Taşeron işçilerin kadroya geçişte 'kadrolaşma' endişesi
Taşeron işçiler Kadıköy'de bir araya geldi. İşçiler taşeronda kadroya geçişin AKP'nin kadrolaşma politikasına dönüşmesi endişelerini paylaştı.
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK - DİSK/Genel - İş Sendikası Kadıköy’de taşeron işçiler yasasının uygulaması noktasında endişelerini bir eylemle dile getirdi.
Yıllardır taşeron işçiliğine karşı kadro talebiyle mücadele veren DİSK ve emek sendikaları uygulamanın siyasi kaygılarla kapsayıcı olmadığını belirtti.
5 Aralık 2017’de Cumhurbaşkanı ve sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından taşerona kadro verilmesi yönünde açıklamalar yapıldı.
Bu açıklamalardan önce yüzbinlerce taşeron şirket işçisini ilgilendiren bir konunun doğrudan muhatapları olan sendikalarla müzakere yapılarak atılacak adımların olgunlaştırılması gerektiğini savunan DİSK Genel İş bunun gerçekleşmemesini eleştirdi.
‘YÜZBİNLERCE İŞÇİNİN KADRO BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKARILMIŞTIR’
DİSK Genel İş Sendikası açıklamasında: "Yapılan açıklamalardan bu konunun 12 maddede ele alınarak bir yasa tasarısı olarak TBMM'ye gönderileceğini ve merkezi yönetim kurumlarındaki taşeron şirket işçileri 657/4-d kapsamında süresi belirsiz hizmet akdiyle kamuda istihdam edileceklerini anlıyoruz. Ancak Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın açıklamalarına göre kamuda çalışmak isteyen işçi başvuru yapacak; başvurular değerlendirilecek, "güvenlik" soruşturması ve "basit" bir sınav yapılacaktır." denildi.
Hükümet adına yapılan açıklamalarda 450 bin taşeron şirket işçisinin bu kapsamda olduğu ifade edilmişti. DİSK Genel İş, bu konuda sürecin açık ve şeffaf yöntemlerle yapılmasını talep ederek, "Merkezi yönetim kurumlarına alınacak işçilerin şu anda verilen kurumlar ile işçilerin isimleri de yayımlanarak tam olarak işçi sayısı da bilinerek işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için işçi konfederasyonları temsilcilerinin değerlendirme ve kadroya alınma sürecine dâhil edilerek kadro işlemleri konusunda toplumsal mutabakat sağlanması mümkün kılınacaktır. Bu konuda acilen bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz." denildi.
'ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİ İHLAL EDİYOR'
DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Başkanı Mehmet Tanyeri'nin okuduğu açıklamada:
"Yapılan açıklamalara göre, belediye hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce taşeron şirket işçilerine kadro değil belediye işverenlerinin insafına göre belediye şirketlerinde istihdam kapısı aralanmaktadır. Böylece işçilerin güvenceli kamu istihdamı beklentisi bir kez daha boşa çıkarılmaktadır.
Hükümet adına yapılan açıklamalar, Hükümet'in ilan ettiği rakamlara göre 400 bin İşçiyi kadrosuz ve güvencesiz bırakmıştır. Yine bu açıklamalar dikkatle incelendiğinde sadece merkezi idare, belediye ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin kapsama alındığı anlaşılmaktadır. Buna göre kamu iktisadi teşekküllerinde çalıştırılan taşeron işçilerin de kadro düzenlemesinde kapsam dışında bırakıldığı anlaşılmaktadır. Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasanın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacaktır." denildi.
CHP, HDP, EMEP'in de destek verdiği eylemde işçiler uygulamada yaşanacak siyasi ayrıştırmalar noktasında endişelerini paylaştılar.
DİSK Genel İş açıklamayı şu sözlerle tamamladı: "Hükümet kadro konusunda sergilenen bu ayrımcı anlayışı terk etmeli kamuyu bütün olarak ele almalıdır. Belediye hizmetlerinde, il özel idarelerinde ve KİT'lerde çalışan taşeron şirket işçileri ile hali hazırda belediye şirketlerinde çalışan işçilere de güvenceli, süresiz kamu kadrosu verilmesi temel talebimizdir.
Yapılacak düzenlemenin bu eksiklikler giderilerek değiştirilmesini bir kez daha buradan haykırıyoruz ve hükümeti Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."