Tolga Şardan yazdı: Buddle Avustralya'ya gönderilirken Esenboğa'da iki polis neden gözaltına alındı?

Tolga Şardan yazdı: Buddle Avustralya'ya gönderilirken Esenboğa'da iki polis neden gözaltına alındı?
Gazeteci Tolga Şardan, Comanchero'nun önemli isimlerinden Buddle'ın Avustralya'ya gönderilmesi sırasında Esenboğa Havalimanında iki polisin neden gözaltına alındığını yazdı. Şardan, soruşturmanın detaylarını ve tanıkların anlatımlarını da aktardı.

Artı Gerçek - Avustralya'nın 2016'dan bu yana Interpol üzerinden mavi bültenle aradığı uyuşturucu kaçakçısı ve Komançero (Comancheros) motosiklet çetesi lideri Mark Douglas Buddle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yakalandıktan sonra Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan ülkesine gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Buddle'ın Esenboğa Havalimanı'nda kaldığı sürede yaşananlarla ilgili yapılan bir ihbar üzerine adli soruşturma başlattı.

Gazeteci Tolga Şardan, T24'teki yazısında soruşturmanın konusuyla ilgili 'Kabul edilemez yolcu bölümünde kaldığı bu süre içerisinde Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Komiser İlbey Furkan Gözükara ve Polis Memuru Uğur Güney'in Mark Douglas Buddle ile mülakat yaptıkları, telefonla görüştürdükleri ve Ahmet Gündüz, Abdülkadir Sarı ve Alperen Kölsün ile havalimanı dışında buluştukları' ihbarı olduğu bilgisini verdi.

Şardan'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

Soruşturma çerçevesinde, adı geçenlerden Ahmet Gündüz, Abdülkadir Sarı ve Alperen Kölsün hakkında 'rüşvet vermek', Komiser Gözükara ve Polis Güney hakkında ise 'rüşvet almak' iddiası araştırıldı.

Savcılık talimatıyla, Komiser Gözükara, Polis Memuru Güney, istihabartçı olarak dosyaya giren Gündüz, şoförü Sarı ve bacanağı Kölsün gözaltına alındı!

Önemli bir nokta daha var ki; Komiser Gözükara ilke Güney'in Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi personeli olmaları.

TANIKLAR ANLATIYOR

Savcılık, soruşturma çerçevesinde tanıkların ifadelerine başvurdu.

Edindiğim bilgiye göre, bilgi sahipleri K.B., F.İ. ve U.D., olay günü kabul edilemez yolcu bölümünde görev aldıklarını, Mark Douglas Buddle ile polislerin görüşmeler yaptıklarını ancak ne görüştüklerini bilmediklerini anlattılar.

Yine bir başka bilgi sahibi M.G.Ç., Buddle ile Komiser Gözükara'nın talimatı doğrultusunda mülakat yaptıklarını, mülakatın bitmesinden sonra Komiser Gözükara'nın yaklaşık 1,5 dakika Buddle ile "yalnız görüştüğünü" ancak ne görüştüklerini bilmediğini, mülakat hakkındaki bilgi notunu Gözükara ile paylaştığını, bu konunun rutin faaliyetlerinden olduğunu savcıya aktardı.

Bilgi sahibi F.G. ise; Buddle ile Gözükara'nın talimatı doğrultusunda mülakat yaptıklarını, mülakatın bitmesinden sonra Gözükara'nın "yaklaşık 1,5 dakika Buddle ile yalnız görüştüğünü" ancak ne görüştüklerini bilmediğini, Buddle ile yapılan mülakatın Gözükara'nın kendi isteği ile mi yoksa şubenin emri ile mi yapıldığı konusunda çekincesi olması, akabinde şube müdürüne konuyu anlattığını söyledi.

Telefonla görüştürme iddiası
Savcılık soruşturmasında hakkında rüşvet almak iddiası bulunan Komiser Gözübüyük'ün, Buddle bir başkasıyla telefonla görüştürdüğü konusu araştırıldı.

Komiser Gözübüyük iddiayı reddetti doğal olarak:

"Görevimi usulüne uygun şekilde yerine getirdim. Buddle ile görevim gereği mülakat yaptım. Ve sıralı amirlerime bilgi verdim. Ayrıca risk analizlerinde kullanılmak üzere şahsın fotoğrafını çektirdim. İstihbaratçı olduğu için Ahmet Gündüz, telefon konuşmasında bazı bilgiler verdi. Bu konuşmayı da görevim gereği daha fazla bilgi toplamak amacıyla kaydettim. Buddle'ı kimseyle telefonda görüştürmedim. Herhangi kimseden maddi veya manevi menfaat temin etmedim."

