Trakya'da kuraklık ayçiçeğini vurdu: 'Çiftçilerin borçları bir yıl ertelenmeli'

Trakya'da kuraklık ayçiçeğini vurdu: 'Çiftçilerin borçları bir yıl ertelenmeli'
Trakya'da kuraklık ve aşırı sıcaklar ayçiçeği tarlalarını kavurdu. Rekoltede ciddi düşüş beklenirken üreticiler borçlarının sonraki döneme kadar faizsiz ertelenmesini, ziraat odaları da kuraklık desteğinin ton başına uygulanmasını talep ediyor.

EDİRNE - Trakya'da kış yağışlarının yetersiz olması ve son dönemde etkili olan aşırı sıcak hava tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Buğdayda istediği fiyatı alamayan çiftçiler umutlarını ayçiçeğine bağladı. Ancak kuraklık ve aşırı sıcaklar ayçiçeği üretimini de vurdu.

'BİÇİLEMEYECEK DURUMDA ARAZİLER VAR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Kış yağışlarımız kuvvetli olmadığı için bu ilkbahar ve yaz dönemlerindeki aşırı sıcaklar ve kuraklık ile birlikte taban suyu da yeterli olmadı. Bundan dolayı ürünler strese girdi. Ürün gelişimi açısından, tam kafa yapma döneminde aşırı sıcakların olması ürünü çok etkiledi. Hatta birçok tarlada kafa yapısı çok ufak oldu ya da tam çiçek açmak üzereyken kavruldu. Şu an biçilemeyecek gibi araziler var. Bu bütün alanda değil ama kuraklıktan etkilenen belli alanlarda var. Bazı köylerimizde maalesef ki hiç hasat edemeyeceğimiz ayçiçekler var bu yıl. Hasat edeceğimiz ayçiçeklerde de geçtiğimiz yıllara göre ciddi verim kaybı olacak" dedi.

'KURAKLIK DESTEĞİ DEKAR BAŞINA VERİLMELİ'

Üreticiyi çok zor bir yıl beklediğini belirten Arabacı, geçtiğimiz yıl Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de ton başına 1000 TL olan kuraklık desteğinin 1500 TL'ye çıkarıldığını hatırlattı. Arabacı, verimin düşeceği için bu yıl desteğin ton başı yerine dekar başı verilmesi gerektiğini söyledi.

whatsapp-gorsel-2024-07-23-saat-13-07-23-24697cb5.jpg
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı

'KURAKLIK DESTEĞİ ŞİMDİ DE YAPILMALI'

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da Adana bölgesinde ayçiçeği hasadının başladığını ancak hükümetin piyasayı düzenleyecek hiçbir adım atmadığını vurguladı. Gaytancıoğlu, kuraklığın Trakya’da ciddi boyutta olması nedeniyle bu yıl kuraklık ödemesinin şimdiden yapılması gerektiğini söyledi.

whatsapp-gorsel-2024-07-23-saat-13-07-46-3490af7c.jpg
Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu

'İTHALAT YERİNE ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ'

Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu, "Petrolden sonra en fazla ithalatı ayçiçeği için yapıyoruz. Bu yılın ilk 5 ayında 895 milyon dolar ayçiçeği ithalatı yapıldı. Bu rakam yıl sonu 2 milyon doları aşar. Bunun üçte biri çiftçimize verilse işi çözeriz. Üç yıl önce ayçiçeği rekoltesi 2 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Çiftçinin desteklenmemesi ve kuraklık yüzünden rekolte 1 milyon 400 bin tona geriledi. 600 bin ton azaldı. Oysa ayçiçeğinde 3 milyon tona ihtiyacımız var. Dışarı bağımlı olmak bir yere kadar. Yapılması gereken üreticiyi desteklemek, kuraklıktan en az etkilenmek için bölgedeki nehirlerin sularını barajlarda tutmak" diye konuştu.

'BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENMELİ'

Edirneli üretici Erdal Akgün de bölgenin kış mevsiminde yeterli yağış alamamasından buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de rekolte kaybı yaşanacağını söyledi. Akgün, "Aşırı sıcaklarla birlikte topraktaki kuruma ayçiçeğini vurdu. Ayçiçeği ekili alanların geneli kötü Edirne’mizde. Bunu herkes biliyor. Peki çare? Çiftçinin borçları faizsiz ertelenmeli. Dondurulması lazım bir dahaki hasat dönemine kadar. Eğer faiz olursa işin içinden çıkılmaz hal olur. Çiftçinin büyük bölümü borçlarını ödeyemez" dedi.

11111111111111.jpg
Üretici Erdal Akgün

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar