'Sur'un yıkımına hayır platformu' kuruldu
Platform bünyesinde dayanışma için, bir dizi aktivitenin yanısıra bugünden itibaren her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi gerçekleştirilecek.
HABER MERKEZİ - Sur’da "Kentsel dönüşüm" adı altında başlatılan yıkımı durdurmak ve halk ile dayanışmak amacıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu'nu kurarak, bir dizi eylem ve etkinlik takvimi belirledi.
Dihaber'de yeralan habere göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde "kentsel dönüşüm" adı altında 23 Mayıs’ta iş makineleriyle polis eşliğinde başlatılan yıkıma karşı, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve ekolojistler bir araya geldi. Toplantı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü’nde yapıldı.
'YIKIM KARARI MGK'DA ALINDI'
Konuşmalarda, Sur’da "Kentsel dönüşüm" adı altında gerçekleştirilen yıkımın, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’nda (MGK) kararlaştırıldığı ve ilçenin tarihi ve kültürel yapıların yok edilmesi amaçlandığı vurgulandı. Ayrıca yıkım ile birlikte Sur halkının yoksullaştırılması ve göçe zorlanması ile demografik yapının değiştirilmesi hedeflendiği, hedeflenen yıkımın sürdürülmesi durumunda özellikle "Sokağa çıkma yasağı" ilan edilen ve yıkımın yaşandığı bölge kentlerinin tamamına yayılacağına işaret edildi. "Kentsel dönüşüm" adı altında devreye konulan yıkım yerine, "Yerinden dönüşüm" ile yapıların onarılarak tekrar halkın hizmetine sunulması tartışmaları yürütüldü.
HDP VE CHP'YE YETERLİ DİPLOMASİ YÜRÜTMEDİKLERİ ELEŞTİRİSİ
Toplantıda yapılan önerilerin yanı sıra HDP ve CHP’nin yıkımın durdurulmasına karşı diplomasi yürütülmesinde eksik kalındığı yönünde eleştirilerde bulunuldu. Yıkım öncesi yapılan su kesintisi ile birlikte başlayan sağlık sorunları, yıkımın durdurulması için yürütülmesi gereken hukuki mücadele ve yıkımla birlikte başlayan hak ihlallerine dikkat çekilen toplantıda, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’na yönelik eleştiriler yapıldı. Yıkım ile birlikte kepenk kapatmak zorunda kalan Sur esnafının durumuna da dikkat çekilerek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın harekete geçmesi yönünde tartışmalar yürütüldü.
'EKMEĞİNİ, SUYUNU SUR HALKIYLA PAYLAŞ'
Tüm bunların örgütlü olarak yapılması ve yıkıma karşı birlikte mücadele edilmesi amacıyla, toplantıda yürütülen tartışmalar ve yapılan öneriler sonucunda Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun kurulması kararlaştırıldı. Platform çatısı altında bir araya gelecek olan STK, siyasi parti temsilcileri, kadın örgütleri, ekolojistler ve kanaat önderleri, öncelikle yıkımın durdurulması için yürütülecek mücadele kapsamında eylem ve etkinlik takvimini belirleyecek. Platform bünyesinde Sur halkı ile dayanışmak amacıyla bugünden itibaren her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi gerçekleştirilecek. Öte yandan "Ekmeğini suyunu Sur halkıyla paylaş", "Her gün yarım saat karanlıkta kal" ve iftar saatlerinde halk ile birlikte bir araya gelme kampanyalarının startı verilecek.
‘SUR’UN YIKIMINA ENGEL OLABİLİRİZ’
Basına kapalı yürütülen tartışmalar ve yapılan önerilerden sonra verilen ara ardından basın toplantısı düzenlendi. DBP İl Eşbaşkanı Zeki Baran ve HDP İl Eşbaşkanı Gülşen Özer’in katıldığı toplantıda, öncelikle Diyarbakır halkını 31 Mayıs’ta Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun deklare edilmesi toplantısına katılmaya çağırdı. Toplantıda konuşan Baran, AKP tarafından Kürt halkına pervasızca saldırılar yapıldığını söyledi. Baran, "Kürde sadece fiziki saldırı yapılmıyor. Kültürüne, tarihine, geçmişine saldırı yapılıyor. Sur önce tank, topla yıkılmak istendi şimdi de kepçelerle yerle bir edilmek isteniyor. Ama bunu kabul etmeyeceğiz. Karşı durup, direneceğiz. Sur için ulusal ve uluslararası düzeyde ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Umutsuz değiliz, Sur’un yıkılmasına engel olabiliriz" diye konuştu.