GÜNDÜZ NE DEDİ?

Aynı soruşturmada savcılık rüşvet vermek iddiasıyla Ahmet Gündüz'ün ifadesini aldı. Gündüz şunları anlattı:

"Buddle, Avustralya'ya gönderilmek üzere Kıbrıs'tan Türkiye'ye geldi. Havalimanında kimseyle görüştürülmedi. Buddle'ın, "kendisini istediği kişilerle görüştürebilecek kişilere yüklü miktarda para vereceği" duyumunu aldıktan sonra İstihbarat Şube'den Komiser Gözükara'ya anlattım. Görüşme kaydında ne benim, ne de Gözükara'nın menfaat temin etmediği anlaşılacak. Kimseye rüşvet vermedim. Ve almadım."

SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ

Savcılık yaklaşık bir yıl süren soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verdi.

Bu arada soruşturmada adı geçen iki polis hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü idari soruşturma başlattı ve ceza verilmeksizin dosya kapatıldı. İki polis, soruşturma kapsamında açığa alındı. Sonra da göreve iade edildi.

Olayın yaşandığı dönemde Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz olduğunun altını çizeyim.

Buddle'ın yöneticisi olduğu suç örgütüyle yaşanan gelişmeler sonrasında emniyet çevrelerinde biraz araştırma yaptım.

Farklı iddialar mevcut. Bunlardan birisi Buddle'ın kabul edilemez yolcu olarak kaldığı dönemde, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yakalanan örgütün önemli isimlerinden Hakan Ayık'la telefonla görüştüğü iddiası.

Gözükara'nın "yukarıdan" gelen talimatla Buddle'la yalnız kaldığı 1.5 dakikalık sürede söz konusu görüşmede aracılık yaptığı, olayın ortaya çıkması sonrasında önce gözaltına alınması, sonrasında başlatılan idari soruşturma çerçevesinde açığa alınmasının ardından "konuşurum" mesajı gönderdiği, böylelikle hakkındaki adli ve idari soruşturmanın kapatıldığı iddiaları halen emniyette konuşulan konulardan.

NE OLMUŞTU?

Avustralya'da çok sayıda suça karışan ve 2016'da önce Dubai'ye ardından Irak'a kaçan Mark Douglas Buddle, geçen yıl 7 Haziran'da KKTC'ye gitti. Geçen yıl Ağustos ayından beri oturma izni ile KKTC'de kalan Buddle, kamu güvenliği açısından sakıncalı olduğu gerekçesiyle 10 Temmuz'da Avustralya'ya sınır dışı edilmek üzere Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

'KABUL EDİLEMEZ YOLCU' KAPSAMINA ALINDI

Ülkesine dönmek istemeyen ve Türkiye'ye giriş talebinde bulunan Buddle, Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nce hakkındaki Türkiye'ye giriş yasağı kararları kapsamında 'kabul edilemez yolcu' kapsamına alındı. Ardından KKTC makamlarının talebi üzerine İçişleri Bakanlığı'nca sınır dışı işlemi için uçuş planları hazırlandı ve Avustralya Büyükelçiliği ile koordinasyon sağlanarak vize işlemleri tamamlandı. Ayrıca Buddle'a eşlik eden KKTC polisinin de pasaport işlemleri sonuçlandırıldı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Europol Dairesi Başkanlığı'nca bu görevlilere refakat eğitimi verildi.

Buddle, 14 Temmuz'da Katar Hava Yolları'na ait uçakla KKTC polislerinin eşliğinde sınır dışı edileceği sırada, çıkardığı tartışma nedeniyle uçağa kabul edilmedi. Buddle, yeniden yapılan planlamalar doğrultusunda Ankara Esenboğa Hava Hudut Kapısı'ndan 'kabul edilemez yolcu' kapsamında sınır dışı edilerek ülkesi Avustralya'ya gönderildi.

TÜRKİYE'YE İŞBİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR

Avustralya makamları tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'nin Buddle'ı sınır dışı etmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Türk yetkililerin sınır dışına yönelik aldığı bağımsız kararından sonra Buddle'ın charter uçuşla Türk yetkililerin refakatinde Darwin'e getirildiği kaydedildi. Sürecin Türk yetkililer tarafından organize edildiği belirtilen açıklamada, Türkiye'ye iş birliği dolayısıyla teşekkür edildi. (Kaynak)

Öne Çıkanlar