'Tarihin en ağır yaptırımı'
Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Zeyrek, ABD'nin vize ambargosunu tarihin en ağır yaptırımı olarak niteledi.
HABER MERKEZİ- Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Zeyrek de ABD Türkiye arasında yaşanan vize krizini değerlendirdi. Zeyrek, 'ABD krizinin perde arkası' başlıklı yazısında, krizi içeriği bakımından 1964’teki "Johnson Mektubu", 1968’den 1974’e dek süren "haşhaş sorunu", 1974’teki "Kıbrıs Barış Harekatı", 1 Mart 2003’teki "tezkere gerilimi", 4 Temmuz 2003’te "ABD ordusunun Kuzey Irak’taki Türk askerlerinin başına çuval geçirmesi" olayı gibi 'geçmiş krizlerle kıyaslanamayacak kadar önemsiz görünüyor' sözleriyle değerlendirdi.
TARİHİN EN KÖTÜ YAPTIRIMI
Ortaya çıkan 'yaptırımın', önemsiz olmak bir yana, tarihin en kötüsü olduğu değerlendirmesinde bulunan Zeyrek," İki ülke ilişkilerindeki krizli dönemlerde "silah ambargosu", "Nota verilmesi", "personel çekilmesi" gibi adımlar hayata geçirilse de vatandaşları doğrudan etkileyen "vize verilmemesi" uygulaması ilk kez gerçekleşiyor" dedi.
'HAK ETMİYORUZ'
ABD'nin vize işlemlerini süresiz durdurmasını orantısız yaptırım olarak değerlendiren Deniz Zeyrek,yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın ısrarı ile 18 Ekim’de yürürlüğe girecek vize kısıtlamalarıyla ilgili yasanın İran, Libya, Somali, Suriye, Yemen, Çad, Kuzey Kore ve Venezuela gibi ülkeleri kapsadığı düşünülürse, bu listeye eklenmek, Türkiye’ye hak etmediği bir yaptırım uygulandığını gösterir." ifadelerine yer verdi.
KARARIN ARKASINDA İDLİB Mİ VAR?
ABD'nin gizli bir gündemi olup olmadığı sorusunun yanıtını da arayan Zeyrek, "Kararın arkasında İdlip mi var" sorusunu sordu. ABD'nin vize kararının gerisinde Suriye konusunun olmadığında ısrarcı olduğunun altını çizen Zeyrek, "Krizin aşılması için dün ve önceki gece yapılan diplomatik temaslarda, ABD tarafının Türk tarafına yaptığı izahat mealen şöyle: "ABD için çalışan herkesin güvenliği konusunda gerçekten kaygılıyız. Türk hükümeti, çalışanlarımızın neden gözaltına alındığı ya da tutuklandığına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Diplomatik bir misyonda çalışanların hiçbir ön bilgilendirme olmadan yakalanması, ölçülü bir yaklaşım değil." ifadelerini kullandı.
GÜVEN KRİZİ
"Ortaya konulan tablo, iki ülke arasında ciddi bir "güven bunalımı" olduğunu gösteriyor. FETÖ lideri iade edilmedikçe; Pentagon YPG’ye silah desteğini bitirmedikçe; Rıza Zarrab davası, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı ve eski Bakan Zafer Çağlayan’ı içine alarak genişledikçe Ankara’nın Washington’a olan güvensizliği azalmaz, artar. Cumhurbaşkanı’nın korumalarına yönelik yakalama kararı ile silah ambargosu da Ankara ile Washington arasındaki köprülere büyük hasar vermiş vaziyette." dedi. "Türkiye’nin ABD vatandaşlarına ya da çalışanlarına yönelik her türlü olumsuz kararı da ABD’nin Türkiye’ye güvensizliğini derinleştiriyor." diyen Zeyrek, yazısını, "Özetlemek gerekirse, siyasilerden gelen açıklamalar krizi derinleştirmezse, iş diplomatlara bırakılırsa, iki taraf için de onurlu bir çıkış bulabilir." sözleriyle noktaladı.