Tahir Elçi cinayetinde karar duruşması yarın... Nahit Eren: Dosya aydınlatılmadan karar aşamasına getirildi

Tahir Elçi cinayetinde karar duruşması yarın... Nahit Eren: Dosya aydınlatılmadan karar aşamasına getirildi
Tahir Elçi cinayetiyle ilgili davanın karar duruşması yarın görülecek. Dosyada etkin soruşturma yürütülmediğini söyleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Dosya tüm yönleriyle aydınlatılmadan karar aşamasına getirildi" dedi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülmesiyle ilgili davanın karar duruşması yarın (12 Haziran) Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Davada sanık polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S., 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, Uğur Yakışır ise 'olası kastla ölüme sebebiyet verme' suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor. Savcılık, mahkemeye sunduğu mütalaada yargılanan üç polisin beraatini istedi.

'ETKİN SORUŞTURMA VE YARGILAMA YAPILMADI'

Davayı Artı Gerçek'e değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Bu dava ilk soruşturma gününden bu yana mevcut ceza usul kanunları ya da bir ceza dosyasının ilk anından yargılama aşamasına kadarki süreçlerin hiçbirine yasal hükümler anlamında uyulmadı. Bir suikastta deliller toplanır, delillerle birlikte iddianame hazırlanır. Ve sonra yargılama süreci başlar. Ama maalesef biz ilk günden beri dosyada etkin ve istekli bir şekilde soruşturmanın olmadığına tanıklık ettik. Bu eksiklerle bir yargılama süreci başladı. Aynı tutum, aynı tavır yargılama sürecinde de tekrar etti. Geldiğimiz aşama itibariyle dosyanın tüm yönleriyle aydınlatılmadan bir şekilde karar aşamasına getirildiğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.

'CİNAYETİ AYDINLATACAK TALEPLER REDDEDİLDİ'

Davanın başından bu yana dile getirdikleri taleplerin reddedildiğine dikkat çeken Eren, "Bizler yargılama boyunca mahkemeye kaybettirilen kamera kayıtlarının getirilmesini, getirilmeyen istihbaratçıların ve oradaki kolluk personelinin dinlenmesini talep ettik. Cinayeti aydınlatacak tüm talepler mahkeme tarafından reddedildi. Aslında Tahir Elçi dosyasının bu haliyle kapatılmak istendiğini mahkemenin verdiği ara kararlar bize gösteriyor. Savcılığın dosyaya sunduğu mütalaada da yargılanan üç polis memurunun beraati talep edilerek bizlere bunu çok açık bir şekilde gösteriyor. Yani ne yargısal makamlar ne de siyasal iktidarda Tahir Elçi cinayetinin aydınlatma konusunda bir iradenin olmadığını söyleyebilirim" dedi.

'İTİRAZLARIMIZI BİR KEZ DAHA SUNACAĞIZ'

Yarınki duruşmayı değerlendiren Eren, şunları söyledi:

"Bütün taleplerimiz reddedildikten sonra savcılığa mütalaa verilmek üzere gönderildi. Tahkikat aşamasını tamamladıklarını ve aslında hüküm kurmak istediklerini çok iyi biliyoruz. Mahkeme bir şekilde dosyayı mütalaaya gönderdikten sonra yeni bir araştırma ve incelemeye girmeksizin bir karar verecek.

Biz duruşma günü mahkemeye, dosyanın bu haliyle karara çıkamayacağını ve henüz araştırılması, toplanması ve dosyaya getirilmesi gereken veriler olduğunu ifade ederek itirazlarımızı bir kez daha sunacağız. Mahkeme bu mütalaa ile umarım karar vermez. Ancak görünen mahkemenin bu yönde bir tutum alacağına işaret ediyor."

'ÖMRÜNÜ CEZASIZLIKLA MÜCADELEYE ADAYAN ELÇİ İÇİN HUKUK MÜCADELESİNİ SÜRDÜRELİM'

Yarınki duruşmayı hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok baronun, hukuk kurumunun, insan hakları örgütünün, siyasi parti temsilcilerinin takip edeceğini belirten Eren, "Bu dayanışma ve birliktelik önemlidir. Biz Diyarbakır Barosu olarak, Elçi ailesinin avukatları olarak bir kez daha bütün hukuk camiasını kameralar önünde yaşanan cinayetin cezasız kalmaması için Diyarbakır'a davet ediyoruz. Tahir Elçi ömrünü bu ve benzeri dosyalarda faillerin cezasız kalmaması için mücadeleye adadı. Bizde onun bu mirasına sahip çıkıp kendi dosyasının cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini hep birlikte sürdürelim" dedi.

MERMİ ÇEKİRDEĞİ VE GÖRÜNTÜLER BULUNAMADI

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Sur'da basın açıklaması yaptıktan sonra öldürüldü. Olay yeri incelemesi 5 ay sonra yapıldı. Elçi'nin ölümüne neden olan mermi çekirdiği bulunamadı. Bu nedenle Elçi'nin ölümüne neden olan merminin hangi silahtan çıktığı tespit edilemedi. Elçi cinayetinin en önemli delillerinden biri olan Mardin Kebapevi'nin kamera kayıtlarının boş olduğu tespit edildi.

BARO GÖRÜNTÜLERDEN RAPOR HAZIRLATTI

Diyarbakır Barosu olay yerinden elde edilen tüm görüntüleri Londra'daki Forensic Architecture (Adli Mimarlık) adlı kuruluşa gönderdi. Hazırlanan raporda, polis memurlarından üçünün kuvvetli suç şüphesi altında olduğu saptandı. Polislerden birinin, Elçi’ye doğru açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memur olduğu ifade edildi.Raporda, iki PKK'linin, 'Elçi’ye yönelik öldürücü atış yapmadığı' tespiti yer aldı.

İDDİANAME 5 YIL SONRA HAZIRLANDI

İddianame, 5 yıl sonra, Mart 2020'de tamamlandı. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, üç polis memurunun yanı sıra, iki PKK'liden Uğur Yakışır da Tahir Elçi cinayetinin şüphelileri olarak gösterildi. Diğer PKK'li Mahsum Gürkan'ın sokağa çıkma yasaklarında öldüğü belirtildi. Forensic Architecture'ın, polislerden birinin silahından çıkan kurşunun Tahir Elçi’ye isabet etmiş olma olasılığının daha yüksek olduğu tespiti ise iddianamede yer almadı.

DAVUTOĞLU'NUN DİNLENMESİ KARARINDAN VAZGEÇİLDİ

Yıllardır süren yargılamada avukatların tüm talepleri ve reddi hakim talepleri reddedildi. Sanıkların tutuklanması talebi kabul edilmedi. PKK'li Mahsum Gürkan’ın telefonlarının iki yıl boyunca polis tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Mahkeme, "Tahir Elçi cinayeti siyasi bir cinayettir ve mahkeme heyeti çağırırsa ifade veririm" diyen dönemin başbakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önce dinlenmesine karar verdi ardından vazgeçti.

Öne Çıkanlar