TBMM Çevre Komisyonu üyesinden Kozak Yaylası tepkisi: Bakanlık artık talana göz yummamalı
Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Polat, UNESCO koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Kozak Yaylası’na yönelik yeni maden girişimlerine tepki gösterdi: Yeter artık!
Fotoğraf: İzmir Gazetesi
+GERÇEK-Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat, Kozak Yaylası’na açılmak istenen yeni maden ocaklarına tepki gösterdi. Polat, "Bölgedeki maden ocakları, taş ocakları, altın madeni faaliyetleri Kozak Yaylası’nın eşsiz güzelliğini, fıstık rekoltesini, yaylanın ev sahipliği yaptığı doğal hayatı doğrudan etkiliyor. Hava ve su kirliliğine sebep oluyor. Her geçen gün şirketler bölgede madencilik faaliyetleri konusunda yeni bir girişimde, ÇED başvurusunda bulunuyor. 'ÇED olumlu' kararları mahkeme yoluyla iptal edilse de şirketler bir şekilde iptal kararlarının arkasından dolaşıyor. Bakanlık bu talana artık göz yummamalı" diye belirtti.
‘KOZAK YAYLASI’NI GELECEK KUŞAKLAR İÇİN KURTARMALIYIZ’
İzmir’de Bergama-Ayvalık arasında uzanan fıstık çamı ormanlarıyla kaplı Kozak Yaylası’nın Türkiye’nin eşsiz bir güzelliği olduğunu belirten CHP’li Polat, yaylanın Antik Dönemden bu yana kaliteli ve lezzetli çam fıstığı üretiminin merkezi olduğuna vurgu yaptı. Bölgede düşen verim kaybına da dikkat çeken Polat, "Son yıllarda rekolte kaybı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ile beraber Bergama Kozak Yaylası'nda çam fıstığındaki verim düşüklüğüne çözüm üretmek için çok büyük bir çaba harcıyor. İklim krizinin etkilerinin yanı sıra verim düşüklüğüne neden olduğu belirlenen zararlı bir böceğin de popülasyonunun azaltılması için çalışmalar ciddiyetle sürüyor. Rekolte kaybının önüne geçmek üreticiye nefes aldıracak ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Kozak Yaylası’nı gelecek kuşaklar için kurtarmalıyız" vurgusu yaptı.
‘BAKANLIK TALANA GÖZ YUMMAMALI’
Bölgede madencilik faaliyetleri için her geçen gün yeni bir başvurunun yapıldığına dikkat çeken Polat, yazılı yaptığı açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Bölgedeki maden ocakları, taş ocakları, altın madeni faaliyetleri Kozak Yaylası’nın eşsiz güzelliğini, fıstık rekoltesini, yaylanın ev sahipliği yaptığı doğal hayatı doğrudan etkiliyor. Hava ve su kirliliğine sebep oluyor. Her geçen gün şirketler bölgede madencilik faaliyetleri konusunda yeni bir girişimde, ÇED başvurusunda bulunuyor. "ÇED olumlu" kararları mahkeme yoluyla iptal edilse de şirketler bir şekilde iptal kararlarının arkasından dolaşıyor. Bakanlık bu talana artık göz yummamalı."
‘YÜZLERCE AĞAÇ KESİLECEK, HAVA VE SU KİRLENECEK, YETER ARTIK!’
UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Kozak Yaylası’na en son bir granit mermer taşı ocağı için ÇED başvurusu yapıldığını belirten Polat, "Yüzlerce ağaç kesilecek, hava kirlenecek, su kirlenecek. Patlatma yöntemi kullanılacağı için tüm bölge olumsuz etkilenecek. Fıstık ağaçlarındaki verim iyice düşecek" dedi.
Kozak Yaylası’nın ranta kurban edilecek hali kalmadığına dikkat çeken Polat, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Bir tarafta Kozak Yaylası’nı, fıstık çamlarını kurtarmak için var gücüyle çalışan insanlar, diğer tarafta hiçbir güzelliğe, değere saygı duymayan talan zihniyeti. Yeter artık!"