Tarımla geçinen Mardin'de 50'den fazla köyün elektriği kesildi, binlerce dönüm arazi zarar gördü

DEDAŞ, Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde 50’nin üzerinde köyün elektriğini kesti. Elektrik kesintisi yüzünden binlerce dönüm arazide bulunan ürünler zarar gördü.

Tarımla geçinen Mardin'de 50'den fazla köyün elektriği kesildi, binlerce dönüm arazi zarar gördü

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK-Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ), Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçeleri başta olmak üzere tarım zamanında 50’nin üzerinde köyün elektriğini kesti. 14 Mayıs’tan bu yana elektriksiz olan köylerde üretim yapan çiftçiler su kuyularını kullanamadığı için tarlalarını sulayamadı. Çiftçilere ait su kuyularının elektrik borcu olduğunu öne süren DEDAŞ, tüm girişimleri sonuçsuz bırakarak köylere elektrik vermiyor.

BORCU OLMAYANLARIN DA ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Bölgedeki çiftçilerin verdiği bilgiye göre elektrikleri kesilen köylerde bulunan çiftçilerin tümünün borcu yok. Sadece bazı çiftçilerin borcu var. DEDAŞ genellikle borcu olan abonelerle ilgili işlem yapıyordu. Ancak Mardin’de farklı bir uygulamaya gitti. 50’nin üzerinde köyün elektriğini kesen DEDAŞ, borcu olmayan çiftçileri de mağdur etmiş oldu.

ERBEYİ: BÖLGE EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Artı Gerçek’e konuşan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Erbeyi, DEDAŞ’ın bu uygulamasının bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi. Kızıltepe ve Derik ilçeleri başta olmak üzere bölgede 50’den fazla köyün elektriğinin 14 Mayıs’tan bu yana kesik olduğunu belirten Erbeyi, son iki günde başka köylerin de elektriklerinin kesildiğini söyledi.
Tarımla geçinen Mardin'de 50'den fazla köyün elektriği kesildi, binlerce dönüm arazi zarar gördü - Resim : 1MUHALEFET İLGİLENDİ AMA İKTİDARDAN SES YOK

Bu konuyla ilgili bölgedeki tüm siyasi partilerin il başkanları ile görüşerek genel merkezleriyle bu konuyu aktarmalarını istediklerini belirten Erbeyi, muhalefet milletvekillerinin kendilerine döndüğünü ancak iktidar cephesinde bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

‘1 MİLYON 600 DÖNÜMDE İKİNCİ ÜRÜN EKİLMEYECEK’

Elektrikler kesik olduğu için çiftçilerin su kuyularını kullanamadığını ifade eden Erbeyi, "Derik ve Kızıltepe’de tam sulama döneminde elektriklerin kesilmesi buğdaylara zarar verdi. Tarlaların sulanmaması protein ve verim düşüklüğüne neden oldu. Şu anda ikinci ürün bölgesinde şu anda birinci hasat biçilmeye başlandı. 15-20 gün içerisinde eğer ekilmezse bu bölgede 1 milyon 600 dönümde ikinci ürün ekilmeyecek. Bu bölgeler boş kalacak. Bu büyük bir rakam. Tarım ambarını destekleyen bir Mardin ovası var, ama maalesef tarlalar sulanamıyor. Keşke bunlar yaşanmasaydı. Tahıl ambarlarının ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde gördük" dedi.
Tarımla geçinen Mardin'de 50'den fazla köyün elektriği kesildi, binlerce dönüm arazi zarar gördü - Resim : 2‘DEDAŞ TOPTAN CEZALANDIRMA YAPIYOR’

Derik’e bağlı Alanlı Köyü Muhtarı Doğan Özçelik de, borcu olmayanın da cezalandırıldığını söyledi. Kendi köylerinde 31 tarımsal abone olduğunu belirten Özçelik, "Bizim köydeki abonelerin yüzde 80-90’ının borcu yok. Ama borcu olanları gerekçe gösterip elektriği kesiyorlar. Benim bağlı olduğum hatta başka tarımsal kuyular var. Bunlardan birinin borcu varsa tüm hattı kesiyorlar. Bizim borcumuz yok dediğimizde, ‘Size özel hat veremeyiz’ deyip bizi dinlemiyorlar. Borcu olanları bahane edip toptan bizi cezalandırıyorlar" diye anlattı.
Tarımla geçinen Mardin'de 50'den fazla köyün elektriği kesildi, binlerce dönüm arazi zarar gördü - Resim : 3‘MAKİNAYA BAĞLI KRONİK HASTALAR VAR’

Kesintilerin tarım açısından en önemli dönemde yapıldığını hatırlatan Özçelik, şunları söyledi: "Tarlaların tam süt döneminde, tam verim alacağımız yeni sulama yapacağımız dönemde sularımızı kestiler. Kuyularımızı kullanamadık. Borçlarımız olmamasına rağmen bunu yaptılar. Köyde zaten çok sayıda hasta var. Makineye bağlı olan kronik hastalığı olanlar var. Buna rağmen bırakılmadı."

‘YASAL KAPILAR KAPALI, SAVCILIK İŞLEM BİLE YAPMIYOR’

"Salı günü Kaymakam nezaretinde bir toplantı oldu. Toplantıya bizim bölgeden sorumlu DEDAŞ Müdürü de katıldı. Kaymakam bizim köyün elektriğinin bırakılmasını istedi. Bırakılması yönünde talimat verdi. Mühendis tamam dedi. Toplantı sonrası görüştüğümüzde işte borçlu abonelerden dolayı senin köyüne elektrik veremeyiz dedi. Bizimde yapabileceğimiz bir şey yok zaten. Savcılığa gidiyoruz işlem bile yapılmıyor. Tüm yasal kapılar kapalı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz."

Foto: Vikipedia / Mardin Derik

köylüler tarım elektrik kesintisi