Toplumda büyük karşılık bulan boykot eylemleri nasıl başladı?

İmamoğlu'nun tutuklanmasına giden süreçte başlayan sokak eylemlerinin ardından öğrenciler tarafından akademik boykot olarak başlatılan ve CHP’nin ilan ettiği liste ile toplumda büyük karşılık bulan boykot çağrısı etkisini sürdürüyor.

Toplumda büyük karşılık bulan boykot eylemleri nasıl başladı?

Artı Gerçek - CHP’nin ilan ettiği ve toplumda büyük karşılık bulan boykot çağrısı etkisini sürdürüyor. Bir çağrı da halihazırda kampüslerde dersleri boykot eden üniversite öğrencilerinden geldi. Öğrenciler, 2 Nisan günü alım satım yapmayarak ekonomik boykot gerçekleştirecek.

Ekrem İmamoğlu, 18 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alındı ve daha sonra da 23 Mart'ta 'yolsuzluk' soruşturmasından tutuklandı. Hemen ardından da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı görevinden alındı. Tüm bu süreç, CHP'nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi.

Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi.

İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü.

Polis, protestolara karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte polis göstericilere sert müdahalelerde bulundu. Yüzlerce insan gözaltına alındı ve tutuklandı.

AKADEMİK BOYKOT

Eylemlere üniversite öğrencilerinin katılımı ise yoğun oldu. 23 Mart'ta gelen tutuklama kararının ardından üniversite öğrencileri akademik boykot ilan ederek okullarda derse girmeme kararı aldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen) yetkilileri de üniversite öğrencilerinin boykot çağrısına destek vererek bir gün iş bıraktı.

CHP lideri Özgür Özel, 24 Mart'taki Saraçhane mitinginde Ekrem İmamoğlu’na destek eylemlerinin bazı medya kuruluşları tarafından yayınlanmaması üzerine boykot listesini açıklandı.

İlk etapta iktidarın istediği doğrultuda yayın yapan basın kurumlarına yönelik olan boykot listesi zamanla genişledi. Geniş bir kitleye yayınlan boykot listesi, büyük yankı uyandırdı.

Özel'in boykot çağrısı ardından kurulan 'boykotyap.com' adlı websitesine mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi. Site sadece iki gün yayın yapabildi ancak boykot listeleri sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşıldı.

Boykot eylemleri iktidarın ağır eleştirilerine neden olurken, kitlelerin sahiplenmesi sonucu gündeme oturdu.

DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİSYENLERDEN DESTEK

Dünyaca ünlü müzisyenlerin Türkiye organizatörü Dolmabahçe A.Ş. bünyesindeki DBL Entertainment için sosyal medyada "boykot" çağrısı yapıldı.

Şirketin sahibi Abdülkadir Özkan’ın, İmamoğlu protestoları ve boykot kampanyasına ilişkin sözleri "boykot" çağrısına gerekçe gösterildi. Müzik grubu Muse'un, şirket tarafından organize edilen İstanbul konseri de bu kapsamda protesto edildi.

Türkiye'de konser verecek olan müzisyen Ane Brun da organizatörü DBL Entertainment hakkındaki boykottan haberdar edildi. Konseri "gözden geçireceğini" söyleyen Ane Brun, ikinci sosyal medya paylaşımında bu ekim ayında "İstanbul'da çalmamaya karar verdiğini" açıkladı.

Dünyaca ünlü komedyen Trevor Noah'ın 23 Nisan'daki gösterisi de DBL Entertainment için boykot çağrılarının ardından iptal edildi.

2 NİSAN'DA TÜKETİME ARA

Son olarak öğrenciler kampüslerdeki boykotlarını ekonomik boykota taşıma kararı aldı. Türkiye’nin birçok ilindeki üniversite öğrencileri, "Ekonomik gücümüzü kullanıyor, bayram sonrası tüketime bir günlük ara veriyoruz" diyerek yarın ekonomik boykot gerçekleştirecek.

Ekonomik boykot çağrısı yapanlar arasında Boğaziçi Üniversitesinden ODTÜ'ye, Galatasaray Üniversitesinden İstanbul Üniversitesine kadar birçok okuldan öğrenci bulunuyor. (HABER MERKEZİ)