Sümela Manastırı'nda 'çile odaları' keşfedildi
Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı'nda, yeni keşfedilen bir gizli geçitle ulaşılan bölümün ardından şimdi de 'çile odaları' adı verilen yeni bölümlere ulaşıldı.
HABER MERKEZİ - Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Sümela Manastırı'nda, restorasyon çalışması sırasında daha önce kuzey çatının üst sağ yamacında gizli geçitle ulaşılan alanın ortaya çıkarılmasının ardından bu kez de 'çile odaları' adı verilen yeni alanlar gün yüzüne çıkarılıyor.
Sümela Manastırı'nda, 2,5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor
Küçük şapel odalarından oluşan ve duvarlarında fresklerin yer aldığı alanların da restorasyona dahil edilerek gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatıldı. 30 metrelik yol yapılmasının planlandığı alan içindeki hasar gören fresk ve çatı kısımları yeniden onarılacak, restorasyonu tamamlandığında ise Sümela Manastırı yeni bir ziyaret alanlarına kavuşmuş olacak.
13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda keşfedilmiş 72 oda bulunuyor
'MERYAM ANA' YA DA 'SÜMELA MANASTIRI'
İlçede Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. Bilindiği üzere 88 yıl aranın ardından manastırda 2010 yılında ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.
(DHA)