Tantuni, memleketi Mersin'de de lüks oldu: 'Hayatımda ilk kez müşteriden para alırken utandığımı hissediyorum'
Mersin'in geleneksel lezzeti tantuni de enflasyona yenildi. Geçen sene 30-35 TL olan et tantuninin fiyatı 160 TL'yi geçti. Tavuk tantuni fiyatı ise 90-120 TL arasında. İşlerinin düştüğünü belirten esnaf, müşterilere fiyat söylemekten çekiniyor.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin’in meşhur lezzeti tantuni birkaç yıl öncesine kadar her kesimden insanın rahatlıkla yiyebildiği bir yiyecekti. Hem Mersinlilerin hem Mersin’e dışarıdan gelen konukların vazgeçemediği tatlarının başında geliyordu. Ancak son yıllarda et ve tavuk fiyatlarındaki artış tantuniyi de vurdu. Tantuni, neredeyse lüks hale geldi.
ÜÇ YILDA SEKİZ KATINA ÇIKTI
Nisan 2021'de Mersin’de et tantuni 20 TL'den, tavuk tantuni 10-15 TL'den satılıyordu. Nisan 2022'de ise et tantuni 35 TL'ye, tavuk tantuni 30 TL'ye yükseldi. 2023'ün nisan ayına gelindiğinde, et tantuninin fiyatı 100 TL, tavuk tantunininki 70 TL oldu.
Fiyat artışı 2024'te de durmadı. Nisan sonu itibarıyla merkezi bir yerde, ortalama bir dükkânda et tantuni 150-160 TL arasında, tavuk tantuni ise 90 ila 120 TL arasında satılıyor.
DÖRT KİŞİLİK BİR AİLE 750 TL'Yİ GÖZDEN ÇIKARIYOR
Dört kişilik bir aile, ortalama bir tantuni salonunda yemek yediği zaman içecekle birlikte en az 750 TL'yi gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca bir zamanlar her gün yenilen tantuni de arada bir yenilen yemeklerden oldu.
'MÜŞTERİDEN PARA ALIRKEN UTANIYORUM'
Mersin’de babasından kalan dükkanı işleten Uğur Toprak, birçok salona göre daha ucuz fiyata tantuni satıyor. Bunun nedeni Toprak’ın dükkan kirasının düşük ve masa sayısının az olması. Piyasanın altında fiyatlara tantuni satmasına rağmen Toprak, fiyatların yüksek olduğu görüşünde.
Para kazanamadığını belirten Toprak, "Geçen sene 40- 45 TL'ye verdiğimiz tavuk tantuni şu an 85 TL olmuş. Yüzde 100’e yakın bir artış var. Bizim yerimiz salaş bir yer, mekânımız büyük değil. Daha lüks olursa, daha büyük olursa fiyat da daha fazla olurdu" diye konuştu.
'ANGUS KOKUSUNU BİZ ALIYORUZ, BU HAYVANLAR NEREDE?'
Toprak, "Burada her şey yetişiyor. Liman bize yakın. Sürekli gemiler yanaşıyor. Angus kokusunu biz alıyoruz aylarca. Bu hayvanlar nereye gidiyor? Etin önü alınmıyor. Biz de bayılmıyoruz zam yapmaya. 24 yıldır buradayım. Hayatımda ilk kez müşteriden para alırken utandığımı hissediyorum. Hem para kazanamıyoruz hem severek yapamıyoruz işimizi" ifadelerini kullandı.
'MÜŞTERİDEN ÇOK TEPKİ VAR'
Tavuk ihracatının yasaklanmasıyla fiyatların biraz düşmesini beklediklerini ancak asıl sorunun kırmızı ette olduğunu dile getiren Toprak, "İnsan iki tane tavuk tantuni yediği zaman 200 TL para almak zorunda kalıyoruz. Biz de memnun değiliz ama mecburuz. İşlerimizin azalacağını bile bile zam yapmak zorunda kalıyoruz. Kimse severek çalışmıyor. Kimse zam yapmak istemiyor. Ama bunu müşteriye anlatamazsın. Tek tek hangi kaleme zam geliyor, ben bunu anlatamam zaten. Müşteriden çok tepki var ama onlar da ülkenin halini bildikleri için tepki olarak yemek yemiyorlar" diye konuştu.
'MÜŞTERİ FİYATLARA BAKIYOR, İÇERİ GİRMİYOR'
İstiklal Caddesi'nde tantuni dükkanı işleten bir işletmeci de yaşadıkları süreci 'Fiyat tabelamız yarın değişir' diyerek özetledi. Zamlar geldikçe tantuni tüketen kişi sayısının da azaldığına değinen işletmeci, "Bizde et tantuni 130 TL. Öğlen saati oldu dükkanımız boş. Tantuninin 160 TL olduğu yerler de var. Oralarda salon dolu da olabilir. Ben kendi dükkanım için söylüyorum. İnsanla fiyatlara bakıyor, içeriye girmiyor. Tavuk tantuni geçen yıl 40 TL civarıydı şimdi 100 TL'ye yaklaştı. Bütün kalemlerde zam var. Belli bir kesim etkilenmiyor olabilir ama belli bir kesime çok geliyor, yiyemiyor" dedi.
Restoranlarda 'fahiş fiyat' tartışması: '300 liralık bir tabağın 100 lirası devlete gidiyor'
Bakan Şimşek artış olmayacak demişti: Lokanta ve kafelere KDV zammı