Suruç dosyasına karartma

Suruç dosyasına karartma
Suruç'ta 33 genci katleden IŞİD'li Abdurrahman Alagöz, bir gün önce Suruç'a gelmesine rağmen iddianamede sadece 20 Temmuz'a ait kamera görüntüleri yer...

Suruç'ta 33 genci katleden IŞİD'li Abdurrahman Alagöz, bir gün önce Suruç'a gelmesine rağmen iddianamede sadece 20 Temmuz'a ait kamera görüntüleri yer alıyor.

İSTANBUL – 33 gencin öldürüldüğü Suruç katliamına ilişkin 19 ay sonra tamamlanan iddianamede, IŞİD'li canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün kamera görüntüleri yer alıyor.

ETHA'nın haberine göre, Alagöz'ün kameralardaki ilk görüntüsü, 20 Temmuz günü saat 09.01 sıralarında tespit ediliyor. Alagöz, Aligör istikametinden ilçe merkezine giriyor. Patlamanın gerçekleştiği 12.01'e kadar 3 saat boyunca kent merkezinde dolaşıyor, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün önünden geçiyor.Katliamın sanığı Yakup Şahin'in, Alagöz'ün 19 Temmuz akşamı Suruç'a geldiğini söylemesine rağmen canlı bombanın bir gün önce nerede ne yaptığına dair hiçbir bilgi ve görüntü iddianamede yer almıyor.

‘ALAGÖZ BİR GÜN ÖNCE NEREDE KALDI?'

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Gülhan Kaya, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün bir gün önce nerede kaldığı ve kimlerle görüştüğüne dair kamera görüntülerinin de araştırılarak dosyaya konulmasını istedi. Alagöz'ün SGDF'nin eylemi için olağanüstü önlemlerin alındığı ilçede emniyet binasının önünden geçtiğine dikkat çeken Kaya, soruşturma savcıların başından beri "Bir fail var. O da patlamada öldü. Bu nedenle dosyayı kapatmak gerek" şeklinde bir yaklaşıma sahip olduğunu da ifade etti.

Savcılığın 19 ay boyunca sadece iki işlem yaptığına dikkat çeken Kaya, "Canlı bombaya dair görüntüleri toplamışlar. Ancak o görüntüler de sadece 20 Temmuz gününe ait. İkincisi de Yakup Şahin'in ifadesi alınmış. Aylardır başka hiçbir işlem de yapmamış" dedi. Soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin hiçbirinin karşılanmadığını belirten Avukat Kaya, şunları söyledi:

"Suruç'tan önce ve sonra DAİŞ tarafından yapılan saldırı ve katliamlar arasındaki bağlantıların da araştırılmasını istedik. Ayrıca faillerin devlet ile ilişkilerinin ortaya çıkartılmasını istedik. Alagöz'ün ailesine, ilişkilerine, banka hesaplarına dair de araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Ancak bunların hiçbiri yapılmadı."

Tüm soruşturma boyunca devam eden gizlilik kararına dikkat çeken Kaya, "Gizlilik kararını ‘soruşturmanın amacının tehlikeye düşürülmesini, şüphelilerin kaçma ve delilleri yok etmesinin önüne geçmek' için aldıklarını söylediler. Ancak gizlilik kararının amacının soruşturmayı kamuoyunun ve ailelerin dikkatinden kaçırmak olduğu ortaya çıkmış oldu" dedi.

Kaya, katliamın tüm faillerinin yargılanması için hukuki girişimleri sürdüreceklerini belirtti.

Öne Çıkanlar