Teşvikiye’nin tek yeşil alanı da betonlaştırıldı
Teşvikiye sakinleri, semtin tek yeşil alanına rezidans ve AVM yapılmasını protesto etti.
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Teşvikiye sakinleri, Teşvikiye'nin tek deprem toplanma alanı olan, Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi arazisinde yapımı devam eden inşaatın durdurulması için basın açıklaması yaptı.
Teşvikiye Mahallesi sakinleri, deprem toplanma alanını ve bu alandaki biyolojik çeşitliliği yok edeceği, bölgenin ve İstanbul’un trafik yükünü, nüfusunu ve altyapı problemlerini artıracağı gerekçesiyle projenin ve inşaatın bir an önce durdurulması gerektiğini ifade ediyor.
‘BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN’
Mahalle Muhtarı Suzan Bektaş, yaptığı açıklamada, Teşvikiye Mahallesi'ndeki tek yeşil alanı ve deprem toplanma alanının inşaata açılmasının kabul edilir olmadığını ifade etti. "Yeşil alanımız beton yığını haline gelecek. Ve maalesef deprem toplanma alanımız hiç yok" diyen Bektaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sitesinde alanın hâlâ "deprem toplanma alanı" olarak geçtiğini hatırlattı.
Bektaş, "Deprem toplanma alanımız aynı zamanda bir koruydu. Asırlık ağaçları kestiler. Hâlâ geri dönülebilir bu yanlıştan" diye konuştu.
16 yıldır Teşvikiye’de yaşayan Önal Bulut ise "Bir sabah uyandığımda asırlık ağaçların kesildiğini gördüm. İzin alındığını da düşünmüyoruz" dedi. Bulut, inşaata "Alanın inşaat değil mahallenin ortak yaşayacağı, paylaşacağı yer olarak kalmasını istiyoruz. Çocukların oyun oynayacağı bir yeşil alan bile yok. Her yer beton. İnsanların oturacağı bir park yok" sözleriyle tepki gösterdi.
‘PROJE İPTAL EDİLSİN’
Basın metnini okuyan Seren Vreskala, "Yapılaşmadan dolayı rüzgâr akışının zaten kısıtlı olduğu mahallemizde, bizlere oksijen kaynağı olan, kirpi, sansar ve pek çok canlıya ev sahipliği yapan, zengin biyoçeşitliliğe sahip yeşil alanımız elimizden alındı. Yerine Emlak GYO, TOKİ ve Dap Yapı işbirliğinde 10 katlı bir mega site yapılacak" diye konuştu.
Marmara Üniversitesi'ne ait olan bu arazinin rant odaklı inşaat politikaları yüzünden 2016’da özel mülkiyete verildiğini anımsatan Vreskala, mahallelinim tüm itirazlarına rağmen inşaata başlandığı söyledi. Vreskala, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projeyi iptal etmesini istedi.