Taksim'de Kızıldere anmasına izin verilmedi
Kızıldere'de yaşamını yitirenler Ankara'da mezarları başında anıldı. İstanbul'daki anmaya izin verilmedi.
HABER MERKEZİ - 30 Mart 1972'de Tokat'ın Kızıldere Köyü'nde güvenlik güçlerince öldürülen Türkiye'de devrimci hareketin sembol isimlerinden Mahir Çayan ve 9 arkadaşı mezarları başında anıldı.
Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma törenine, Devrimci 78'liler Federasyonu ile birlikte çok sayıda parti ve kitle örgütü temsilcisi katıldı.
İSTANBUL’DA ANMAYA İZİN VERİLMEDİ
Kızıldere'de yaşamını yitiren devrimciler için İstanbul’da Taksim Galatasaray Lisesi önünde yapılmak istenen anma polis engeli nedeniyle gerçekleşemedi.
İstanbul Valiliği tarafından daha önce izin verilen açıklama için 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi meydana geldi.
Polisler açıklamanın İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığını bildirdi.
Kızıldere'de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı gerekçe gösteren polis, 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan’ı gözaltına aldı.
Açıklamaya izin verilmemesinin ardından 78’liler Girişimi yapmak istedikleri açıklamayı yazılı olarak gerçekleştirdi.
KIZILDERE'DE NE OLMUŞTU?
12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını edilmesini engellemek isteyen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyeleri, NATO Radar Üssü'nde görevli ikisi İngiliz, biri Kanadalı 3 teknisyeni kaçırdı.
Grubun lideri, THKP-C kurucularından Mahir Çayan'dı. Güvenlik güçleri 30 Mart 1972'de 11 eylemci ve 3 rehinenin bulunduğu köyün muhtarının evini kuşattı.
Teslim olmayacaklarını söyleyen Mahir Çayan ve arkadaşları eve makineli tüfeklerle açılan ateş sonucu öldürüldü. Daha sonra 3 rehinenin de öldükleri açıklandı.