. Sait Eren, Ali Arslan, Yaşar Demir ile HDP üyeleri Ahmet Alak ve Mustafa Yıldız hakkında 'Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma', 'Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma', 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak birden fazla kişi ile tehditte bulunmak' ve 'örgüt üyesi olmak' iddialarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açtı.
Yine aynı aileden Siraç, Veysi, Rıdvan ve Mehmet Ali Alak hakkında ise mahkeme; 'örgüte yardım', 'Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma' ve 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak birden fazla kişi ile tehditte bulunmak' iddialarıyla dava açtı.
İddianamede savcılık, 20 Mart'ta yapılan operasyon kapsamında HDP il ve Seyhan ilçe binalarında aramalar yapıldığını ve HDP'li Tural, Beyaz, Ökmen, Eren, Arslan, Ahmet Alak ile Demir'in tutuklandığına yer verdi. Ancak Beyaz'ın o dönem farklı bir soruşturma nedeniyle ev hapsinde olduğu ortaya çıktı.
Savcılık ayrıca HDP'liler hakkında dava açılmış olmasına rağmen dosyadaki gizlilik kararını kaldırmaması dikkat çekti.
Savcılık, soruşturmanın Mehmet Ali Temel'in şikayetiyle başlatıldığına yer vererek, HDP'lilerin aileler arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözmesini 'Halk mahkemesi' olarak değerlendirip, suç saydığı görüldü. HDP binalarında yapılan aramalarda çok sayıda kitap, dergi ve örgütsel doküman ile dijital malzemelere el konulduğunu belirten savcılık, aramalarda 'Halk mahkemesi belgelerine' el konulduğunu ileri sürdü. Savcılık, ayrıca HDP binalarında el konulan eşyalara ilişkin Tural hakkında 'örgüt propagandası' iddiasıyla dava açılmasını istedi.
İddianamede tanık Mehmet Ali Temel'in ve gizli tanık beyanlarına bolca yer veren savcılık, Mehmet Ali Temel ile Ahmet Alak arasında yaşanan ticari anlaşmazlığı çözmeye çalışan HDP'lileri 'Mahkeme kurmakla' suçlaması dikkat çekti. Tural, Beyaz, Ökmen, Eren, Yıldız, Demir, Alak ve Arslan’ın 'sözde mahkeme heyeti' içinde olduklarını iddia ederek, 'Bulunan bilgi ve belgeler bir bütün halinde değerlendirildiğinde, şüphelilerin örgütsel mahkemede görevli olduklarına ve mahkemenin verdiği kararları infaz ettiklerinin anlaşıldığı' değerlenmesi yapması dikkat çekti.
Davanın ilk duruşması 10 Temmuz'da Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (Mezopotamya Ajansı)