'Susurluk-JİTEM' davasının 'kayıp silahlar'ının teslim tarihi gizlendi, o dönemde 9 cinayet işlenmiş

'Susurluk-JİTEM' davasının 'kayıp silahlar'ının teslim tarihi gizlendi, o dönemde 9 cinayet işlenmiş
Susurluk-JİTEM davasının duruşması kapsamında bazı faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirtilen kayıp silahlarla ilgili 8 silahın 11 olay ile irtibatlı olduğu kaydedildi.

Susurluk-JİTEM davasının duruşması yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 1993-96 yıllarında arasında 19 kişinin öldürülmesine ilişkin davada, eski bakan Mehmet Ağar’ın da  aralarında bulunduğu bulunduğu 18 sanık yer alıyor. 

Bir önceki duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden cinayetlerde kullanıldığı iddia edilen Uzi marka silahlarla ilgili kayıtlar istenmişti. Beklenen yazıların dosyalarda yer alan çelişkili bilgilerin yer aldığı öğrenildi. Dosyaya giren geçmiş tarihli raporlarda, silahların Türkiye’ye ilk kez 22 Aralık 1993’te girdiğinin belirtilmesine karşılık Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısında silahların eski özel harekâtçı Korkut Eken’e 24 Haziran 1994 'te teslim edildiği belirtildi.  O dönemki yazılarda, Eken'in silahları geri teslim etmediği bilgisi de yer aldı. Silahların nerede olduğunun belirsiz gösterilmek istenildiği söz konusu altı aylık dönemde Behçet Cantürk, Recep Kuzucu, Yusuf Ziya Ekinci, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay, Fevzi Aslan, Salih Aslan ve Namık Erdoğan cinayetleri işlendi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; Susurluk-JİTEM davasının duruşması yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme, bir önceki duruşmada Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, bazı faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirtilen ve Türkiye’ye İsrail’de kurulan Hospro firması ile yine yurtdışı kaynaklı farklı firmalarca satılan Uzi ve Baretta marka silahlarla ilgili kayıtları istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki yazışma trafiği nedeniyle, istenilen bilgiler, geçtiğimiz haftaya kadar gönderilmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısı, hafta başında dosyaya girdi.

'8 SİLAH 11 OLAY İLE İRTİBATLI'

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, 22 Eylül 1994’te 150 adet, 15 Kasım 1994’te 280 adet Uzi marka silahın teslim alındığı belirtildi.

Bu silahlardan 39’uyla ilgili geçmişte kriminal incelemeler yapıldığının anlatıldığı yazıda, 8 silahın 11 olay ile irtibatlı olduğuna yönelik kayıt bulunduğu ifade edildi.

ZARF İLE GÖNDERİLDİ

Emniyet, söz konusu olayların hangileri olduğunu ise mahkemeye kapalı zarfla gönderdi. Ancak olayların davaya konu cinayetlerle ilişkili olmadığı iddia edildi.

TARİH ÇELİŞKİSİ

Emniyetin üst yazısında bu bilgilerin verilmesine karşılık, ekte yer alan teslim tesellüm tutanaklarında 2 Mart 1994 tarihinin yer alması dikkati çekti.

Bir başka tutanakta ise silahların bir bölümünün sanıklardan Korkut Eken’e, 24 Haziran 1994’te teslim edildiği bilgisi yer aldı.

Bu durum, arada geçen üç aylık dönemde silahların nerede olduğu ve kimin tarafından kullanıldığı sorularına yol açtı.

ARŞİVDEKİ BELGE: 'ASLINDA 6 AY ÖNCE TESLİM ALINDI'

Emniyetin gönderdiği yeni yazıda yer alan tarihlerin aksine, dosyada yer alan, silahlarla ilgili yargılama yapıldığı dönemde gönderilen teslim tesellüm tutanaklarında farklı bir tarihin olması dikkati çekti.

Söz konusu tutanaklarda, silahların teslim tarihi 22 Aralık 1993 olarak görünüyor. Ancak gelen yazıda bu tarihe hiç işaret edilmedi.

Bu durum, altı aylık dönemde silahların nerede kullanıldığı sorusunu akla getirdi.

CİNAYETLERİN BİR BÖLÜMÜ BU DÖNEMDE İŞLENDİ

Soru işaretlerine yol açan altı aylık dönemde işlenen faili meçhul cinayetler şöyle:

-14 Ocak 1994'te Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu öldürüldü. Cesetleri Sapanca'da bulundu.

-24 Şubat 1994’te Avukat Yusuf Ziya Ekinci, Ankara'da öldürüldü.

-Diyarbakırlı oto galeri sahibi Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, Mart 1994'te İstanbul'da polis olduğunu söyleyen silahlı kişilerce bulundukları yerden götürüldü ve öldürüldü.

-Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda görevli Namık Erdoğan, Mayıs 1994'te Ankara'da kaçırıldı ve öldürüldü.

-HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan, Hakkarili Hacı Karay ve Diyarbakırlı iş insanı Adnan Yıldırım'la birlikte 2 Haziran 1994'te İstanbul'da kaçırıldı. Cesetleri iki gün sonra Bolu'da bulundu.

 Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, davanın seyrine dair bir metin yayınladı:

"DAVANIN ARKA PLANI

1993-96 yılları arasında Ankara’da Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da aralarında bulunduğu zorla kaybedilen veya yasadışı keyfi infaz edilen 19 kişiye ilişkin ilk soruşturma 2011 yılında başlatıldı. 20 Eylül 2013 tarihinde zamanaşımı riskinden dolayı Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili iddianame düzenlenirken, 19 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen yeni iddianameyle Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeili, Asker Smitko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetleri de yargılamaya dahil edildi.
 
Aralarında Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Mahmut Yıldırım ("Yeşil" kod) gibi bir dönemin tanınmış aktörleri bulunan dava kapsamında, sanıklar cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek suçlarından yargılanıyorlar.
 
Davaya ilişkin diğer detaylara sitedeki dava sayfasından ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar